Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FALUN - LUMPEN PÅ I 13

***

Min allmänfysik var bra, men jag gjorde ändå lumpen som "malaj" pga av en mindre fysisk defekt, fö sen länge åtgärdad. Malaj är ju annars ett lite nedsättande ord men det stör mig inte alls och jag kommer inte ihåg att det gjorde det då heller. Nåväl, lumpen gjorde jag, om än med kontorsuppgifter på personaldetaljen. 9 månader med start nå´n gång hösten 1960. Framförallt gällde uppgifterna att hålla ordning och uppdatera register av olika slag. Härifrån har jag mest några bilder på personal, flera med några av våra befäl med så att kameran var med tycks inte varit kontroversiellt. Damerna som är med var alla civilanställda på personaldetaljen. Inte ett enda av namnen kommer jag ihåg men jag tar med personbilderna ändå eftersom jag delar bloggen i en Falugrupp på FB, kanske någon känner igen någon? Idag är ju regementet sen länge nedlagt.

*

Värnpliktig arbetskamrat

*

Två värnpliktiga arbetskamrater och ett underofficersbefäl

*

Grabben till vänster känner ni igen vid det här laget, hon i mitten var den som var chef de facto medan kaptenen nog var formell chef. Notera cigaretten

*

Civilanställda

*

Civilanställda

*

På luckan

*

Kö till matsalen

*

Matsalen

*

I läste på handelsgymnasiet där i Falun och hyrde rum på Parkgatan, trevligt att vara väntad!

*

***

Inlagt 2019-09-25 21:18 | Läst 680 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn.
En meget fin historisk beretning med nogle flotte fotos som illustration. - gillas.
Du havde styr på fotoarbejdet allerede dengang.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad   2019-09-26 22:41
Tack Erik! Uppskattas! :-)
Lumpen var inget jag gillade men man kom ju inte undan. Visst var det roligt många gånger och bra kompisanda. Jag hade kameran med några gånger men kvalitèn på dom bilderna går inte att jämföra med dina. Mindre bra kamera och diafilm blev inte bra. Men självklart har dom ett värde ändå. Även för mig var nog det bästa när min Rita stod utanför grindarna och väntade. Annars vet jag inte hur det gott.
Sten
Svar från Khalad   2019-09-26 22:42
Nej, nå´t nöje var det inte så här heller, rätt långtråkigt faktiskt, tack Sten! Hälsningar/ Björn T
Se där hur viktiga vardagsporträtten är.
//GöranR
Svar från Khalad   2019-09-26 22:43
Så är det, tack Göran!
En mycket bra bildserie både tekniskt sett och dokumentärt. Kul med radioapparaten på den ena bilden.
- hawk
Svar från Khalad   2019-09-26 22:43
Tack Håkan, såg också radion där på luckan!
Själv var jag på Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg, så vi var i varsin ände kan man säga... :-)
Hög kvalitet som vanligt. Måste vara kul för dig att ha alla dessa bilder. Min stora sorg numera är att jag inte började fotografera förrän 1966.
Svar från Khalad   2019-09-26 22:44
Tack Peter, visst är det roligt med dom här gamla bilderna :-)
Trevliga bilder och livet på luckan känns ju igen..För övrigt hade lumpen skuld i att jag
började fota på "riktigt".. En lumparkompis hade med sig sin Canon AE 1 ? och jag fick
se bilderna och då var det kört. Gick ABF kurs i foto senare på året efter muck..
Köbilden påminner starkt om min tid i hemvärnet när jag var 14-17 år, ett evinnerligt
köande inför bespisningen..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad   2019-09-26 22:45
Där ser man , bra med lumpen alltså!
Fantastiska bilder igen! Såna här 'vardagsbilder' vore väldigt intressanta även utan den höga kvaliteten som dina bilder visar upp, men nu finns ju kvaliteten där dessutom.. Kul!
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-09-26 22:47
Tack Jan, åldern i sig bidrar ju!
Fina bilder och kul att se! Sängarna känner man igen då de finns kvar och används i nutid.

MvH
Johnny
Svar från Khalad   2019-09-26 22:47
Tack Johnny! Var används sängarna nu tänker du?
sears   2019-09-28 16:02
Jag sov i dem för ett par år sedan på ett regemente. Så de verkar fortfarande användas.

MvH
Johnny
Nu för dina fina bilder mig tillbaks till F II Nyköping där jag låg.Plötsligt minns jag hur det var.
Kön till matsalen påminner mig om när vi efter en lång dag ute i fält fick korvkaka. Lukten kändes lång väg och ingen av oss ville ha den, så det blev någon macka på markan. Riktigt roligt att se, och fin kvalitet på bilderna.
/ Bengt H.