Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HALARE ÄN TÄNKT

***

Egentligen var jag på väg hem till Finspång från Korsheden i torsdags. Jag hade nog inte kommit mer är en kilometer från Korsheden då jag fick syn på tallarna i dimman, kanske kommer ni ihåg bilden jag visade här för ett par dagar sen. Jag kände på mig att det skulle bli en hyfsad bild så jag fick blodad tand och tänkte att jag har ingen brådska, jag hinner svänga ner Saxenäsvägen och till Spången, där är nog också fint i dimman. Saxenäsvägen är liten och smal, och där hade ju inte snön från måndagskvällen smält, även om det varit tö och regnväder några dagar. Alltså fick jag ta det riktigt lugnt, jag krypkörde vidare, runt 20 km/h ungefär. Och det gick en kilometer kanske, så i en svag sväng och svagt utför typ upphörde styrningen fungera, bilen gled sakta i riktningen den nyss haft men det gjorde ju inte vägen......

*

Att komma upp på vägen själv var inte tänkbart, vägkanten är mkt brantare än bilden ger intryck av. Så det blev att hitta bärgare och få hjälp upp, minst en och en halv timme tog det innan jag var uppe, ändå snabbt och smidigt tycker jag. Och visst hade jag vinterdäck såklart, alldeles nya nästan, men odubbade.  Såna jag kört på i mer i tjugo år, i full vetskap att dom i praktiken är (nästan) lika bra som dubbade - utom på glansis. Det sista har jag också vetat fast här hjälpte inte ens krypkörning. Och jag lovar, vägbanan var ren glansis som dessutom var alldeles våt. 

*

Det hela var mkt odramatiskt, det gick lugnt och stilla men för mig helt opåverkbart. Det enda tråkiga var att den la sig mot en stubbe där på sidan. Försäkrad är jag, men verkstadsbesök blir det förstås....

Men sen gick hemresan som en dans utan problem. 

*

Önskar er en bra vecka!

**

Inlagt 2019-12-15 22:55 | Läst 1032 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Förargligt. Rena skridskobanan.
Sten
Svar från Khalad 2019-12-15 23:39
Tack Sten, jag lovar, det var halt! / Björn T
Oj ser ju riktigt halt ut..förargligt..hade du haft min bil hade det spelat
mindre roll, 3 av 4 hörn har redan märken ;)
Men bra att det ordnade sig till det bästa...kostar på att ligga på topp :)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-12-15 23:41
Den ser finare ut här än den är, den har nyss passerat 32 000, mil alltså....Och köpt begagnad. Många hälsningar/ Björn T
Så glad jag blev att du inte skadat dig sedan allt materiellt får du ta. Men är
det odramatiskt fick du inte många tankar om vad som skulle kunna ha hänt.
Nu få du hålla dig hemma när det är så halt. Kan du inte ta buss om du behöver uträtta något.
Ha bra måndag på dig
hälsningar
Gun-Inger
Svar från Khalad 2019-12-15 23:44
Tack för omtanken Gun-Inger! Nu är jag hemma i Finspång och här finns varken snö eller is längre. Dessutom kan jag gå till affären :-) Många hälsningar/ Björn t
Huvaligen men bra att du inte blev skadad själv! Försmädligt med den där stubben.

(Jag har mest kört 4WD på senare decennier och då odubbat. Men med flytt till saltfria Gotland blev det dubbdäck på bilen.)
Svar från Khalad 2019-12-16 00:08
Tack Måns, den här är fyrhjulsdriven, aldrig några problem med dubbfritt i snö. Men här hade dubbat gjort skillnad, med den låga farten hade jag rimligen varit kvar på vägen, hälsningar/ Björn T
Oops - ibland har man ingen chans oavsett hur försiktig man är. Gott att det inte blev mer skador, att du klarade dig undan och att skadorna var materiella. Du får säga som Karlsson på Taket; -Det är världsligt!
//GöranR
PS.Annars lär väl fotografihobbyn inte vara så behäftad med skador och risker?😉
//GöranR
Svar från Khalad 2019-12-16 13:31
Precis, här hjälpte inte ens krypkörning, men instämmer helt med Karlsson på taket! Tack Göran/ Björn T
Man ser ju att det är glansis till och med. Så där är det nog bara dubb som gäller, och volvo skulle jag tro 😀, det där är väl audi? Och bärgarna är ju riktiga vägens hjältar!
Svar från Khalad 2019-12-16 13:33
Det var glansis. Jag hade dubbar på fötterna men inte på hjulen...... Och bärgarna är bra och kan sina saker, tack Ragnar!/ Björn T
Där såg det riktigt halt ut, hemska de där sekunderna där man bara glider utan att ha någon koll alls vart man är på väg. Man får vara glad att det inte blev värre. Min senaste upplevelse i samma ärende att fotografera var förra vintern vid Vombsjön i Skåne, jag hade kört en 5 mil helt utan problem för att ta mig dit och när jag körde förbi sjön så var det ren blankis, tur att det var plant och raksträcka, men man kända i bilen att det inte fanns någon kontakt utan att den bara gled rakt fram, hastigheten var då runt 50 och jag gled en bra stycke utan någon kontroll fast rakt fram, man blev glad att man till slut fick fäste och kunde få kontroll. Det var väl dimma från sjön som hade fruset på vägen
Svar från Khalad 2019-12-16 13:35
Hej Peter, det halt, väldigt halt faktiskt. För.står att du vet hur det är, hälsningar/ Björn T
Ja, I know the feeling, när man inser att det är kört ...
- hawk
Svar från Khalad 2019-12-16 13:39
Hej Håkan, visst känner man sig hjälplös 🙄, tack Håkan/ Björn T
Vilken tur att du inte skadade dig. Det behövs inte någon fart överhuvud taget om man har otur. En kompis i lumpen backade sin bil för att parkera och bilen gled långsamt ner i ett ganska grunt dike. Han hade otur och slog sönder hela ansiktet.. Vi håller oss hemma .
/Bengt H.
Svar från Khalad 2019-12-16 17:40
Tack Bengt, det är jag tacksam för! Är oturen framme så....Många hälsningar/ Björn T
Lätt hänt! Det är ju så att när det är som halast så är det bara dubbdäck som klarar av det.. eller snökedjor.. ofta får man passa sig när man kliver ur bilen med dom där förhållandena, lätt att halka omkull och bryta något!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-12-16 17:55
Alldeles riktigt. Gå gick bra, för på fötterna hade jag minsann dubbar.......Tack Jan :-) / Björn T
Ajdå, alltid tråkigt när man får skador på bilen, men det kunde ju varit mycket värre. Det ser superhalt ut. Jag har varit med om något liknande, men jag körde för sakta! Jo, jag gled av på insidan av kurvan. Tog mig upp själv efter en timme med hjälp av mycket granris. Fick byta koppling bara...
Hälsningar
Bjarne
Svar från Khalad 2019-12-17 22:53
Tack Bjarne, den här har faktiskt gått 32 000 mil men är i bra skick så jag behåller den gärna. Nu gled den in i en stubbe på sidan så skador blev det men försäkringen gäller även om självrisken motsvarar ett medeldyrt objektiv.......Men precis som Göran påpekar att Karlsson på taket säger - det är världsliga saker....Hälsningar/ Björn T
Det där hände oss förra vintern också, inget fäste utan bilen bara gled av vägen ner i diket, olyckligtvis så stod det en lyktstolpe just där. Så bilen blev skrotad, men vi klarade oss förutom att bilbältet drog till min axel som jag fortfarande kämpar med.
Dubbade däck hade vi, men de flöt ovanpå den saltade snön. Nu har vi odubbat och det är inte roligt i hala backar. Bor där det är en brant backe ner till stopplikt och där glider det bara.
Tur det gick bra för dig. bilar finns det många av men människor är unika.
Svar från Khalad 2019-12-20 00:33
Tack Margaretha, kommer ihåg att ni var ute för något, i närhetebån av Falun om jag minns rätt. Som du säger, viktigast är att vi som kör/ åker inte skadar oss, hälsningar/ Björn T