Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HANDLÖST FÖRÄLSKAD

***

Egentligen borde jag vara alldeles för gammal för att bli så där ögonblickligt förälskad. Men nu har det hänt, igen, på Scandinavian Photo av alla platser. Man skulle ju kunna tycka att jag varit med förr, sådär i farstun kan man ju inte bara trilla dit nu. Men så är det, jag föll handlöst. 

*

Alltså, så här var det. Jag har aldrig haft en högklassig vidvinkel och jag har länge önskat en bra, fast vidvinkel med hög ljusstyrka. Så för några månader kom Sonys fasta 24/1,4 och kritiken var så bra (lysande skulle jag säga) att jag beställde en.  Idag var jag där och hämtade ut objektivet. Såklart satte jag på det direkt i affären. Lite nyfiken var jag även om jag tänkte verkligheten sällan är så bra som reklamen, alldeles oavsett vad det gäller. Eftersom jag fick vänta en stund innan faktureringen var klar (jag ville ha en annan fjärrutlösare än den jag beställt) tog jag lite bilder redan inne i affären  och redan på skärmen kändes bilderna - ja, bra helt enkelt. Där fanns en känsla och ett uttryck jag föll direkt för. Inte blev jag besviken när jag tog in dom i datorn ikväll heller. Så nu kan jag enkelt konstatera - jag har trillat dit igen!

*

Alla bilderna utom en är  obeskurna. Dom fyra första är taga med bländare 1,8, dom tre efterföljande med bländare 1,4 och den sista  med 2,8. Och nä, det är alldeles rätt, jag har inte bevisat nånting med dom här bilderna, inte annat än att jag kommer älska det här objektivet...... 

Och är det någon mer som undrar över gulsticket stod kameran på Molnigt, inte AWB som den brukar, och det märkte jag inte ens vid datorn, jag var bara glad över känslan :-) för objektivet!

Förstora! 

*

*

*

Denna bild är croppad från föregående
*

*

*

*

*

***

Inlagt 2019-07-04 23:11 | Läst 4646 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Blir nog kanon, men dom blev jäkligt gula, men det är ju inte objektivets fel, ha det fint, LO
Svar från Khalad 2019-07-04 23:32
Tack LO! Bilderna är i stort sett obehandlade från RAW, bara lite skärpa exponering.
Svar från Khalad 2019-07-05 11:00
Koll nu på morgonen visar att vitbalansen stod på molnigt, jag brukar alltid ha den på AWB. Och entusiasmen över känslan var så stor att jag inte ens reagerade för gulsticket vid datorn......
Roligt Björn! Förstår din entusiasm! Här finns både skärpeplan i flera av bilderna och bakgrundsoskärpa som ser 'lugn' ut.. i en vidvinkel.. Jag har ju mitt 20 mm. f/1,8 där det också finns rätt så rejäl bakgrundsoskärpa, även när skärpan finns 2-3 meter bort, på f/1,8 . Det blir nog väldigt bra det här!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-07-04 23:37
Tack Jan. Bilderna är ju mkt lite behandlade, lite exponering och standard uppskärpning i LR bara, ändå finns en slags känsla där som skiljer sig från det jag brukar få. Men LO har ju rätt, naturligtvis går det att jobba mer med bilderna
Säger du att det är bra så är det förstås så (även om jag inte märker det just nu). Kul att du är så nöjd.
Jag har några gånger av misstag kommit åt att ändra bias på auto vitbalans, AWB, på min ur-A7:a. (Visste inte innan att det ens gick.) Om det är liknande på din så ta en titt där, kanske förklarar den väldigt varma tonen du har här.
Svar från Khalad 2019-07-05 10:58
Hej Gunnar, åtminstone är min känsla att objektivet är bra. Så skrev jag "....redan på skärmen kändes bilderna - ja, bra helt enkelt" samt lite senare "....jag har inte bevisat nånting med dom här bilderna, inte annat än jag kommer älska det här objektivet". I båda meningarna har jag ansträngt mig för att tydligt säga att det - så här långt - bara är min känsla. Och den var såpass stark när jag la in bilderna i datorn att jag inte ens reagerade för gulsticket. Efterkontroll nu på morgonen visar att vitbalansen stod på molnigt, inte AWB, men det reagerade jag inte ens för vid datorn i går kväll, vilket säger en del om entusiasmen :-).
Hej,
Bra att den är raktecknande som en gammal Leica Super-Angulon.
Lycka till med den gluggen
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2019-07-05 11:02
Tack för det Bob, det blir nog bra .......(när jag väl ställt den på AWB igen....)/ Björn T
Känner igen känslan som dyker upp ibland när något nytt tillbehör känns så där lite extra..
Blev utsatt för detta helt nyligen när jag "storstädade" i fotoutrustningen.
Ser fram emot nya spännande vinklingar från dig snart..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-07-05 18:57
Tack Gunte, förhoppningsvis blir det några bilder!/ Björn T
Man blir aldrig för gammal för en ny spännande grej (förhoppningsvis).
Och sanningen - även känslan - är djupt grundad i betraktarens öga.
Mycket nöje!
//GöranR
Svar från Khalad 2019-07-05 18:58
Tack för det Göran!/ Björn T