Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I UR OCH SKUR - 2 MILJ KM

***

Det borde vara värt ett glas champagne. 2 miljoner km har jag kört. 50 år tog det . Starten var en svart Opel Rekord, 63:a, köpt i augusti 1967. Bensinen kostade strax under en krona.

*

Ända sen starten har jag noterat bensinköpen i små anteckningsböcker och noterat mätarställning. Böckerna har legat i en skrivbordslåda och jag har aldrig ägnat dom nån uppmärksamhet. Förrän i går kväll då jag fick för mig att räkna ihop totala körsträckan "på riktigt". Jag skrev en blogg för något år sen om bilkörning och då jag uppskattade att jag kört ca 150 000 mil. Men slutsumman i går kväll blev alltså 200 800 mil. Eftersom jag fn kör drygt 300 mil per månad borde jag passerat 200 000 omkring 1:a oktober i höstas. Körkort tog jag redan 1958, men min första egna bil, den 5 år gamla Opeln, köpte jag alltså 1967.

 *

Alla bilar jag köpt själv har varit begagnade, när jag körde som mest hade jag tjänstebil. Sjutton bilar tog det för att få ihop dom 200 000 milen.  200 000 mil, det är 2 miljoner km. Jag har förstås också räknat ut ungefär hur många timmar jag suttit bakom ratten, men det får ni göra själva. Många timmar blir det, men hade jag åkt tåg och buss hade det blivit väldigt många fler timmar. Miljömässigt? Nej, såklart inte, men det har sina sidor att bo i Finspång.  Innan vi skaffade bil åkte vi just buss och tåg upp till Ludvika där vi båda hade våra föräldrar, drygt 20 mil. Det tog i det närmaste 6 timmar. Med bil går det på 2,5. Och Finspång - Korsheden är samma sak. 

*

I ur och skur har det i alla fall varit, det här var i Söderbärke senast

*

***

Inlagt 2016-12-19 19:12 | Läst 2545 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
JÖsses, att du noterat alla bensininköp och körsträckor alla dessa år. Imponerande ! Lite kul att kunna räkna ihop så här i efterhand och jag har förstått att du trivs bakom ratten. Ta det lugnt i jultrafiken och addera några hundra mil till.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2016-12-20 13:31
Jo, jag gillar fortfarande bilkörning, tack Lena!/( Björn T
Kul läsning, själv har jag bara tankat och kört. Min svärson skriver alltid upp bensinen han tankar. Han får väl plocka fram anteckningarna om så där 35 - 40 år. Min första bil var en Amazon, plastskärmar men för övrigt mest rost. Har för mig att bensinen gick på 98 öre. Har haft en del begagnade, även den sista som jag har nu. Av en massa konstiga anledningar köpte jag min bil i Eksjö. Bilfirman skulle stänga om en halvtimme när jag stegade in. Såg en välvårdad Japanare som inte gått så långt. Innanför dörren stod en Skoda Oktavia, precis inkörd. Skiten var inte ens borttvättad. När jag lyfte på huven var det ingen tvekan, japanen var ett gytter att kablar och slangar. Det blev Skodan 02. Efter en halvtimme var jag på väg hem. Den snabbaste bilaffär jag gjort. Har besiktat den 6 gånger utan anmärkning. Dyra reparationer har det ändå blivit när man inte kan göra så mycket själv. Jag snålar på det mesta men bilkörning lär jag erkänna att det blir lite för mycket.
Sten
Svar från Khalad 2016-12-20 13:33
Idag tror jag bilar generellt har bra kvalitet, dom håller länge och tål mycket, tack Sten. Skoda tror jag fö är väldigt prisvärd, både ny och begagnadl/ Björn T
Du verkar vara en noggrann och ordningsam person. Jag har inte en susning om senaste tankningen ens och hur många mil är det lika dåligt med, men jag kommer nog inte upp i närheten av dina mil.
Kör inte lika gärna nu som i ungdomen, då tyckte jag det var kul att köra bil, nu mera bara ett nödvändigt och bekvämt sätt att transportera sig. Till stan tar jag spårvagnen, behöver inte leta parkering då.
Bilden var bra.
Svar från Khalad 2016-12-20 13:34
Det här är nog en av de få vanor som jag behållit från den tid jag var ordningssam och ordentlig:-) Tack Margareta!/ Björn T
Grattis, det motsvarar c:a 50 varv runt jorden. Fin bild. Läste om en kille som har en Volvo och den hade då rullat 127000 mil målet var 200000 mil eller kanske längre, han kör 8000 mil om året med bilen. "Volvo är bra bilar".
🙂
Svar från Khalad 2016-12-20 13:36
Jo, det gör det, eller till månen fram och tillbaka två gånger och så dit igen! Med rätt underhåll går det nog att köra många bilar långt, tack Hans-Åke!/ Björn T
Jag både känner igen mig och tänker Hjälp! Man kan säga att jag ärvt vanan men tidigare anteckningar är sen länge borta och jag saknar dem inte. Men ändå, jag noterar på en site för ändamålet, lite vanans ritual och koll på förbrukning.
Jag har nog mer sett andra sidor av dig men det passar in om du även har en notarie i dig. Vi är sammansatta.
Skål för livet, i och utanför bilen!
Svar från Khalad 2016-12-20 13:39
Hej Gunnar, faktiskt ärvde nog jag vanan också, sen blev det nödvändigt för att hålla isär tjänstekörning och privatkörning. Dom senaste åren har det väl mest varit en kul grej. Glädjer mig att du sett andra sidor också, jag tror/hoppas dom väger över :-) / BjörnT
Mycket koldioxid bör det ha blivit, fy skäms! Men jag har också bidragit, så jag är inte bättre själv.
När jag bodde i Sundsvall hade jag en kollega som räknade tiden i avgasrör; det gick ungefär fem år mellan bytena till nytt. Så han sa att han bott åtta avgasrör i staden :)
Jag hoppas att vi snart slipper bilar med avgasrör.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2016-12-20 13:44
Hej Thomas, idag skulle åtta avgasrör blivit väldigt länge........ Audi kör rostfritt där och dom har jag aldrig behövt byta avgasrör på, någon körde jag mer än 25 000 mil med. Detsamma och önskar dig fina helger!/ Björn T
Wow, en mäktig summa mil. Kul att ha samlat på sig sådan statistik. Alltid intressant med lite siffror om vardagen.