Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TIDSRESAN - LUDVIKA 1956

***

Sexton bilder från Ludvika 1956 (plus/minus ett år). Ett tvärsnitt av min fotovärld det året. Skolan med kompisarna, stan och sånt som jag lagt märke till i stan. En del bilder i serien hör ju ihop, kemilektionen tex. Men serien som helhet hör inte ihop på annat sätt än i stort i tiden och att att alla är från Ludvika (utom möjligen sista bilden). Men jag gillar dom här bilderna, inte bara för att det är dokumentära bilder. Alla bilder är tagna med min Robot IIa, 24 x 24 alltså. Inte gatufoto, men snapshots är det, allesammans. Kameran hängde med nästan jämt, ingenting var planerat.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-08-18 13:16 | Läst 1748 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

JUST FLOATING

***

So we are, all of us,

floating, just floating in time and space

Dreams are coming, from where,

are they filling our hearts?

And while ambitions and plans 

 occupy our heads

we hardly notice

the breezes that move us

from childhood to elderness

Surroundings constantly moving

while we stretch for our star dust home

*

*

***

Postat 2021-08-17 23:46 | Läst 1054 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

DEN LEVANDE BOKHANDELN

***

Den ena bokhandeln efter den andra försvinner i snabb takt. Det går nästan lika snabbt som när talibanerna intog städerna i Afghanistan. Men undantag finns, ett är Globe bokhandel i Ludvika. Ser inte å märkvärdig ut utifrån, men när man kommer in.....Till att börja med är det nästan alltid många kunder där. Sen finns det gott om böcker, väldigt gott om böcker. När jag senast gjorde en blogg därifrån (här) berättade bokhandlaren själv, Anders Källgren, att där fanns 30 000 titlar i hyllorna. Den gången gick jag ut med en Pinkerton på typ 500 sidor, läst med intresse.

*

Den här gången blev det ingen bok, Anders var inte där med sina kloka råd och 30 000 titlar är mkt att välja bland.  Jag skymtade dock Jordan B Petersons "12 rules for life". Kanske blir det ett återbesök, jag tänker att jag borde ha en egen mening om Jordan B, inte bara Margot Wallströms "Jag förstår inte varför människor lägger så mycket tid på den mannen" och "Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kommer från."  Men tills vidare håller jag mig till det som står i bokhyllan. Här i Korsheden blir det ofta omläsningar med lite större eftertanke, senast Göran Tunströms Berömda män som varit i Sunne, hans språk och fantasi är bara så vackra. Just nu har jag fortsatt med Tunström och öppnat Skimmer......

*

*

*

*

*

**'

Postat 2021-08-17 12:43 | Läst 2124 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

VÄLTRÄNADE WERNER

***

Det här är Werner. Den ene av grabbarna Werner och Werner. Vi hejar på dom när vi går förbi. Då och då tar jag en bild. Jag har noterat att dom är i god fysisk kondition, inte riktigt som jag tänker när jag tänker gris. Dom studsar faktiskt fram när dom rör sig på grisgården. Och dom kan röra sig snabbare än man tror. När Werner kommer i god fart ska man nog inte stå i vägen. Inte för att jag vet, men jag gissar på uppåt 150 kg. Och muskler har han, det syns. Dom är på andra sidan eltrådarna men jag inser att jag skulle gå ur vägen om vi vore på samma sida. Men det är lätt att sticka in mobilen mellan eltrådarna. Werner var det.

*

*

***

Postat 2021-08-16 22:45 | Läst 1000 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

MOTIVVAL

***

Kanske är jag mest lat men mina motiv har nästan alltid varit från min vardag, från det som är närmast helt enkelt. Eller viktigast då . Oftast är ju det som är närmast också viktigast. I början var det bilder hemifrån, på familjen, eller från skolan och på kompisarna och tjejerna. Och så stan förstås, Ludvika. Och på den vägen är det.  Nu är bilderna från Finspång och Korsheden och på barn  och barnbarn, dvs det som är hemma nu och det som är viktigast nu.

*

Det må vara min inbillning, men nu i vuxen ålder tänker jag att den här typen av hemmamotiv inte självklart behöver vara ointressanta för andra. Alla trakter, här eller på andra sidan jorden, är någons hembygd. Varför skulle jag inte visa bilder från min hembygd, jag känner den bättre än många andra? Och vardagsbilder hemifrån för snart  70 år sen säger ju mer än att berätta just om min familj, dom berättar hur vanligt folk hade det till vardags. För 70 år sen.

*

Bilden är från 1954 eller 1955 och en del av er har sett den förut. Vi äter lunch hemma på Carlavägen 31 i Ludvika, bilden är tagen med min Zeiss Ikon Nettar. Vaxduk på bordet där jag för övrigt känner igen alla saker, uppläggningsfat, servettringar, tillbringare mm. Det gör inte ni såklart. Men kanske vedspisen är bekant med spiskroken hängande på väggen ovanför sopborsten? Och aluminiumkastrullerna? Högt i tak i den gamla lägenheten, 3,40. Mycket enkel inredning, vi flyttade in här 1947 och sen dess är ingenting gjort. Gissar att det mesta av inredningen tillkommit före kriget, dvs på 30-talet.

 Nu när jag tittar undrar jag om jag inte tyckte att vi hade det omodernt och obekvämt. Aldrig vet jag att den tanken for genommitt huvud då, ungefär så här såg det ut hemma hos kompisarna också.

*

Mamma Maj sitter ju rakt fram, pappa Gustaf skymtar till vänster.. Emellan sitter lillebror Dag , då 10 eller 11 år. I förrgår togs han in på sjukhus och mår just nu inte så bra.

*

*

***

Postat 2021-08-15 15:00 | Läst 1301 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa