Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NYTTIGT MED LITE KRITIK IBLAND........

***

Allra helst när den är så försynt påpekad som Jan gjorde i går......

Känns som det skulle gå att göra lite extra med bild 2.. dra lite i reglagen, 'high key'.. kan bli något vackert 'pastelliknande' med dom fina färgerna där.. kanske beskära, eller inte.. bilden har 'potential' ytterligare..

*

Här är bilden Jan kommenterade, varför jag lämnade den så här tråkig har jag ingen förklaring till

*

Till att börja med blev det ju väldigt mkt bättre bara genom att dra upp ljuset, precis som Jan föreslog - lite high key

*

Jag är ju svag för det lite romantiska, så varför inte öka mättnad och kontrast en smula och så softa lite....

*

Eller varför bara lite.......

*

Vilken bild som är bäst? Det beror som vanligt på tycke och smak. Och var den ska visas. Och vilket humör jag är på. Just nu ösregnar det ute, alldeles helgrått och ganska mörkt, jag har en del lampor tända. Alltså behöver jag ljus, färg och glädje, så jag väljer den sista som puffbild. Det betyder inte att den är bäst så där rakt av. Den passar mig just nu. Och den passar på Insta där jag redan lagt in den. Men jag skulle inte visa den på en utställning tex. Det skulle jag kunna tänka mig med näst sista, även om den också är manipulerad en smula.  Men inte heller den duger i tex Masters, där bilderna inte får vara manipulerade. Den andra däremot skulle funka (i princip menar jag) i Masters, den är inte manipulerad. Men den skulle säkert gå att få bättre än så här, jag har inte finlirat alls, bara gjort några rätt enkla förändringar. Och den första? Tja, jag tyckte tydligen den dög i min blogg i går, det tyckte inte Jan. Gudskelov! Man kan ju bättra sig. Och säg sen att kommentarerna inte är viktiga!?

***

Inlagt 2018-09-27 17:30 | Läst 4380 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra skrivet! Jag brukar säga att man ska framhäva det som är bra i bilden, o undertrycka det dåliga, men rent manipulerande gillar jag inte, må fint, LO
Svar från Khalad 2018-09-27 20:27
Tack för det LO! Frågan är vad "rent manipulerande" är? Lite överstrålning, eller en smula softning, är det rent manipulerande? Hälsningar/ Björn T
He he, kul! Det blev fint, men jag hade nog ljusat upp bilden ännu mer.. så att det vita blev fullständigt urfrätt.. så att det blir som en VÄLDIGT ljus pastellmålning.. men det har du säkert provat.. :-) Det blir fint nu med alla 'grundfärger' i löven, även när man drar på med det 'ljusa'.. Kul!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-09-27 20:31
Hej Jan, gillar dina formuleringar, hållna i mkt positiv ton - bilden har (outnyttjad) potential tex! Tack!/ Björn T
PS Jo, jag har gjort en ännu ljusare version där jag också skurit i underkant en del....
Fint att du visar de olika varianterna. Jag kände precis som du beskriver för det ösregnar hemma just nu och det är mörkt och trist. Din puffbild gick hem direkt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-09-27 20:32
Tack Lena, Jans kommentarer är ett utmärkt exempel på konstruktiv kritik. Kul att du kände som jag :-) ! / Björn T
Ack ja... jag skall då alltid var gubben mot strömmen - men jag tycker att ursprungsbilden är klart bäst. Men så är jag i sammanhanget bara en avdankad yrkesfotograf från 1970-talet... :-)
Svar från Khalad 2018-09-27 20:36
Som sagt, tycke och smak. Men min mest väsentliga kommentar är att värderingen av de olika versionerna för mig solklart beror på sammanhanget, precis som med alla andra bilder. Det finns många bra bilder men inga som bara är bäst utan koppling till i vilket sammanhang dom visas, hälsningar/ Björn T
Intressant blogginlägg indeed! 😀 Jag för min del skulle nog landa nånstans mittimellan bild 1 och 2.
Svar från Khalad 2018-09-27 20:37
Hej Ragnar, trevligt att du gillar bloggen. Men apropå valet av bäst, läs gärna det jag skrev som svar på Peters kommentar! Hälsningar/ Björn T
Väldigt bra blogginlägg. Redigeringen är en stor del av bildskapandet och din beskrivning fångar på ett bra sätt de olika beslut man måste ta. Mitt val blir den näst sista versionen. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2018-09-27 23:20
Tack för det Mats! :-) / Björn T
Hej, Björn.
Originalet var den som du valde att visa oss och som motsvarade den stämning som du upplevt på platsen. Och därför och alene därför är den bäst !!!
Alla andra utgåvor av samma motiv är bara andra utgåvor med olika nya uttryck, men att kalla dem för bättre är inte relevant. Det betyder inte att jag inte gillar någon av dem, de skal bara inte jämföras eller mäts med originalet. Enligt min mening.
Med många vänliga foto hälsningar från Erik.
PS: Dessutom berömde jag också originalet i din tidigare blogg, där det var just färgerna som du fremhævede (de ursprungliga/naturens egna- antar jag)
BT: "Oss sakta kommer färgerna, särskilt på asparna"
Svar från Khalad 2018-09-27 23:24
Hej Erik, kommer väl ihåg att du berömde just den bilden!. Och visst har du rätt, den bilden är mest naturtrogen - i det ögonblicket. Ena ögonblicket var det sol, andra mulet och just här var det nog mulet. Ögonblicket efter, när det var sol, är nog tvåan närmast :-) .Men jag förstår vad du menar, tack!/ Björn T
här va're vitaminpiller i flera styrkor, Kul!
Svar från Khalad 2018-09-28 11:17
Precis, vi behöver vårs dagliga vitaminer :-) Hälsningar/ Björn T
Nej, ingen bild är "bäst". Det är olika bilder, och man kan möjligen ha olika känslor för dem.
En bra bild är en bild som är bra för mig, inte nödvändigtvis för andra. Det beror på mina värderingar, min kompetens, min historik, mina preferenser, mitt humör, min dagsform etc etc.
(Allt blivit sagt förut, jag vet, men ibland så tål det att upprepas.)

Den bild jag tycker bäst om är #3.
//GöranR
Svar från Khalad 2018-09-28 11:18
Precis, tack för det Göran!/ Björn T