Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

OK MEN INTE ROLIGT......

***

Det finns inga självklara porträtt, åtminstone tror inte jag det. Eller, annorlunda uttryckt, inte för mig. Varje gång jag försöker mig på porträtt blir jag tveksam. Hur  vill jag ha det? Medveten eller inte medveten? Stå eller sitta? Titta in i kameran eller inte? Ska jag instruera eller inte? Ni har kanske svaren, det har inte jag. Men så småningom tror jag mig ana att det beror ju på vad jag vill se, i det här fallet hos Hilda. Vi människor är komplexa, vi har många sidor, olika från dag till dag och olika beroende på vilka som är runt omkring oss för stunden.

*

Nu var det väldigt länge sen jag tog något som liknar porträtt på Hilda, gissningsvis kanske    1 1/2 år sen. Igår var det OK, det är det inte alltid. Såklart, vem vill bli fotad jämt i tid och otid? Det var ok, men heller inte mer. Den här gången satte vi oss utomhus, i skugga men med solljus himmel. Naturligtvis borde jag haft en skärm för att få en smula riktat reflexljus från och kanske ett parasoll eller något för att minska himmelsljuset en smula, nu hade jag inte det, jag försökte ändå. Kanske blev det 50 bilder på en kvart och det var ganska uppenbart att hon inte tyckte det var direkt roligt. Ok, men inte roligt. Men jag gav inte upp, vi fortsatte medan jag pratade lite. Och mellan dom besvärade minerna glimtade det till och jag tyckte mig hitta den där Hilda jag själv hade i tankarna. Vilken bild jag hade i tankarna? Tja, det tror jag inte jag berättar, det som syns syns och det som inte syns syns inte. Men om drygt ett dygn fyller hon sexton och läppstiftet hade inget med min lilla fotosession att göra, hon hade redan gjort sig fin till påskmiddagen vi strax skulle äta

*

Bra eller inte? Inte vet jag men Hilda tyckte dom var OK och jag gillar dom, glad över att jag tog en serie igen. Och såklart har jag frågat om det är ok att använda dom så här.

*

Förstora helst!

*

*

***

Inlagt 2019-04-22 00:07 | Läst 498 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Otroligt naturlig o söt tjej, känns så äkta o ärlig. Hils, LO
Svar från Khalad   2019-04-22 21:46
Det glädjer mig, tack LO!/ Björn T
Snyggt och naturligt med fint ljus.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad   2019-04-22 21:46
Stort tack för det Stig!/ Björn T
Mycket fint, särskilt den första. Dina barnbarn är nog vana nu med en morfar med kamera framför sig dagarna i ända. Mina barn och barnbarn har svårt att vara naturlig när jag kommer med kameran.
Sten
Svar från Khalad   2019-04-22 21:49
Tack Sten, nog är dom vana, men ju större dom är desto tydligare visar dom ju om dom vill eller inte. Och över nånstans 12-12-13 är jag mer sporadisk med kameran,alldeles utan att dom säger något alls. Hälsningar/ Björn T
Hej Björn.
Du behøver ikke at gøre dig så mange tanker, når resultaterne bliver som her - super begge to. Jeg har nok en svaghed for det sidste.
Med mange venlige hilsener og tillykke til den unge dame - Hilda.
Fra Erik I Roskilde/DK.
Svar från Khalad   2019-04-22 21:51
Jag tackar för det Erik, känslan av tvekan finns där för det mesta, varje gång är ju ny liksom!Många hälsningar/ Björn T
Viftar en del med kameran här också, dock uppskattas det endast av en minoritet av dom närmast sörjande ;)

Mjukt och fint första porträtt men ändå med en viss kaxighet,gillas..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad   2019-04-22 21:52
Tack Gunte, uppskattas!/ Björn T
Jag tror du är ungefär lika bekväm med porträttfotografering som jag! Fast du lyckades mycket bra med de här två bilderna. Du har gjort dem mjuka och med låg kontrast, och där tror jag att jag gjort lite annorlunda, men det är jag det.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad   2019-04-22 21:54
Tack Bjarne! Just barn- och ungdomsporträtt gör jag ofta mjuka har jag märkt, kanske säger det något om hur jag ser på, eller vill se på barn och ungdomar, vad vet jag? Hälsningar/ Björn T
Fina porträttbilder bägge två tycker jag. Det syns att det finns en relation fotograf-porträtterad. Den porträtterade är ett subjekt. ( När jag ser den här typen av bilder förstår jag omedelbart att det är en bild föreställande ett barn barnbarn, nära vän etc. Det finns inbyggt i bildspråk, bildbehandling med mera. Nånting jag tycker är mycket fint. Det är tonfallet helt enkelt.)
Hälsn
Gunnar S
Svar från Khalad   2019-04-22 21:59
Tackar för det Gunnar! Det glädjer mig mycket att du gillar bilderna, hälsningar/ Björn T

Innehållskategorier