Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÅ LIV OCH DÖD

***

Bålgetingarna är mindre aggressiva än vanliga getingar står det i Googles. Vi har haft dom i gamla dasset, nu förråd, och inga problem alls. Men under fotosejouren  vid Bartjärn häromdagen (här ) kunde jag konstatera att helt fredliga är dom ju inte...... Bilderna nedan är nya sånär som första och sista bilden  

*

Samarbetet såg för det mesta rätt fredligt ut. Obs vingen som sticker upptill höger!

*

Här syns tre bålgetingar plus vingen till en fjärde

*

Men här då, vad händer nu?

*

Här ser det ut som två ger sig på en tredje

*

Ingen tvekan längre, två mot den tredje på rygg

*

Och......

*

Ser ut som offret har fått vad det tål

*

Helt lugnt blir det inte ändå

*

Att skrämma en amiral är inte så lätt som det ser ut, dom flyttade sig inte i brådrasket

*

Måste säga att jag är glad dom inte är i min vikts- och storleksklass!

*

***

Inlagt 2019-08-29 23:09 | Läst 5155 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jisses, vilka bilder! Dessutom i superkvalitet, riktigt bra!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-08-30 11:35
Tack Jan, i det här fallet fanns liksom dubbla anledningar att köra med tele o inte makro :-)
Getingsamhället, som har samarbetet hela sommaren i idog samhällsbyggnad och strävande odling, begår kollektivt självmord på hösten i en orgie av våld. Man vet inte vad som utlöser saken, men det sker plötsligt på en och samma dag.
Jag har ibland haft präktiga getingbon på Hasselvik, och intresserat iakttagit samhällets fortlevnad och förkovran. Dom har alltid en vakt i närheten av boöppningen - och den går i regel att muta, så att man bedöms som ofarlig och kan stå alldeles nära och iakttaga.
Plötsligt en dag i slutet av augusti eller början av september ligger det drivor av döda getingar under den stora kupan. Inte en levande geting kvar.

Den sista bilden är storståtlig! En flygande pansarvagn.
Svar från Khalad 2019-08-30 11:42
Hej Peter, hoppas din sommar varit bra! Och insektsvärldenär nog en värld utan nåd tror jag. Är fortplantningen avklarad och ny generation säkrad utgör ju fortsatt liv i den gamlagenerationen bara en belastning för arten. Intressant info du ger, visste inte att det liksom skedde så plötsligt! Och sista bilden, precis, en flygande pansarvagn , kul att få en skarp bild på den, hälsningar
syntax 2019-08-30 14:40
Jo tack Björn – det har varit en utmärkt sommar. På Åland en extra sval sådan, turligt nog. Det var nämligen så att stormen ”Alfrida” som i januari drog över Roslagen och Åland var i klassen hård storm med orkan i vindbyarna. På mina tre hektar fällde den över 30 träd – gammelskog vill säga. 13 stycken låg över stigar och liknande, och krävde omedelbara åtgärder.
Även om jag är förfaren med motorsågen, så har jag inte förut jobbat i stormfälld skog. Rätt farligt alltså.
Nå – allt blev gjort, men det var nog lite mycket för en 75-årig stadsgubbe. Nu har jag åkt till stan två veckor tidigare än tänkt – för att ligga på sofflocket och vila den gamla kroppen … :-)
Så fina bilder, spännande fotoobjekt vid din trädstam. Det är väl bara drottningen som övervintrar och jag tror getingarna får klara sig själva, utkastade från boet, innan de dör i september. Har själv nästan inte sett någon geting i sommar, men helt plötsligt för någon vecka sedan så har vi slagit ihjäl en 5 per dag inomhus
Svar från Khalad 2019-08-30 11:45
Hej Peter, som jag skrev till Peter H, är parningen avklarad fyller den gamla generationen inget syfte för artens fortbestånd längre, hårt! Tack Peter!
Säger som Jan. Snyggt och spännande att få se lite ur deras värld :)
Svar från Khalad 2019-08-30 11:46
Tack för detJoakim! Inte lika eleganta som dina rovfåglar men ändå intressanta att studera :-)
Joakim88 2019-08-30 12:11
Det tycker jag allt, insektsvärlden är nog så spännande :)
För något år sedan så fotograferade jag mycket myror med mitt dåvarande macro objektiv och man kunde få mycket intressanta bilder då :)
Det var stor dramatik i ditt bildsvep och vilken fin kvalitet sista bilden är jättesnygg.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2019-08-30 11:47
Det var det, riktigt spännande, tack Stig!
Mycket intressanta iakttagelser och även informationen i Peters kommentar nedan. Det är alltså två bålgetingar som tar kål på en tredje? Sista bilden är ju en riktig höjdare!
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-08-30 11:52
Hej Lena, jag vet ju inte mer än vad bilderna visar, men nog tycker jag det ser ut som två mot en. Och sista var ju rolig tt få så skarp att jag kunde croppa den ordentligt, tack!
Jag måste också gratulera till sista bilden! Fortsätter att förvånas att ett sådant tele kan åstadkomma något sånt. En fråga: Jag hittar inte någon Sony 100-400 med f/4. Är det nån gammal grej?
Svar från Khalad 2019-08-30 20:55
Hej Ragnar, tack för fin kommentar. Jag köpte telet för 1 el 2 år sen, kommer inte säkert ihåg, men var då rätt nyutkommet. Jag har skrivit lite fel i min utrustningslista men inte orkat ändra. Det är 100-400/4,5-5,6, hälsningar
light 2019-08-31 07:54
Aha, ja då förstår jag vad det är för objektiv, tack!
Fantastisk bildberättelse. Och sista bilden är imponerande.
//GöranR
Svar från Khalad 2019-08-31 08:06
Tack för det Göran!
Intressant och vacker bildberättelse jag själv aldrig skulle våga göra då jag är livrädd för getingar och också tämligen känslig för deras sting!