Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Invasiva arter och strandhäng?!

När det gäller invasioner så avsåg jag inte människan. Den här gången! Även om det nog är mest giltigt i de flesta situationer. Jag tänkte faktiskt på växter och sandstränder.

Kanske inte så konstigt att stränderna blir platser där många växter samlas. Havet transporterar frön och växtdelar. Båttrafiken gör det också. Går det ens att förhindra?

 
Det vind och strömmar inte för in, det för de ut! 

Strandråg binder sanden. Minns ett besök på Danmarks låglänta västkust där ebb och flod transporterade sand fram och tillbaka. Ett särskilt gräs planterades på kustvallarna för att binda sanden. Inte en inhemsk art!

 

Snö?
Nej skum!

Vintern är på tillbakagång och små flockar med sånglärkor drar norröver.

Tången som invaderat stranden hämtas. I alla fall det mesta.

Upptäckte hösten 22 att en ny blomma slagit rot på stranden. Inte bara slagit rot, utan stora ytor hade blivit gröna med små gula korgblommor. Tog en stund att "arta". Roligt med en ny art! Lade upp fyndet på SLU:s artportal. En sydafrikansk invandrare.
Inte så roligt trots allt. 

/MA

Inlagt 2024-02-15 14:40 | Läst 398 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker att begreppet "Invasiva arter" är lite problematiskt.
Alla arter (utom dom första lavarna efter inlandsisen) har ju kommit hit någon gång, och trängt sig in bland dom som redan var här.
Det är lite som att vissa tar sig tolkningsföreträdet om vilka arter som skall gillas, och vilka som skall ogillas.
Sedan är det ju en annan sak med rent giftiga växter, som exempelvis Jättebjörnlokan.
Svar från Mats Axelsson 2024-02-15 23:15
Ja minst sagt problematiskt. Det som sker nu är till nästan 100% mänsklig manipulation på något sätt. Medvetenheten är nästintill obefintlig. Barlastvatten kan renas, men det är dyrt att rena förmodligen. Varje år förekommer det små utsläpp av oljeförorenat barlast vatten. Här på stranden finns stora bestånd av strandkvanne, som förväxlas med björnlokan. Dock: Kan man mota ”Olle i grind” så har man tillfälligt bromsat utvecklingen.
Visst beror bedömningen både av tiden och bedömarna.

Gotland saknade rådjur. Jägare sökte tillstånd att plantera ut och fick avslag. Sen planterade några jägare ut ändå. Jag tyckte att då borde jakt vara tillåten året runt med syfte att få ön rådjursfri igen (fästingar och olyckor). Men icke. Rådjuren fick samma villkor som på fastlandet. Senaste 10 åren blev det 6700 kollisioner mellan bil och djur och fästingarna ökar.

Så naturskyddarna tycker ibland att det vore kul med nya arter. Vitkindad gås fick stöd av länsstyrelsen. Jag minns då ett norskt klådris upptäcktes på ön. Utrota! tyckte jag. Näe intressant tyckte naturvårdarna.
Svar från Mats Axelsson 2024-02-15 23:20
Det som förvånar mest är att samma misstag görs om och om igen. Signalkräftan är väl ett exempel som borde vara en lärdom. Märkligt är det!
/MA