Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Nytt staket på gång!

Har haft en allmänning som granne åt en sida på tomten. Har inte känt att det funnits anledning till någon gränsmarkering förrän nu. Det är klart att grannarna skall kunna passera utan att känna sig osäkra på om de gör intrång på tomten eller ej. Har bara skissat på utformningen och fått godkännande av frugan. Det skall inte bara bli ett staket! Det skall bli en vertikal trädgård också, inom byggreglernas ramar förstås. Alltså lite pinnar för växterna att klänga på. Har börjat röja så att en fri siktlinje kan användas mellan hörnmarkeringarna.

Lånade den yngstes handskar för att kunna ta i björnbärsgrenarna!

/MA

Postat 2018-06-25 09:39 | Läst 2546 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Något hungrig eller något för den händige

Träffade på den här tingesten i det gröna, häromkvällen. Den påminde mig om en skröna från värnpliktstiden. Några på regementets malajkompani fick idén att spela vaktchefen ett spratt. Han var fast anställd och sov på nätterna när de värnpliktiga skötte vakten. Motorn i vaktchefens gröna PV Duett monterades bort under en natt och transporterades till grannregementets område. Där på vaktrundans stig grävdes motorn ner. Bara luftintaget stack upp. Vakten som kom någon timma efter upptäckte en burk för luftfilter sticka upp ur sanden. Alarm förstås! Vaktchefen purras och kastar sig i Duetten som har en betänklig lutning bakåt. Vrider på tändning, men motorn är stendöd....... Hur det gick för skämtarna nämndes aldrig. Det blev nog allvarliga konsekvenser antar jag. Någon har påstått att en motsvarande episod finns i TV-serien MASH. Kanske kom idén därifrån.

Bilden påminner mig faktiskt också om att jag var hos tandläkaren i förrgår. Fick dock behålla motorn men en tand var i uselt skick. Ramnumret fanns kvar på denna Mercedes 190. Man kan nog ringa någon myndighet på andra sidan Östersjön för att ta reda på vem som är ägare.

Skidstavar kan vara bra att ha på vintern för att hålla farten.

/MA

Postat 2018-06-20 22:39 | Läst 1233 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Räcker 70-300 mm för dokumentär fågelfotografering?

Det beror förstås på vilket avstånd från fotografen som motivet befinner sig på. Med en 23,6 × 15,6 mm stor sensor blir  bildvinkel mindre och ger 50% ”mera” i brännvidd jämfört med 24 x 36 sensor, men ljusinsläppet minskar. Har umgåtts med de här tankarna under en längre tid, eller mera korrekt, sedan den yngste fått ärva D90:n. Kan en D7500 eller D7200 väga upp lättnaden i plånboken kontra en Nikon FX med 24,3 Mp och med lågpassfilter? Mera ljus men större bildvinkel..... Å andra sidan, kan frånvaron av ett lågpassfilter göra susen när man skall delförstora och skärpa upp bilden? D7500 har 20,9 MP medan D7200 har 24,2 MP. Fler pixlar per ytenhet ger möjligheter till fler detaljer. Alltså mer detaljer på 23,6 × 15,6 mm sensorn. Å andra sidan är ett bra fokussystem bättre än ett sämre! Men stopp! Man kan ju ha ett DX-läge med 10,5 Mp och få 50% till på FX-kameran men på DX kan man ju ha en "artificiell konverter" som ger 1,3 i cropfaktor utöver de 1,5 som man redan har i jämförelse med FX.

Vart tog bilden vägen?

Världen är full av fågelfotografer. Den digitala revolutionen har skapat fler möjligheter än tidigare. Så behövs det en till? (Möjlighet eller fotograf?) MEN....när raritetskommittén inte godkänner en rapport för att det inte finns bildbevis, då blir det lätt en prestigefråga. Nu skall man inte ta sådant personligt. Det är bara bildligt. Kolla nedan:

En sandtärna med 300 mm och FX. Klart identifierbar.

Silkeshäger med 300 mm och FX. Klart identifierbar. (Lägg märke till sommarhimlen!) Så det räcker nog....med 70-300, fast 150-500 är ju bättre och ännu bättre med DX-format och utan lågpassfilter. Men att släpa omkring en bazooka i terrängen som en pansarvärnssoldat är inte roligt, men det kan ju bli roligt bra bilder. 

Sandtärnan blev ett sverigekryss!

/MA

Postat 2018-06-16 18:50 | Läst 1905 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En duns

och så låg den där, på det ärvda trädgårdsbordet, i frukosten, i solen. Medan jag begrundade dess öde och uttrycket ”Fri såsom fågeln”, iakttog jag rörelserna från de sista andetagen. Plötsligt rörde det sig i fjäderdräkten! En präktig loppa kikade snabbt fram och gömde sig lika fort. Hade fripassageraren distraherat piloten genom att suga blod mitt under pågående inflygning till matbordet? Troligen, eller också nöp det till utav h-te när loppan bet hål och felbedömningen blev ett faktum. Artfränden, som förmodligen var brorsan, satt kvar intill och lockade men gav upp när det inte kom något svar. Tur att loppor inte är vanliga bland trafikflygets piloter.

/MA

Postat 2018-06-13 16:41 | Läst 2081 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med en svag krona

blir det korta besök i Danmark. Visserligen har Sundsbussarna pensionärsrabatt men den hjälper inte upp kronans låga värde när man är på det danska fastlandet, eller snarare ö-landet som ju Själland är. Kanske var det därför de flesta medpassagerarna spelade bingo utan att gå av båtbussen i Helsingör. Egentligen var det Dunkers utställning om Shaun Tan som lockade, men när landet på andra sidan sundet ligger så nära så blir det en tur över till andra sidan. Turen blev så kort att jag inte hann få upp kameran, men en lunch blev det.

Sofiero har vi dock aldrig haft ro att stanna till vid. Så på hemresan passade vi på och gjorde en avstickare dit. Blomsterprakten med alla rhodenderonbuskarna var påtaglig. 

Även inne i den före detta kungliga sommarstugan fanns lite av blomsterprakten och

stilfull möblering. 

/MA

Postat 2018-06-11 12:28 | Läst 1628 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa