Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Måndag morgon i Alby

Från en ö-nation till ett ö-landskap. Likheterna mellan England och Öland är inte många även om de finns. Lugnet är påtagligt i Ö-landskapet efter säsongen och det infinner sig någon slags mental återhämtning. Även om man egentligen inte behöver det, eller gör man det?

Måndag morgon som sagt och ljuset från öster kan väcka vilken morgontrött som helst. En liten strimma letar sig in mellan de fördragna gardinerna.Under en liten morgonpromenad till Triberga uppenbarar sig tre trilobiter och två ortoceratiter i samma kalkstensskärva. Mycket mer fantastiskt än den väderkvarn som stod intill.

Valet gör sig påmint även ute på landsbygden. Förvånade mig att bara ett partis affischer fanns uppsatta på garageväggen. Kanske ägaren till garaget gjort ett förbehåll...

Stureplansparti med en garageplan.

 Ingen större samling vid pumpen. Kom aldrig underfund med om det fanns något vatten i gårdsbrunnen. 

Desto mer i de våtmarker vid Triberga som finns kvar. Klövbad för ett nöt är en lisa när alvaret är torrt.

 

Och det är fler som badar, inte bara fötterna!

/MA

Postat 2022-09-05 13:34 | Läst 736 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mitten av England i juli 2022

Passkontrollmaskinerna på Stansted vid inresan fallerade i så hög grad så de fick kompletteras med visuell kontroll som sköttes med humana ögon. Det fungerade.

Funderade ett tag om stavfelet på passets baksida spelade roll. Ni vet att på passbaksidan finns en klisterlapp med passinnehavarens namn, tillverkningsnummer och något nummer till samt texten Utförandedatum: åååå-mm-dd. På mitt pass står det "Utfärandedatum:". Kanske ska det vara "Utfärdandedatum"? Nåväl, svenskan i England är nog inte så utbredd att passkontrollmaskinerna kan se skillnad.

Varmt, periodvis, helvetesvarmt ställvis, fyrtio grader, men på det hela uthärdligt då saharahettan inte höll i sig mer än några dagar. Många akutfall med uttorkning som orsak, men även det hanterbart. Något man får träna med att hålla uppsikt på i fortsättningen? 

Tropiska nätter och mathaken finns där sent in på natten.

En avgående premiärminister som tackar för sig med orden: Hasta la vista, baby! I övrigt lite pandemisordin och uppmaningar att ha munskydd på bussarna. En del följer uppmaningen andra inte.

Annars rullar det på som vanligt bortsett från igenslagna butiker här och där. The River Festival i Bedford gick av stapeln som planerat. Mycket folk och de som bar munskydd var få. Vi tröttnade så smått i värmen, så det blev buss hem. En sådan här dag går inte bussarna som vanligt i centrala stan, men det är fortfarande lika billigt: £1. Alltså i storleksordningen 13-14 spänn för en biljett inom stan. Något för svensk kollektivtrafik att ta efter. Man skall ju åka mera kollektivt... Då blir det inte så varmt.

De gamla järnvägsbroarna över Great River Ouse är ”uppiffade” med graffiti. Vid en av dem har det varit ett gasläckage i ett par år. Lukten av stadsgas var påtaglig. Explosionsrisk? Någon har nog räknat ut att spädningen av gasen inte innebär någon risk, men miljöpåverkan. Har någon tänkt? Metan, som stadsgas till stor del består av ( runt 40- 45% siffrorna varierar. Över 50% i en del uppgifter) bidrar mycket till växthuseffekten. Koldioxidekvivalenten är 28! Det vill säga en kubikmeter metan motsvarar i stort 28 m3 CO2. Tror inte man tänkt här eller låter man andra tänka och sköta den problematiken? Inser att varje tändning av en gasspis innebär spill som blandas i atmosfären. Gas som alternativ för privatpersoner borde man nog ”tända av”. Tänk alla gasgrillar och alla ruttnande avfallstippar. 

Flygskam? Nej det verkar komma på skam. Flygplatserna är överfulla. Det måste nog till andra medel för att hålla nere CO2 utsläppen.

/MA

Postat 2022-08-16 12:12 | Läst 911 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I väntan på att något skall dra igång

Knallar förbi Vallarna på förmiddagarna och slinker in genom öppna portar till utomhusteatern. 

Så här års finns en förväntan i luften.

Och förberedelserna är i full gång eller är det återhämtning från gårdagens evenemang.

Har inte själv bevistat vare sig allsång eller buskis. Bor för nära, uppenbarligen.  

/MA

Postat 2022-07-31 15:44 | Läst 725 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotografi Falkenberg i startgroparna

Så är då de praktiska detaljerna igång för årets upplaga av Fotografi Falkenberg. Är det den tionde gången? 

Utställningens skärmar skall monteras och bäras in. Mer än två ton att bära in, men vi lider inte brist på värme eller kaffe.

Många rövarhistorier dras det under fikarasten.

Idag är det hängning och vernissage. Imorgon lördag drar det igång för alla och envar som tittar in och tar del av alla aktiviteter. 

Här är en länk till evenemangets program och hemsida!

Fotografi Falkenberg

/MA

Postat 2022-07-01 12:01 | Läst 794 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Trankoll

Nu menar jag inte kvalitetskontroll av tran från fiskleverolja eller dylikt utan observation av tranor, fåglar. Ett återkommande ”vårevent”. Denna gång en påskupplevelse.

Kan dra mig till minnes flera anekdoter om ”samarbetet” mellan traktens bönder och tillresta transkådare. Parkeringsplatser var det inte så gott om och grusvägarna proppades snabbt igen av trafiken på de intensivaste tranhelgerna. Det hände att åkrar intill vägarna uppläts av någon bonde som också tog en avgift för parkeringen. Oftast var det enkelt att med bilen ta sig ut i ”plöjsla”, men betydligt värre att ta sig därifrån. Mot en bärgningsavgift kunde man få hjälp av åkerägarens traktor med förare att bli lossdragen.  Numera är det välordnat med Naturum och torra grusade P-platser.

I Bjurums gamla skola, fattighus mm är det kafeteria och i souterrängvåningen, som en gång varit förråd och kök finns ett skolmuseum. Standarden på skolbänkar och övrig utrustning är påver. Det är trots allt inte så länge sedan den var i bruk. En folkskolelärare från Skara tjänstgjorde där och barnen, de som överlevt till skolåldern, fick i alla fall möjlighet att lära sig läsa och räkna lite. Annars var det väl arbete i lantbruket som gällde. Är det 100 år sedan? Mycket mer är det inte! Kommer vi att bombas tillbaka till den tiden? Med en annan statsreligion än den vi hade då? 

Vad som förvånade mig var att man i syslöjden tydligen också hade någon form av bespisning. Nej, det är nog rester från köksregionerna som bara hamnat där. 

Påsken firades på olika sätt i år. Det kan man lugnt konstatera. Det religiösa verkar ha tagit överhanden i en annars sekulär stat, men påsken är ju en religiös högtid…

/MA

Postat 2022-05-02 13:25 | Läst 1046 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 45 Nästa