Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Mysväder för inomhusaktiviteter

Nu skall man inte klaga. Sämre väder än så här kan det bli och vad är bättre än en grå himmel, 100 m i tak, lätt regn och vsv 8 m/s i medelvind och 12 m/s i byarna?
Ja det skulle i så fall vara mer än 1,6 grader Celsius i vattnet. Har inte provat att bada än egentligen. Råkade tappa några bordtennisbollar(!!?) som blåste ut till havs. Nja det var strömmen utefter stranden som drog utåt starkare än vinden som drev dem inåt. Tog av mig på underkroppen, alltså byxor, sockar och strumpor. Behöll kalsongerna på. Man får ju vara rädd om det man har och dessutom gardera sig för ett eventuellt besök av sedlighetspolisen. Att fånga en flyende bordtennisboll bland vågor och vind i januari är inte det varmaste man kan göra. 

Det gjorde ont i benen. Trots lite solsken någon minut.

Att arrangera supén är en bra sysselsättning när det är varmt inne.

/MA

  

Postat 2021-01-24 22:46 | Läst 1484 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det har blivit något kyligare,

men något ljusare trots bristen på snö. Testade lite nattfotografering i trädgården för någon vecka sedan. Hade en tanke om att ljuset från en tältlykta kunde bli stämningsfullt, varmt och välkomnande. Nu använde jag mig av en batteridriven LED-lampa. Mycket enklare än en fotogendriven tältlykta. Dessutom kan man ställa in färgtemperaturen  från 300o K till 5600 K.  LED-lampor värmer å andra sidan inte ett skvatt. Så temperaturen i tältet blir densamma innanför som utanför.

Erinrar mig en tältnatt i juli på Island 1971. Några mil sydväst om Mývatn försökte jag och en vandringskamrat att vada över Skjálfandafljót, 25 km uppströms Goðafoss. Några tjejer på en fårgård mitt ute i ingenstans mellan Mývatn och älven tipsade om ett vadställe för hästar. Är man kaxig så satsar man på det. Vi nådde till vadstället, (N 65O 27’39,77’’ V 17O24’53,98’’. Google Earth är fantastiskt. Man kan bestämma var man var för 50 år sedan), sent på kvällen, runt 10 efter ca 25 km vandring i stiglös terräng. Att hoppa på tuvor över mossarna med ryggsäck var tröttsamt.  Vi lyckades komma över halva älven vid första försöket. Det blågröna jökelvattnet var kallt. Vi rastade på några grusbankar och värmde oss med lite varm soppa från stormköket och provade sedan med sista älvfåran. Strömmen var för strid så vi avbröt och slog läger på grusbanken i älven och antog att mängden smältvatten skulle vara mindre på morgonen. På natten började det snöa. Med träningsoverall, långkalsonger och handskar härdade jag ut den natten. Låg mesta tiden på rygg med händerna instoppade under ryggen i höjd med njurarna för att undvika för kraftig nedkylning. Sovtäcket inköpt för 30:- var inte anpassat för annat än högsommar. Har scannat in några diabilder från den resan men i skrivandets stund vet jag inte var jag har dem. Får leta fram dem.

/MA

  

Postat 2021-01-16 20:35 | Läst 1547 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bloggsammanfattning 2020 med sikte på 2021

Man ska ju inte vända sig om och se bakåt sägs det i en del sammanhang. Lots hustru vände sig om och blev en saltstod. Vem vill bli det? Visst, saker och ting kanske kunde gjorts bättre, men det går inte att "backa bandet".  35 inlägg inklusive detta blev det i år, i snitt ca. 1,5 veckor mellan varje.  Måste inse att bloggandet, även om det är relativt glest, också driver fotograferandet i viss mån:

̶  Få se nu! Vad har jag för bilder som jag skulle kunna lägga upp och som jag skulle kunna ha lite text kring utan att det blir för krystat? Jo, det är ju faktiskt kul och lite magiskt att fånga verkligheten och det räcker egentligen.

Jag har haft en ambition att lägga upp något med sådär 1 à 2 veckors mellanrum och det har jag gått iland med. För vem, är ju frågan och får erkänna att det nog är mest för mig själv och förhoppningsvis några läsare. Inte med något särskilt tema utan lite som det faller mig in.

Läste en blogg på Fotosidan för någon vecka sedan, om att bilder nog kommer att försvinna på hårddiskarnas yta på sikt. Det som blir kvar är fotoböckerna och det tror jag också. SSD-minnen lanseras mer och mer och blir mindre och mindre till storleken. De kan mer liknas vid USB-minnen som har en tendens att ganska snabbt försvinna i hanteringen. Har tre som ligger på byrån och vars innehåll redan är glömt. Vad skall man med alla bilderna till? Hörde och såg någon potentat på Youtube som hade undersökt vart bilderna tar vägen. De bilder som noteras hamnar i tryck av något slag. Resten blir aldrig kända. Den moderna varianten av fotoalbum (fotoböcker) är ett bra sätt att försöka spara något till eftervärlden.

Jag har många bilder som mina föräldrar tagit och sparat. En del bilder är ännu äldre, från den tiden då man for in till sta'n och gick till fotografen för att posera i bästa kostymen. De bilderna är på papper och inte scannade. Bilderna har gått i arv sedan slutet av 1800-talet och många av namnen på de porträtterade har fallit i glömska. Morfars kurskamrater från lärarseminariet i Karlstad från tidigt 1900-tal ser ut att vara strama och korrekta farbröder, även om jag fick höra berättas att de rök ihop och slogs i korridorerna. Norrmän och svenskar hade åsiktsskillnader i hur unionen skulle bestå.  

Svante och Anna-Lena någon gång på 1880-talet.

Började med att göra böcker av blogginläggen för två-tre år sedan och har inte kommit i mål än, men nu så...!

/MA    

Postat 2021-01-03 18:11 | Läst 1076 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera