Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Thoughts through the lens.

Tredje advent (lucka 16)

Gatlykta i Vac, Ungern

Den 350:e dagen på året. Alltså bara 15 dagar kvar på detta år. Idag är den bästa dagen att se Wirtanens komet. Den skall kunna  ses med blotta ögat. Spana i riktning mot Plejaderna.

Hjälpte yngste sonen att flytta i helgen.

Studerande i Göteborg, Sverige

Tredje advent och bostadsbristen är prekär. Lika prekär som det var för ca 2000 år sedan enligt legenden. Nu hinns det inte med att bygga ifatt till juldagen ens i vår civilisation så det gäller att ”gilla läget”. Med ett behov på minst 60 000 lägenheter per år är det sent att försöka komma ikapp så här i elfte timmen och alla behövande är inte havande i sista veckan. Dessutom är halmen kortare i år på grund av torrsommaren, men det är fortfarande halm.

Kökshörna i Göteborg, Sverige

Men hur är det med bristen egentligen? Det går ju alltid att hyra något i andra hand för skyhöga månadsavgifter. Inga problem alls. En sökning i Sveriges andra stad ger direkt minst 200 träffar på en mindre stadsdel. Fel i statistiken eller är det fel någon annanstans?

/MA

Postat 2018-12-16 19:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julens klo är väl skinkan? (lucka 15)

Håll grytan kokande är en devis som Frälsningsarmén har till sina insamlingsbössor i jul (varje) , men det är fler som kokar.

Nu är väl smaken precis som skinkan: delad. Här på västkusten är förstås hummer något som kan betraktas som en "klo". Krabbklor och framför allt hummer med klor betingar priser som slår rekord varje höst. 83 000 kr kilot var premiärpriset i höstas. Inhandlat av en fiskhandlare från trakten. Kollade inte vad priset ligger på just nu men runt 800 spänn per kilo skulle jag tro.

Fullmatade krabbtaskor är inte alltid lätt att sortera ut, men klorna innehåller säkert det man är ute efter. Runt 100 spänn per kilo.

Fiskaren bakom koket

> 30 liter vatten, dillfrön nästan en liter, salt nästan två liter och så 20 minuters kokning.

Fram till sista december kan yrkesfiskare ta upp hummer. För fritidsfiskare var det sista november.  Allt var redan sålt. Krabbklorna också. Alternativ till skinkan? Får nog använda nötknäpparen till att knäcka mina nötter.

Vackra djur är det. Missionären och kannibalen?

Skaldjuren tar man med mindre båtar. Det här är en trålare.

Fredagar ligger båtarna i hamn för det är ingen auktion på lördagar. Det är bara "prickebåden" som är ute. Alltså Sjöfartsverkets båt som underhåller prickar och bojar.

Sedan väntar stenbitsrom efter nyår, sedan rödspätta och krabbor igen i mars och så havskräftor förstås. 

/MA 

Postat 2018-12-15 18:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nigers delta? (lucka 14)

Tagen med en drönare på 1000 m höjd?  Nog skulle det kunna vara det! På någon sträcka i deltat. Eller? Nytt landskap beror från vilket perspektiv det betraktas. 

 

Nu är det taget av en drönare på 170 cm höjd över havet i Halland. Mja, kanske lite onödigt självförnekande. Lite stake har jag kvar trots allt. 

Har faktiskt sett böljeslagsmärken i sandsten på 1800 meters höjd: Gaustatoppen i Telemarken i Norge. En riktig aha-upplevelse. Stenskravlet på toppen och runt omkring var skivformade bitar. Det fasta berget, (sedimentära bergarter) var skiktat med en stor stupning, (lutade kraftigt), säkert mer än 45 grader. En tillknycklad och lyft gammal havsbotten! 

  

Här satt jag nog på huk ca 50 cm över havet. Blir den här botten tillknycklad och lyft någon gång tro?

I riksdagen verkar ingen bli lyft bara tillknycklad, men botten är väl inte nådd.

/MA

Postat 2018-12-14 17:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Luciaspår? (13)

Tipp tapp, tipp tapp, tippe tippe tipp tapp, tipp tipp tapp. Är det spåren efter Lucia och stjärngossarna? Eller är det de första stegen på månen?

Närmare bestämt är det mina första steg på stranden på morgonen. Förmiddagen är nog mera korrekt. Kontemplativt att gå längs stranden till bruset från havet och emellanåt brusa upp över allt skräp som blåser in från havet. Kröka rygg för att plocka upp det och trösta sig med att det är bra morgongymnastik. Påminner mig om Kalle Anka och Jan Långbens campingkuliss i julaftonsmatinén. 

Ett par tomhinkar för avisningsmedel. Text på engelska som varnar för att barn kan falla i hinken!

Badtoffel, storlek 43 tror jag.

Det är inte bara skräpet som ökar. Även de vitkindade gässen ökar i närvaro. Svårare att plocka dock. 

/MA 

Postat 2018-12-13 14:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En mink bland hermelinerna (lucka 12)

Serverar en oemotståndlig doft av rutten räka. Något för den sugne jägaren.

Minkuppfödaren söderut drabbas med jämna mellanrum av djurrättshaverister som öppnar portarna till friheten för minkarna.

En del överlever fram till vintern men de flesta svälter ihjäl eller blir påkörda. En del blir förstås infångade och blir så småningom avpälsade(!!) (branschens uttryck). 

Det är överlevarna jag är ute efter.

Utanför stranden så ligger det några kobbar och skär som utgör en alldeles utmärkt plats för fågelhäckningar. Den större kobben hyser runt ett hundratal storskarvsbon på sommarhalvåret och på grannkobben ligger det ofta knölsvanar och förstås gråtrutar och havstrutar. De har kraft nog att hålla minken stången.

Biotopen är också lämplig för tärnor, enkelbeckasin, kärrsnäppa och strandpipare samt inte minst rödbena och gluttsnäppa. Uppräkningen kan bli hur lång som helst, men minken förkortar den.

Snacka om lucka!

På uppdrag av den lokala fågelklubben och några hermeliner finns det inte här!

/MA

Postat 2018-12-12 14:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 41 Nästa