** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Sådant här får jorden att rotera, hjulen att snurra och kulorna (!!?) att rulla eller? Tankar i Granada (del 5)

Funderade i Granada på något jag sett i en nordligare provins: Häftigt att möta ett reklambudskap som har samma attityd som var allmän på 60-talet och kanske rent av på 50-talet hemmavid. Ett känt reklamknep är det och kan det vara så att det är politiskt korrekt? Åsiktsträsket eller korridorerna ser inte ut på samma sätt i alla kulturer. Underhållande i alla fall, mera humor än något annat, och ett väldigt väl omhändertagande på churrerian en söndagseftermiddag. Det fanns kyckling och glass som synes men kaffe och churro räckte. 

Nu bör jag kanske tala om att "a la brasa" översatt till svenska är grillat.

Inga kulor här inte!

/MA

Postat 2016-12-06 21:31 | Läst 1955 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tankar i Granada (del 4) Alhambra

Det regnade hela kvällen och natten innan det bokade Alhambra-besöket med guidning. Vi fick tips om att boka tidigt av bekanta som varit där vid tre tillfällen men inte fått plats. Så att skjuta på tillfället vågade vi inte även om sommarskorna var genomblöta. Alhambra är säkert "sönderfotograferat" och att visa semesterbilder är kanske inte så uppskattat. Några vinklingar finns säkert kvar, men vilka?

I jämförelse med Sultanamet i Istanbul så föreföll Alhambra vara mindre och inte så bombastiskt. Grymheterna i spelet om makten verkade dock vara lika groteska. Det kan inte ha varit så många i hoven som inte bar på någon traumatisk upplevelse eller som bara väntade på att få en. Det måste ha varit en psykisk press utan dess like. Fick man en naturlig död tillhörde man inte ledarskiktet. Enligt uppgift var det bara 3 säger tre av emirer och sultaner som dog en naturlig död under ca 300 år. Vid ett tillfälle mördades 39 stycken ur en släkt. Strypning med silkessnören (det blev inte så mycket väsen då när enuckerna smög sig på offren) användes i Istanbul för att "städa undan" släktgrenar som kunde hota tronen. Hur man gjorde i Alhambra finns det säkert uppgifter om men den informationen undslapp mig.

   

Ett smäckert pelarkapitäl (1300-tal) med genomarbetat stuckatur. En blandning av gips och vitt marmorpulver som gjöts i formar. Plattorna limmades sedan med bruk på stommen. Någon detalj är frammejslad ur sten tror jag. 

En liten annorlunda vy på Myrtenträdgården: Det är en spegling i dammen. Pelarkapitälen på den förra bilden syns i speglingen.

Ambassadörsrummet var påkostat.

Om de som fått audiens tittat i taket vilket man inte gör framför sultanen men hade de gjort det skulle de sett denna syn. Ett trätak men intarsia och inläggningar med arabiska inskrifter i stuckatur på väggarna. 

Hade han tittat ner i golvet vilket varit troligt så hade denna synen kanske varit framför ögonen. Troligast dock att det varit orientaliska mattor på golvet.

Turligt nog fanns vilstolar utplacerade här och var.  

Damavdelningen hade en oas till trädgård utanför sitt fönster.

Albaicín sett från Alcazaba, de äldsta försvarsdelarna från 1200-talet i Alhambra.

Alhambra i höstskepnad sett från Generalife.

Mycket att ta in på tre timmar som guidningen tog. Att skriva det här friskar upp minnet.

/MA

Postat 2016-12-02 23:16 | Läst 1752 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tankar i Granada (del 3) Albaicín

En så kallad huvudingång till "Gamla stan" i Granada är Puerta Elvira. En murad stadsport med tillhörande Plaza. Bilden visar Plazan i kvällsregnet. Man kan nå den gamla stadsdelen via gränder från paradgatan Gran Via de Colón också. En turistfälla om man så vill.  Stadsplanen är påfallande arabisk med ett gytter av gränder och gångar mellan husen. Många restauranger och mindre stråk med arabiska basarer.

Vi fastnade för en marockansk restaurang med låga bord och stolar men med mjuka soffor och mycket kuddar. Tror att de var den glada färgsättningen som vi egentligen fastande för. Frugan blev nästan bryskt manövrerad från stol till soffa av kyparen men vi fann oss i detta utan att förstå anledningen.

 Promenader i gränderna var lite suggestiva. Folk kom hem efter arbetet. Påfallande ofta så vände den framförvarande sig om när jag hamnade några steg bakom och jag vände mig också om när någon hamnade bakom mig. 

/MA

Postat 2016-12-01 01:05 | Läst 1734 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera