Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Det här med pengar........

har ju nobelpristagaren i ekonomi visat att det inte handlar om...om pengar alltså... Det är beteende och psykologi det egentligen handlar om.  Har misstänkt det, när pengarna försvunnit efter ett köpcenterbesök eller i samband med (h)jul. Marknadsförare och säljare har brottats med den här problematiken länge, men uppenbarligen inte sagt något eller förstått sig på det, hög provision till trots. För om de yppat den hemligheten, då hade försäljningen gått ned, och köparna hade känt sig manipulerade. En sorts egyptiskt prästerskap alltså: de som mätte ut åkrarna på nytt efter att Nilen svämmat över, men inte talade om hur de gjorde egentligen, (egyptisk triangel är väl inte obekant numera).  Nu är det satt på pränt med beräkningsbara formler. Antar att det ingår en del sannolikhetsbedömningar i det också.

Träffade på många områden lite varstans på Iberiska halvön med färdig infrastruktur och några halvfärdiga byggnader som inte arbetats vidare på sedan 2008. Tidens tand och vandalisering urholkar en framtida användning, men den ökande strömmen av sol- och värmesuktande nordeuropéer har blivit en positiv hävstång. Klimatet är stabilt och lär inte påverkas av ekonomiska hänsynstaganden.

 

Förresten: God Jul och Gott Nytt!

Snart är det mellandagsrea!

/MA

Postat 2017-12-24 16:34 | Läst 1590 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Framsteg

Påträffade något som visar att utvecklingen går framåt. Klott...., förlåt. Graffitikonstnärerna har insett att det handlar om att göra en bild. Vad kan det vara för kameramärke? Ingen Nikon DSLR såvitt jag kan se. Kan det vara något F-ord?

/MA

PS Det här inlägget är gjort med en mobiltelefon helt och hållet. Fantastiskt vad man göra, faktiskt! DS

Postat 2017-12-16 23:21 | Läst 1663 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Botten upp!

Är sedan tonåren fågelskådare. En aktivitet som man kan idka varhelst man befinner sig. Dock! Att gå iklädd endast handkikare på Falsterbo nudistbad är däremot mindre lämpligt. I det fallet får man dölja kikaren med ett fikonlöv. Nu är fikonlöv sällsynta i Falsterbo men däremot är de inte helt ovanliga i El Hondo. El Hondo (”djup botten”) som blev El Fondo, (”grund botten”) är ett våtmarksområde med omgivande dadelpalmodlingar och grönsaksodlingar strax söder om Elche/Elx i Spanien. Området dikades ut på artonhundratalet i jakten på odlingsbar mark, men konstbevattning i semi-arida klimat gör jorden saltmättad. Så färskvatten leddes in i området igen och ett våtmarks-område återbildades.  Det finns likheter med Hornborgasjön och andra sjösänkningsprojekt.

I november är högtrycken långvariga och det mesta är torrt. Kanalerna är milslånga. Övergångarna är få. 

Under de första försöken att hitta dit cirklade jag runt området flera gånger med hyrbil. Bra skyltning är en dygd, särskilt för de som inte är bekanta med trakten. En ”A birdwatching guide to Eastern  Spain” angav El Hondo, men naturskyddsområdet kallas nu El Fondo, (se ovan). Är man inte riktigt med på spanskan blir det förvillande. Området har både grävda bassänger och delvis naturliga. Vattennivån regleras kontinuerligt. Vid något tillfälle vred någon på fel ventil och in kom saltvatten i en av bassängerna……, men fågellivet verkar inte ha tagit stor skada. De övriga organismerna drabbades väl mer. Ett besökscenter med information samt informationstavlor med inlagda rutter och gömslen finns vid centret. Gul är en slinga på kanske 500 m, Grön är en slinga på ca 5 km. Blå kräver cykel, den är 16 km enkel väg.

Sedan finns en röd rutt, den för de "odödliga". Den ligger på privat mark och man måste anmäla sig i förväg till områdesvakterna. Ingången är spärrad med bom och en automatisk grind och en bra karta är bra att ha för att hitta dit. Man måste passa tider och låta sig vara inlåst på området från 0830 till 1130, bara på lördagar. Max 40 personer släpps in åt gången.

Det känns lite exklusivt att vandra längs den röda rutten och i november och december är det inte så väl frekventerat.


Vassen är över två meter så det krävs torn för att se något på vattenytorna.

Här dök det upp en blåhake någon sekund. En med roströd strupfläck, alltså en nordisk blåhake.  

Att se och höra "hemlandets" fågelarter i en helt annan miljö är lite omtumlande. Det tar några sekunder innan man inser att man ser en bekant bland två meter hög vass!

I slutet av november! 


Platt landskap med vassa bergsformationer i fonden. 

Grön rutt är spångad i några delar.

Har man tur dyker plötsligt den sällsynta marmoranden upp. Den borde ha flyttat till Nordafrika i november men några dröjde sig kvar.

Om jag hade något fikonlöv för kikaren? Nej, det behövdes inte. Området är inget för badande nudister, mera då för vadande ekoturister.

/MA

 

Postat 2017-12-07 10:15 | Läst 2291 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera