Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Offer

Bygger om badrummet i stugan, eller snarare renoverar det efter sådär runt 25 år. Det tar tid och går långsamt, så man får offra en del av bekvämligheten. Halva farten jämfört med två som arbetar och inte ens det. Man måste acceptera att en ny syn på våtrum, eller skall jag säga akvarium, har påverkat utförandet och den tekniska nivån. Knappt styrfart egentligen, för man måste göra annat också.

Till exempel gränsla stålmärren (frugans elcykel Elsa) och cykla söderut någon kilometer. Nej det är ingen unisex bike. Det är bara ett transportstag, ingen herrstång!

Där finns inte bara en öppen offentlig toalett så här års utan också en fiskehamn. Fisket har sett bättre dagar och nu är det bara en eller två båtar som fiskar med trål (havskräftor faktiskt). De andra använder burar. Den 25 september började hummerfisket. Nu med krav på ett "rymningshål".

Djuren blir fast i tinorna annars och får offra sitt liv om de blir fast i tinor som slitit sig. De som följer med upp blir kokta, förr eller senare. Offer? Skaldjur och plattfisk är det gott om, men andra fiskarter är det mindre gott om och den gamla fiskindustrin hyser numera ett företag som experimenterar med att odla havsalger; tång rätt och slätt. Det finns flera tångarter, mer eller mindre anpassade till miljön, som lokalt kan variera kraftigt på några hundra meter. Hallandskusten är inte någon skyddad kust så stormarna gör sitt för att fresta på kreativiteten med att förankra systemen till havs, om det så bara är knappa kilometern ut från land. 

De moderna pirarna i fiskehamnen är byggda med stålspont. Stål rostar i havsmiljö. 3 % salt i havsvattnet! Ett gäng dykare jobbade med att fästa offeranoder av zink på sponten.

Tunga saker, zinktackorna, som skall svetsas fast i sponten i varje "inbuktning", 1 m under vattenytan. Det hjälper ett tag. Det stora problemet är dock att höja kajerna ca 1,5 m från nuvarande nivå. Stormen Gudrun visade att kajerna måste höjas för att inte bli översvämmade i framtiden. Kommer man att offra fisket och satsa på tångodling istället?

/MA

Postat 2023-10-01 12:29 | Läst 391 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Som en svensk sommar


Äppleträdet bär frukt. Sommaräpplen, små och många. Skulle naturligtvis gallrat när karten började växa, men hade inte riktigt hjärta till det. Eller var det orken? Nu blir det till att ta till vara många istället. Till äpplekaka, till äpplemos och inte minst i smoothies. Lite syrligt med mycket äpplen, men uppblandat med en morot, mangold, sallad och musselsquash (ibland en apelsin) blir det en bra studs i förmiddagsaktiviteterna. 

Koka upp klyftor med kanel och socker, mums.


Alla bilder med mobilen! 
/MA

Postat 2023-07-27 14:45 | Läst 630 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fixat femte fixen!

Så var det dags att ta nummer fem. Än är det inte över, sägs det. Och för en fakir är det ett rent nöje. Den åttonde november är det dessutom dags för influensafixen. Kan knappt bärga mig tills dess. Rena julafton för en antiantivaxare. 

/MA

Postat 2022-10-07 21:50 | Läst 1182 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mitten av England i juli 2022

Passkontrollmaskinerna på Stansted vid inresan fallerade i så hög grad så de fick kompletteras med visuell kontroll som sköttes med humana ögon. Det fungerade.

Funderade ett tag om stavfelet på passets baksida spelade roll. Ni vet att på passbaksidan finns en klisterlapp med passinnehavarens namn, tillverkningsnummer och något nummer till samt texten Utförandedatum: åååå-mm-dd. På mitt pass står det "Utfärandedatum:". Kanske ska det vara "Utfärdandedatum"? Nåväl, svenskan i England är nog inte så utbredd att passkontrollmaskinerna kan se skillnad.

Varmt, periodvis, helvetesvarmt ställvis, fyrtio grader, men på det hela uthärdligt då saharahettan inte höll i sig mer än några dagar. Många akutfall med uttorkning som orsak, men även det hanterbart. Något man får träna med att hålla uppsikt på i fortsättningen? 

Tropiska nätter och mathaken finns där sent in på natten.

En avgående premiärminister som tackar för sig med orden: Hasta la vista, baby! I övrigt lite pandemisordin och uppmaningar att ha munskydd på bussarna. En del följer uppmaningen andra inte.

Annars rullar det på som vanligt bortsett från igenslagna butiker här och där. The River Festival i Bedford gick av stapeln som planerat. Mycket folk och de som bar munskydd var få. Vi tröttnade så smått i värmen, så det blev buss hem. En sådan här dag går inte bussarna som vanligt i centrala stan, men det är fortfarande lika billigt: £1. Alltså i storleksordningen 13-14 spänn för en biljett inom stan. Något för svensk kollektivtrafik att ta efter. Man skall ju åka mera kollektivt... Då blir det inte så varmt.

De gamla järnvägsbroarna över Great River Ouse är ”uppiffade” med graffiti. Vid en av dem har det varit ett gasläckage i ett par år. Lukten av stadsgas var påtaglig. Explosionsrisk? Någon har nog räknat ut att spädningen av gasen inte innebär någon risk, men miljöpåverkan. Har någon tänkt? Metan, som stadsgas till stor del består av ( runt 40- 45% siffrorna varierar. Över 50% i en del uppgifter) bidrar mycket till växthuseffekten. Koldioxidekvivalenten är 28! Det vill säga en kubikmeter metan motsvarar i stort 28 m3 CO2. Tror inte man tänkt här eller låter man andra tänka och sköta den problematiken? Inser att varje tändning av en gasspis innebär spill som blandas i atmosfären. Gas som alternativ för privatpersoner borde man nog ”tända av”. Tänk alla gasgrillar och alla ruttnande avfallstippar. 

Flygskam? Nej det verkar komma på skam. Flygplatserna är överfulla. Det måste nog till andra medel för att hålla nere CO2 utsläppen.

/MA

Postat 2022-08-16 12:12 | Läst 1683 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I väntan på att något skall dra igång

Knallar förbi Vallarna på förmiddagarna och slinker in genom öppna portar till utomhusteatern. 

Så här års finns en förväntan i luften.

Och förberedelserna är i full gång eller är det återhämtning från gårdagens evenemang.

Har inte själv bevistat vare sig allsång eller buskis. Bor för nära, uppenbarligen.  

/MA

Postat 2022-07-31 15:44 | Läst 1148 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 40 Nästa