Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Mysväder för inomhusaktiviteter

Nu skall man inte klaga. Sämre väder än så här kan det bli och vad är bättre än en grå himmel, 100 m i tak, lätt regn och vsv 8 m/s i medelvind och 12 m/s i byarna?
Ja det skulle i så fall vara mer än 1,6 grader Celsius i vattnet. Har inte provat att bada än egentligen. Råkade tappa några bordtennisbollar(!!?) som blåste ut till havs. Nja det var strömmen utefter stranden som drog utåt starkare än vinden som drev dem inåt. Tog av mig på underkroppen, alltså byxor, sockar och strumpor. Behöll kalsongerna på. Man får ju vara rädd om det man har och dessutom gardera sig för ett eventuellt besök av sedlighetspolisen. Att fånga en flyende bordtennisboll bland vågor och vind i januari är inte det varmaste man kan göra. 

Det gjorde ont i benen. Trots lite solsken någon minut.

Att arrangera supén är en bra sysselsättning när det är varmt inne.

/MA

  

Postat 2021-01-24 22:46 | Läst 1555 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inget är så bra att det inte går att förbättra!

Tröttsam klyscha att höra, särskilt om det gäller en själv, men å andra sidan: Skam den som ger sig! Råkade av misstag eller snarare av glömska att ta ur ett 50 mm objektiv ur ryggsäcken innan jag gav mig ut i skidbackarna. Hade också glömt att jag hade en vänsterskida och en högerskida. Den ena med en svart markering och den andra med en orange markering. Åkte en hel dag, maximalt 100 m meter mellan tillfällena, då jag stod på öronen och ibland hamnade på rygg. Kände i rygglägena något hårt i ryggsäcken och prisade mitt förutseende att jag plockat ut kameran ur ryggsäcken. Väl hemma på hotellet insåg jag att jag borde skärpa mig. Alltså försämra min glömska och förbättra mitt komihåg. Skifta skidorna och titta igenom ryggsäcken innan den packas med nya saker. Frågan var och är nu om objektivet har kvar sin skärpa. Fokusinställningen skärvar inte så det kanske finns en chans.    

Införskaffade en fokuskalibrator för ändamålet och kanske också för att se hur det ser ut för övriga objektiv. Det går att göra en finkalibrering av autofokusfunktionen på kameran!

Började med 24-120 på 70 mm brännvidd, Liveview och med ca 2,10 meters avstånd. Jo en viss justering fanns det nog att göra. Det var bakfokus med några centimeter. 

Kollade sedan macroobjektivet; knivskarpt! Har alltid uppfattat 50 mm som skarpt men nu gällde det alltså.

Svårt att avgöra. Har inget "före" att jämföra med.

Nu finns ju ett vattenpass på mätdonet och ett i kameran men vad är det för toleranser? Började räkna lite. En halvgrad i vinkelfel på den optiska axeln på 1500 mm avstånd, (3o x brännvidden i mm som rekommenderas) blir ca 13 mm fel i höjd på kalibratorskivan. Vilket skulle kunna tolkas som bakfokus om vinkeln är positiv i förhållande till horisontalplanet. 

Det här är nog för instrumentmakare!

/MA

Postat 2018-02-06 23:29 | Läst 2547 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera