Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

I år igen!

Havsfiske är för oss en återkommande aktivitet, åtminstone en gång om året, på sommaren. Så ock i år.

Successivt har det blivit restriktioner. Torsken skall vara minst 400 mm lång om den skall tas upp. Torsk får man på kroken men knappast någon når upp till det stipulerade måttet. En eller två godkända fångster på ca 30 fiskare! Makrillen med hyfsad storlek lyser också den med sin frånvaro eller åtminstone gles närvaro. Jo visst kan fiskelyckan variera, ibland bra ibland mindre bra så, man kanske inte skall döma av enskild tur på sommaren. Hörde att makrillen utefter västkusten inte går till som den brukar men däremot gör den det utefter norska västkusten. Nästan samma visa hörde jag förra eller var det förraförra året eller kanske året dessförinnan eller var det ännu tidigare?  Hur som helst, då var det islänningarna som drog upp mycket makrill sas det i fiskeläget. Först visste de inte vad det var för något, islänningarna alltså, sas det. Makrillen har tidigare inte varit så vanlig i de fiskevattnen och definitivt inte i sådan mängder. Nu tar nationerna runt Nordatlanten  upp drygt 1 miljon ton makrill.  Att den kanske ökat i mängd tror man beror på att havet är varmare numera så att den även trivs i grönländska vatten. 

Det har varit en relativt sval sommar i år därför, kanske, är fångsten skral och lite otur är det nog också, kanske. De flesta torskarna som fastnade på kroken höll, som sagt, inte måttet så de fick komma tillbaka till havet. Vitling med en makrill räcker dock faktiskt till en lunch.

Även en liten fångst skall rensas och med fördel gör man det på sjön när man både har tillgång till sköljvatten och de som vill ta renset. Mest gråtrut men faktiskt också mycket silltrut. Jag hade förväntat mig flera havstrutar men de var i minoritet. Det som höjde pulsen var en ungfågel av havssula som kom in bland trutarna men den ratade renset. Den dyker efter färsk fisk.

En viss trötthet infinner sig efter en halvdags gungning och lite kontemplation över sakernas tillstånd finns det plats för.

Bilderna är tagna med en mobilfån med ett filter som ger ett utseende som om de vore Polaroidbilder. De är sedan lite bearbetade i Lightroom, neddrag av högdagrar och lite skärpning. 

Jag blev överraskad av att Lightrooms framkallarmodul kände igen mobilfånens kamera, lite imponerad faktiskt. Det gav också en bra motivering till att fortsätta med Adobe CC. 

/MA

Postat 2017-07-29 15:58 | Läst 1055 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Uthållighet

Uthållighet är något som kan appliceras på det mesta. Enduro brukar i mina sammanhang ofta förknippas med motorcykeltävlingar i terräng och under tuffa förhållanden, i alla fall fysiskt. Enduro är också en gren inom cykelsport har jag blivit varse. Min äldste son har börjat tävla i denna cykelgren. Man har heldämpade cyklar det vill säga inte bara framgaffeln är dämpad utan också ramen. Sofistikerade anordningar som kan regleras så att lagom dämpning erhålls till cyklistens kroppsvikt och banans egenskaper. Bana, (läs stigar) och stigar som man i många fall är sådana att man inte kan gå på dem. Normalt brukar man ju undvika stock och sten men det gör man inte här. Jo på transportsträckorna, mellan specialsträckorna, så är det stigliknande men inte på specialsträckorna, absolut inte.  ESS heter tävlingen och det står för Enduro Sweden Series. Bilderna är från Göteborgstävlingen som gick i Änggårdsbergen.

Dunklet i bergskanterna krävde blixt, insåg jag försent. 

Försökte att ställa mig lite högre upp för att få bra ljus men regnskyarna ville inte medverka, bara cyklisterna.

Så kom då grabben och drog förbi. Jag tyckte att sadeln var låg men fick efter målgång reda på att sadelhöjden regleras från styret. Är den för hög så är den ett hinder när man står upp så då sänker man den.

Sista specialsträckan var inte att leka med.

Men det gick ju bra. 

En 10:e plats i damracet och en 8:e plats i herrarnas race för Team Sundstorps cykel.

/MA

Postat 2017-05-21 17:27 | Läst 1300 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera