Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Jubileum

Strävan uppåt?

Insåg vid en kontroll av medlemsterminerna att jag till dags dato (plus en månad och några dagar) varit medlem i detta illustra sällskap i tio år. Inte betalande medlem i början emellertid. Har det hänt något under dessa tio år? Jag menar nu fotografiskt för min personliga del. 
Jovars, om jag får säga det själv. För två år sedan gick jag över från att vara vänsterögd till att vara högerögd, men bara då jag använde Fuji X-E3.  Att vara vänsterögd med den innebar att näsan trycktes mot kamerans lilla skärm på baksidan och man kan bli rödnäst för mindre. Även om jag är född östgöte så har jag inte utrustats med uppnäsa vilket hade gett en jämnare kontaktyta. Dock hade skärmen blivit kladdigare och numera kan den typen av kladd kanske vara dödlig, för andra, kanske. Ingen vet säkert. Munskydd hade nog kanske hjälpt men kanske ändå inte, ändå. Förmodligen.

Ta nya tag?

Känner nu en tacksamhet över att både fädernet och mödernets ursprung inte var rent östgötsk. Med en uppnäsa i Halland hade det regnat in hela hösten.

Eller bygga om?

Bilderna då? Har de förändrats? Svårt med distansen till egna bilder och fotografisk distansering är inte detsamma som ett Corona-avstånd: Det vill säga ca 2 meter. (Ett bra betraktningsavstånd för lite större bilder). Entusiasmen över det lättillgängliga digitala konceptet jämfört med det analoga har nog övergått till mera intresse för bildens innehåll och stundens tillfälle. Det vackra och fina (ur subjektiv synpunkt) har fått ge vika för vardag som i och för sig kan vara vacker. Visst faller man ibland för vykortsmotiven: Solnedgångar, vackra blommor, fantastiska utsikter, arkitektur mm det måste erkännas. Men snapshot utgör en stor del inser jag. Stundens ingivelse är dominant i den miljön man befinner sig i vid varje tillfälle. Det är inte så ofta jag söker mig tillbaka till en miljö för att ta den där bilden jag tänkte ta förra gången, men som inte blev av. Även om det händer. 

Blivande fotostudio?

Kan nog betraktas som en allround figur i sådana här sammanhang. Kolla in Stephen Shore's bilder! Mycket Lars Tunbjörk över dem men från en annorlunda tid och ett annorlunda land. (Inte Instagramkontot, det är inte så mycket att hänga i julgranen utan boken ”Uncommen places” ).

/MA

Postat 2020-05-22 18:04 | Läst 884 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I nattmörkret

För snart en vecka sedan var det ett herrans liv runt tolvslaget, mitt i natten. 

Det knallade och blixtrade minst 10 minuter före 24 och 10 minuter efter 00.

Sannolikt firades nyår eller så sköt man bort det gamla och sköt in det nya. Tror att man också sköt upp en del.

Fritt nödrimmat efter Esaias Tegnér:

De kommo med sin mjälte

De stod i rök och damm

drog luren från sitt bälte

och bröt med larmet fram

Inget 112 den här gången bara ett larm som påminnelse om tolvslaget.

Nikon FX

/MA

Postat 2019-01-04 14:57 | Läst 1069 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nytt staket på gång!

Har haft en allmänning som granne åt en sida på tomten. Har inte känt att det funnits anledning till någon gränsmarkering förrän nu. Det är klart att grannarna skall kunna passera utan att känna sig osäkra på om de gör intrång på tomten eller ej. Har bara skissat på utformningen och fått godkännande av frugan. Det skall inte bara bli ett staket! Det skall bli en vertikal trädgård också, inom byggreglernas ramar förstås. Alltså lite pinnar för växterna att klänga på. Har börjat röja så att en fri siktlinje kan användas mellan hörnmarkeringarna.

Lånade den yngstes handskar för att kunna ta i björnbärsgrenarna!

/MA

Postat 2018-06-25 09:39 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Flera flugor i en smäll

Hade ärenden till Malmö förra helgen och upptäckte att det pågick en fotobiennal och en maraton.  Ingen löpning över bron men väl en fotografisk maraton. Inte 42 fotografier på kortast tid men 12 bilder med 12 teman på 12 timmar. Marigt men roligt att försöka att lösa det efter bästa förmåga. Fotobiennalen fick man delvis på köpet mer eller mindre. Sökandet efter motiv ledde understundom till att man kom förbi några av de 15 gallerierna eller utställningsplatserna i staden. En titt kunde ge lite inspiration. Dessutom hade det veckan innan varit fotofestival i Köpenhamn. Fotospäckat i Öresundsregionen under första halvan av juni kan man påstå. 

Dagen före regnade det kraftigt.

Fotomaraton kräver lite ansträngning, både mentalt och fysiskt men Malmö är en förhållandevis omväxlande miljö med goda möjligheter att hitta passande motiv. Så det var en positiv aktivitet.

Fyrtiotalets byggda bostäder är exemplariskt ljusa. Dagsljuset når in från båda fasaderna.

Den yngste kom hem från en termin i Spanien och skulle hämtas hem men ett besök hos Malmöboende kompisar och en konsert av Kapten Röd kom emellan. Tur då att fotomaraton passade in tidsmässigt.

Utsikten från hotellfönstret bjöd inte på några fantastiska vyer.

Cyklat blev det. Backar är nästan obefintliga i Malmö. Staden är verkligen cykelvänlig.

Katalogen till fotobiennalen blev en bra ersättning till hotellutsikten.

I skrivandets stund är det midsommaraftons förmiddag. I trädgården varnar en rödstjärtshona. Hennes två ungar drar omkring och lär sig leta mat och hon bistår då och då med mat. Det utlovade regnvädret har inte kommit in ännu. 11-kaffet hägrar på den ljumma terrassen. Få se om jag kan få en bild på den varnande honan och hennes ungar.

Glad midsommar!

Och de tolv bilderna får ni se på hemsidan för Malmöfotomaraton i augusti.

/MA 

Postat 2017-06-23 10:26 | Läst 1248 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Flödet

Många dagar så här års inbjuder inte till utevistelse. Hämtning av morgontidning brukar dock sätta igång både blodomlopp och andning. En snabb överblick av tidningsinnehållet sätter ytterligare fart på en nyvaknad lekamen. Det finns alltid något att reagera på och snart är man uppe i varv

Ankomsthallen till flygplatsen från spårvagnen från Istanbuls centrum

och flödet infinner sig. En sorts eufori eller sorglöshet över att allt rullar på.

Hängbron över Bosporen i Istanbuls centrum

Att hoppa av finns inte en tanke på. Det gäller att hålla styrfart.

Fiskare i Bosporen halvvägs upp mot Svarta Havet

Ibland finns det dock någon som fiskar upp det som faller i.

/MA

Postat 2017-02-11 20:07 | Läst 1563 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa