** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Liljor i vassen eller liljor så in i vassen?

Den präktigaste liljekvasten vi har är den som står i vassen.  Hur den nu kom dit?

Den stora samlingen liljor, är liljor så in i vassen. De ger ett mäktigt intryck. Övermäktigt många.

Knippfryle, antar jag, riggad på terrassen inte i vassen.

En bra början på plommon. 

Och musselsquashplantorna tar sig bra. Snart dags för omskolning till friland. 

/MA

Postat 2022-05-06 23:00 | Läst 2681 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Makronesien

Det är en kort resa dit. Ett land som finns där du står! Ett litet land! Inte det minsta men ändock litet. Tycker mig se mera makrobilder i bloggarna så här års än tidigare år. Lättare och säkrare att utöva än gatufoto just nu? Fokusstackade handhållet nitton bilder. Tar tid att bearbeta framför dator! 

En ensam tulpan under plommonträdet drog till sig min uppmärksamhet under försommaren. Den enda som lyckats klara sig från kaninernas hunger. Envist stod den kvar. Tulpanlökar var på 1600-talet hårdvaluta i Holland. Kan förstå det på sätt och vis. Lökar användes som betalningsmedel. Strimmiga lökar var mest värdefulla. Men så gick luften ur marknaden (som alltid). Den första finansbubblan?

Tulipanaros kommer kanske från den tiden? Borde nog gräva upp mina tulpanlökar för att fånga upp sidolökarna och dryga ut inkomsterna istället för att mata kaninerna. Men nu verkar det som de också har fått sitt virus. Kaninpesten härjar och resultatet är bara ett. Undrar om Sverige står på  Rabbit World Health Organisation's "shitlist"? 

Provade med mobilfånen med ett annat motiv. Gick lika bra som att stacka för motivet var platt.

Kanske inte riktigt lika bra....

Bättre då att gräva upp vitlökarna som är färdiga att skörda. Undrar hur man odlar flätor? Går det? Får lura ut det till nästa år.

/MA

  

Postat 2020-06-26 10:24 | Läst 2611 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

G-punkten?

Nej något sådant handlar det inte om, anatomi alltså, men nästan, och inte är det G som i gatufoto heller. Istället är det Nikon G-objektiv med adapter på Fuji X-E3. (GF-foto?).
De Nikonobjektiv typ G som jag har är alla, utom ett, FX-objektiv. Alltså relativt stora doningar jämfört med Fuji X-E3:s lilla kropp. Även DX-objektivet är faktiskt relativt stort. Det är lätt att överbelasta husets infästning känns det som. Så här gäller det att ta det vackert. Nästan idé att ha båda händerna på objektivet för att zooma in och ställa skärpan och definitivt inte använda ett stativ utan separat stativfäste på objektivet.


Nej! Det är inte faster Hildas nya frisyr. Det är julhyacinten.

Provade med ett makro 105/2,8 bara för den skull att det är fast brännvidd och därmed enklare.

Klämde iväg någon bild på julhyacinten på köksbordet och insåg problemet med rörelseoskärpa. Svårt att hålla grejorna på plats.

Vitbalansen är ju något att tänka på med omgivande starka färger!

Hade faktiskt på ett zoom 70-300 först, men det blev för otympligt. Omöjligt att hålla still. Zooma, fokusera (adaptern medger bara manuell fokus), bedöma en lämplig bländaröppning (manuell steglös bländarinställning) och kolla skärpedjupet med ”focus peaking” (finns det någon bra svensk term? Skärpemarkering?) kräver övning. Mycket övning och en tredje hand på avtryckaren. (Det är här som anatomin kommer in, nästan). Det kan verka fånigt med en assistent med den tredje handen och väcka onödig uppmärksamhet, särskilt vid gatufoto eller snarare dokumentärfotografi i gatumiljö.

Eftersom motion är av godo tog jag mig en fotopromenad när vi var i sta’n. Två flugor i en smäll alltså. (Flugfisket börjar första april). Gick utefter Ätrans brink ner till varvet och vände. Letade motiv som ju finns i massor.

Det gäller bara att se dem.

Föreställningarna på Vallarna har inte börjat än så det finns inte en själ i publiken. Nyårsrevyn eller Falkenbergsrevyn däremot är färdigrepeterad och första föreställningen drar igång idag, söndag.

Inser att man inte skall ha stora objektiv. Fasta med brännvidder mellan 20 och 55 mm utan VR fungerar nog bäst med adaptern för att det skall bli vettigt att hantera, men roligt är det att prova och utmana vanetänkandet.

/MA

Postat 2020-01-05 20:08 | Läst 3380 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vägspärr

Hade ärenden som måste skötas men blev hindrad! Någon hade spärrat passagen mellan solparasollet och terrassbordet.

Har inte fobi för den här sortens spärrar men kände respekt så jag gick runt. 

/MA

Postat 2016-07-29 12:26 | Läst 4489 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotoexcursion (del 4)

Quattro är fyra på italienska. Det kan också vara en 4-hjulsdriven modell av ett känt bilmärke.....men det är också fyra årstider, quattro stagioni, som väl är en pizza! Nu ska det här inte bli en matfotoblogg så jag håller mig till årstider och då till sommaren, ja försommaren på Öland.

Ängsnätfjärilen är vanlig på Öland och Gotland men synnerligen ovanlig i västra Sverige. Får ni syn på en sådan på västkusten har ni tur. Den kan vid en snabb blick förväxlas med en pärlemorfjäril, men den risken får man ta.

 

Påsken är över, men Blå jungfrun ligger kvar...till nästa påsk åtminstone.

Bolmört kan nog kopplas till Blåkulla. Den hallucinogena växten har nog bidragit till en och annan påstådd häxa. Lustigt att den växte precis bakom mig när bilden på Blå Jungfrun togs! Den är inte så vanligt förekommande, bolmörten alltså! 

Längre söderut efter den västra kusten. Vägen utefter kusten är verkligen något speciellt. Den kan rekommenderas. Med lite försiktig körning kan både bil och resenärer må bra!

Morsning/MA

   

Postat 2014-06-28 17:23 | Läst 5570 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa