Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Pannhuset och polisens klottergrupp!

Röda Sten vet väl varenda göteborgare vad det ligger. Om inte annat så ta en tur dit ut. Gjorde det härom veckan, tog en tur dit ut alltså, och intog lunch med svärmor, svägerska och fruga. Pannhuset, en gammal värmecentral från 1940, är ombyggd till både restaurang och konsthall och dess yttre är en laglig graffitivägg. Namnet Röda Sten kommer från en sten vid hamninloppet som målades röd, oklart av vem och varför. 

Ljussättningen och installationer i taket bidrar förstås till miljön. Det blir ju rätt dunkelt i en pannhall.

Ganska smakfullt i mitt tycke. Ytskikten är inte särskilt påkostade i industrilokaler så ljuset kompenserar. 

Och så graffitin. Övningsytor för graffitikonstnärer. I restaurangens kassa fanns en bok om Pannhuset och hur de lokalpolitiska turerna gått genom åren. Bland annat fanns, från 2000 tror jag det var, en kopia på ett yttrande från polisens klottergrupp. Innebörden var att lagliga ytor indirekt uppmanade till olagligt klotter. Slutsatsen var att det inte skulle få finnas något lagligt klotter, förlåt, graffiti. Man övade sig och var skulle sedan kunskapen omsättas? Nu får man väl tillstå att mycket i efterkrigstidens byggda miljöer är förfärligt fula och tråkiga. När man är på besök i förorterna runt storstäderna slås man av hur fult och färglöst det är med bergsskärningar och trafikleder. Så kanske är graffitin, olaglig eller laglig, ett utslag av brist på skönhet.

För nästan 10 år sedan reste vi igenom det forna Östtyskland med typiska öststatsfasader. En övernattning gjorde vi i Strasburg (Uckermark). Byn var fri från graffiti men skolbyggnaderna var målade i starka färger. Kanske en motreaktion mot det grå Östtyskland.

I kontrast till övergivna byggnader strax intill.

som är klotterfria utvändigt 

och invändigt.

 Beror det på sprayburksbrist orsakat av dålig ekonomi eller att man varit hårt hållen i en auktoritär regim?

Det må vara hur som helst, en grå sten målades röd vid Göteborgs inlopp.  Början till graffiti på Röda Sten!

/MA

Postat 2017-04-23 23:22 | Läst 1921 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vårbruket och DNA

Vårbruket är igång. För det krävs både studier och vatten. I södra Halland har det införts vattningsförbud och ett förbud hänger i luften i mellersta Halland.

En effekt av klimatförändringen påstås det. Blir tveksam till den informationen då det mesta jag hört hitintills är att det kommer att regna mer i de här trakterna på grund av klimatförändringen. Fake news? Förmodligen bara en tillfällig vädervariation. 

De här gynnarna har jag inte sett förut. De verkar i alla fall vara fullt upptagna med vårbestyr. Det enda som skiljer oss från dem är DNA.

 Säkert är det att våren är här för att stanna och med största säkerhet blir det sommar.

/MA

Postat 2017-04-12 23:04 | Läst 1510 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Havsöringen

4-5 grader i vattnet och efter 1:a april!  Läge för att fånga havsöring inne på grunda vatten. Tre par långkalsonger under vadarbyxorna och några par sockar i kängorna. Minsta längd för att ta upp öringen är 45 cm här på västkusten.

I kvällsljuset hörs vitkindade gäss kackla någon kilometer ut på havet. De är knappt synbara och ligger som ett långt band i solblänket. Några hundra gäss som tagit rast från flytten till Arktis.

Den här kvällen blev det ingen fångst.

/MA

Postat 2017-04-04 23:40 | Läst 2427 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera