Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Som man är klädd blir man hädd

Är i renoveringstagen! Att krypa på knä blir något som krävs för att komma åt här och där. Det sliter på knäna. Inte leden utan anläggningen mot golvet och inte minst att krypa på makadam. Det gör ont efter några minuter. Köpte löstagbara knäskydd, men det blev opraktiskt. Så reade man arbetsbyxor i grannstaden. (Med knäskydd i insydda fickor). Det blev ett inköp. Har inte ångrat det inköpet en minut. 


Särskilt användbara är byxorna i kräftskivetider. En sup per fem kräftor blir många supar. Många supar innebär att man snart går på knäna. Det har ingen betydelse om det är havskräftor, signalkräftor, flodkräftor eller turkiska frysta kräftor (måste kokas om, smakar fanken annars, likadant med spanska!!).

För att nu inte tala om inköpsrundor i byggmaterialbutiker och VVS-butiker. Uppträder man i arbetsbyxor blir man respekterad på ett helt annat sätt än i chinos. Man är inte längre en konsument, (i avsaknad av omdöme med spenderbyxorna på) utan en hantverkare. Det man säger blir lag! Frågan från expediten om vilket konto inköpet skall sättas upp på kommer som en självklarhet.

—Representationskontot, brukar jag säga lite skämtsamt och hoppas på pensionärsrabatt. Minst 30 %.

/MA

Postat 2023-10-15 07:00 | Läst 699 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Offer

Bygger om badrummet i stugan, eller snarare renoverar det efter sådär runt 25 år. Det tar tid och går långsamt, så man får offra en del av bekvämligheten. Halva farten jämfört med två som arbetar och inte ens det. Man måste acceptera att en ny syn på våtrum, eller skall jag säga akvarium, har påverkat utförandet och den tekniska nivån. Knappt styrfart egentligen, för man måste göra annat också.

Till exempel gränsla stålmärren (frugans elcykel Elsa) och cykla söderut någon kilometer. Nej det är ingen unisex bike. Det är bara ett transportstag, ingen herrstång!

Där finns inte bara en öppen offentlig toalett så här års utan också en fiskehamn. Fisket har sett bättre dagar och nu är det bara en eller två båtar som fiskar med trål (havskräftor faktiskt). De andra använder burar. Den 25 september började hummerfisket. Nu med krav på ett "rymningshål".

Djuren blir fast i tinorna annars och får offra sitt liv om de blir fast i tinor som slitit sig. De som följer med upp blir kokta, förr eller senare. Offer? Skaldjur och plattfisk är det gott om, men andra fiskarter är det mindre gott om och den gamla fiskindustrin hyser numera ett företag som experimenterar med att odla havsalger; tång rätt och slätt. Det finns flera tångarter, mer eller mindre anpassade till miljön, som lokalt kan variera kraftigt på några hundra meter. Hallandskusten är inte någon skyddad kust så stormarna gör sitt för att fresta på kreativiteten med att förankra systemen till havs, om det så bara är knappa kilometern ut från land. 

De moderna pirarna i fiskehamnen är byggda med stålspont. Stål rostar i havsmiljö. 3 % salt i havsvattnet! Ett gäng dykare jobbade med att fästa offeranoder av zink på sponten.

Tunga saker, zinktackorna, som skall svetsas fast i sponten i varje "inbuktning", 1 m under vattenytan. Det hjälper ett tag. Det stora problemet är dock att höja kajerna ca 1,5 m från nuvarande nivå. Stormen Gudrun visade att kajerna måste höjas för att inte bli översvämmade i framtiden. Kommer man att offra fisket och satsa på tångodling istället?

/MA

Postat 2023-10-01 12:29 | Läst 764 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera