Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Midsommar trots Brexit!

Det var med besvikelse som beskedet från Brexit-röstningen togs emot på midsommaraftonens morgon. Desto mer bedövande var vädret och värmen i södra Halland.

Världspolitiska frågor hindrar dock inte ett midsommarfirande. Förresten, när skall midsommarfirande införas i EU:s medlemsländer? Det är ju faktiskt ett globalt och astronomiskt fenomen och det kanske till och med borde regleras av FN eller den Interstellära Federationen.

Gemensamma regelsystem som spänner över flera nationer blir komplicerade men underlättar kommunikation och samarbete. Skall framtidens frågeställningar lösas krävs samarbete. Det är jag övertygad om. Det finns inga nya kontinenter att upptäcka och än så länge kan ingen kolonisering av grannplaneterna ske, så samarbete är nödvändigt för att hantera utvecklingstrycket.

Handeln med krondill kommer nog inte att påverkas direkt. Möjligtvis kommer en prisstegring i slutet av augusti när kräftskivorna drar igång men den kommer inte att registreras på några börser.

Samma gäller också för plocksallad. Den hinner vissna innan värdet ens är noterat. Närproducerat har alla fördelar jämfört med det som transporteras kors och tvärs över kontinenten. Näringsvärdet har inte hunnit försvinna innan det når konsumenten.

Av en sådan här invasion blir det vackra fjärilar om de får äta och överleva. Det ser kanske förödande ut först men de tillhör ekosystemet.

Kommer det nu att bli så här glest på badstränderna i Europa när britterna lämnar EU? Nej knappast, badväder är trots allt ingen EU-fråga men kvalitén på badvattnet är det!

/MA

 

Postat 2016-06-25 19:07 | Läst 1883 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med ett macroobjektiv behöver man inte resa långt.

Man kan kan gör en microresa där man står eller en macroresa i sin omedelbara närhet. Gjorde en sådan nationaldagen till ära, en macroresa alltså. En lummig å-passage väckte lite uppmärksamhet när en skogsduva hördes bland trädkronorna. De har inte så bra med häckningsmöjligheter då gamla hålträd ofta gallras bort. El-stängslet som omgav intilliggande betesmark gav mig en kyss när jag tråcklade mig mellan de övre trådarna men det var det värt. Jag blev något piggare eller lite förbannad...

 Väl i dunklet svirrade det omkring sländor, blå jungfrusländor i yster dans.

Hannarna lika vackert blå...

medan honorna är mer diskreta och något kamouflerade.

Snappande firrar nådde inte de gäckande sländorna.

Bred trollslända, hane, återvände till samma ställe för att äta upp sin fångst så det var bara att vänta till rätt tillfälle.

Färgsättningen blå-gul!

/MA

Postat 2016-06-06 18:09 | Läst 2796 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera