Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Luriga november är i antågande

Sista, eller näst sista dagen att skifta till vinterhjul här i söder. Kom på att jag hade en fotosejour i en trädgård en mörk vinterkväll för nästan två år sedan. En kamrat till den yngste sonen har en stor trädgård. Inget makrofotande i trädgårdens vintergrönska men några experiment med blixt och LED-lampa blev det.

Det blir normalt ingen snövinter här nere förrän i januari. Så vintermörkret blir ganska påtagligt. I närmaste byn i socknen är det ljusfest i några dagar runt 2 november. Gårdsbutikerna och konsthantverkarna håller öppet i mörkret.  En bryggare bjuder till och med på hembrygd öl. Mörkt öl? Vi skall hänga på den festen från vårt håll. Inget öppet hus med fika eller erbjudande om att handla konsthantverk. Jag skulle ju förstås kunna erbjuda konst-iga bilder i part och minut. Ha en bildprojektor som med laser visar bilderna mot molnundersidorna. Om det nu blir mulet. Då skulle hela socknen kunna se bilderna. Troligast är väl att grannens vägg, som är hyfsat vit, får vara bildyta i så fall. Det prekära är att de har ett litet fönster åt vårt håll. En del av bilden kommer stråla genom grannens hus och projiceras på nästa grannes hus och det är inte vitt. Skärpan blir dessutom dålig på nästa grannes hus. De brukar dessutom lägga sig tidigt så det skulle nog bli en dålig grannsämja. Å andra sidan får de en nattbio som heter duga. Nu vi vill inte stöta oss med grannarna, så vi håller till godo med vanliga ljusslingor tills helgen är över och bilderna finns ju kvar. 

Nej, det är inte svågerns bil. Det fanns en bilhandlare som hette så. Sannolikt nu lika rostig som bilen. 

/MA

Postat 2019-10-30 21:03 | Läst 2486 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Blixt men inget dunder

Nyttjar inte så ofta blixten därför är jag inte bra på att utnyttja alla möjligheter som faktiskt står till buds. Passade på att försöka mig på lite stilleben under den senaste fotoklubbsträffen. Studioblixtar i all ära men de externa blixtarna, (Speedlight) är nog snäppet bättre tekniskt och rent av billigare om man bortser från ljusstyrkan och variationsmöjligheterna i kombination med annat.  Hjälpbelysningen, som finns på en del studioblixtar, för att få autofokusen att sitta där den ska, är mycket värd. Lätt att sätta den fel så att skärpedjupet inte blir som det var tänkt. 

/MA

Postat 2017-10-06 17:21 | Läst 3628 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera