Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Pôtätera s'a upp!

Asterix, King Edward, Bintje, Early puritan, Birgitta .... Namn värdiga rosor, dahlior och rhododenderon  eller andra högt värderade blomster. Ingen tvekan om att potatisknölen har värderats högt och fortfarande värderas högt. Europas och Amerikas motsvarighet till Asiens ris.

Brukar sätta färskpotatis i hinkar som kan vittjas vid midsommar och sommarpotatis i pallkragar. Annars är jorden här ypperlig för potatisodling: sandig och hyfsat mycket näring, men det finns en skalbagge här, vars larver (knäpparlarv), gärna kalasar på potatisknölar. Så det får bli odling i pallkragar och hinkar.

Kommer ordet pôtätera från franskans peut-être? Kanske inte ;-) ! Mera troligt att det kommer från pomme de terre alltså jordäpplen. Den introducerades under Gustav III så det finns implikationer. Patate var nog för platt. Hur som, kärt barn har många namn liksom många sorter.

Förr fick skolbarnen så kallat potatislov en vecka på höstkanten för att hjälpa till med upptagningen. Numera heter det höstlov och barnarbete är förbjudet.

Den här upptagning gjordes tidigare, vecka 36, men allt togs inte upp och det förekom inget barnarbete. Farbröderna var i 70-årsåldern förutom traktorföraren som nog inte var mer än hälften så gammal. En del får ligga kvar någon vecka. Nästan 800 kilo på två rader à 150 m!

Gôtt mos!

/MA 

Postat 2021-09-24 17:20 | Läst 1680 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tog en fika!

Inget konstigt med det. Jo lite. En skylt vid entrén till fikets uteplats på baksidan talade om att kameror spelade in både bild och ljud. Den skylten sågs bara om man kom via ett penningstint grannföretags baksida. Hajade till när jag läste skylten. Insåg att här gällde det att hålla tätt i flera avseenden. Tog bara en kopp kaffe och undrade om bevakningen tog upp dofter/gaser också. Kanske hade det blivit outhärdligt för granskaren av det inspelade bevakningsmaterialet; doft av kaffe hela dagen, timme ut och timme in. Då det dessutom är ett fik frekventerat av många damer är parfymdoften påtaglig. Så doftupptagning hade varit en överloppsgärning. Den hade inte avslöjat något unikt.

Det satt en grupp paranta damer som fikade och konfererade nära det ljudupptagande företaget. Undrar om de sa något ofördelaktigt? Det kan ju få oanade konsekvenser. Granskaren kanske är ungdomsledare i någon förening vars A-lag någon av damernas ätteläggar försöker kvala in i och ett förfluget ord… Eller tips till en bra aktieplacering som visar sig vara rena katastrofen i en förlängning…

Triggar sådant här paranoida? Knuffar dem över kanten ned i en psykotisk avgrund? Orsakar ett bevakningssamhälle en ökad frekvens på psykmottagningarna med en hög sjukfrånvaro som följd? 

Lite integritetskränkande är det nog och lite avskräckande för de som planerar en riffifikupp, om de är läskunniga förstås. Själv tänker jag vara försiktig med porslinsskramlet för att inte väcka den väktare som sover och ljudet från kamerans slutare låter nästan som att osäkra ett handeldvapen eller för den delen ljudet från en mantelrörelse om det är en spegelreflexkamera.

/MA

Postat 2021-09-11 17:10 | Läst 1742 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera