Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Att skaffa sommarsparv

är inte lika ansvarsfullt som att skaffa sommarkatt.

Det är också enklare, så tillvida att man kan ”fånga” dem i flygande fläng. Dessutom med ganska enkla medel. Man behöver alltså inte transportera sig till någon kattuppfödare eller hem för övergivna katter. Sparv svarar bra på bröd. Några smulor och vips dyker de upp. Det gör inte katter.

Likheterna är flera: De lever sitt eget liv men gärna i människans närhet och de är självständiga. (Har hört att italienska utvandrare till Nordamerika, tog med sig några gråsparvar för att dämpa hemlängtan lite. Nu finns en population där). Vildheten finns där under ytan och de är något av opportunister. De gillar att ha något att äta när de är hungriga. De är skattebefriade.

Fördelarna då: Ingen eller ringa allergirisk, ingen risk för att bli klöst eller att få ett bett när de måste markera sin självständighet. Knappt några revirstrider, och om så blir fallet, inte heller så blodiga revirstrider. Ingen kloklippning, det sköter de själva. Hanar ser alla hyfsat lika ut liksom honorna. Så problemet med främmande sparvbesök kan ignoreras då det ändå inte kan utredas. De kan lämnas vind för våg när sommaren är över. Inga samvetsförebråelser när sparven lämnas i augusti.

Nackdelarna då: Viss salmonellarisk finns men man kan använda handskar vid matningsstället. De lystrar inte till sitt namn. De sitter i rad på staketet med hela familjen och väntar så fort man dyker upp inom synhåll eller i vårt fall när terrassdörren öppnas på morgonen.  Under väntan lämnar de spår efter sig. Det ljuder ett uppfordrande tjatter tills dess att maten serverats. Nej det sista är ingen nackdel mera en interaktion mellan födogenierna och utfodraren. 


/MA


Postat 2018-07-18 16:21 | Läst 2841 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Säl(l)samt möte

blir det när levande varelser spolas upp på stranden. Tång av diverse arter, plast av diverse sorter, snäckskal av diverse arter, musselskal av diverse arter, blåmusselskal dock inte så vanligt längre,ägg från hajar av diverse arter, inte så vanligt längre, ägg från rocka, inte så vanligt längre, kvarlevor av svampdjur, träemballage av olika former, mjölkförpackningar från Asien, någon fender, döda sjöfåglar, döda tumlare, skelett av fiskar, krabbskal, pimpsten, stenkolsbitar, koks och vad som helst egentligen, kan ligga på stranden efter en dag med lite pålandsvind.

Stenblocket har inte havet spolat upp. Troligen är det någon inlandsis som lagt av det här.

Är det sol ligger det ju en och annan solbadare på stranden. En del är spolformade andra är som en knotig torr gren, spretande mot himlen och ner i sanden,  gömda bakom solglasögon och ibland även av en halmhatt. Mammor med småttingar och färggranna plastleksaker, far- eller morföräldrar med något nummer för stor skinnkostym i många veck, andra med utspända hudkostymer utan spänst men med ett naturligt fall. Jordens dragningskraft kommer ingen undan. 

Med Iphone 8

Härom veckan fick jag sällskap på stranden av en säl som såg ut att ha summit upp på stranden. 

Eftersom jag blev lite överraskad frågade jag den helt sonika vad den gjorde här, men insåg direkt att den hade lika stor rätt som jag att vara på stranden. Jag fick inget svar heller. Så jag gick i och badade som vanligt.

När jag kom upp hade den somnat. Förmodligen en tonåring som bara inte "orkade" simma hela dagen.

/MA

 

Postat 2018-07-07 21:56 | Läst 2779 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

De är tillbaka!

Sparvarna alltså. Tror inte att de är frekventa läsare av fotobloggar men på något sätt har budskapet från förra bloggen nått fram.

 Bilden tagen genom köksfönstret, ej nyputsat vid tillfället, men efter min autofokusjustering.

Gråsparvarna kom på 11:e plats av de 30 vanligaste arterna vid fågelmatningarna. Länk till Vinterfågelräkningen här.

/MA

Postat 2018-02-18 00:44 | Läst 2457 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nu töms Sverige på fågel!

Höststräcket är just nu intensivt. Oktober är en flyttmånad. Bara från min observationsplats, mellan halv 10 och halv 11 idag, sträckte det ca 10 000 ringduvor söderut, några tusen bo- bergfinkar och några tusen sånglärkor, piplärkor mm. Till och med en spillkråka dök upp med en målmedveten riktningen mot havet men vände och slog sig ner i strandskogen. 

Grågässen är lite härdigare och dröjer sig gärna kvar i kustbandet.

God höst!

MA

Postat 2014-10-05 12:10 | Läst 2938 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera