Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Vädernyheterna sa att det skulle bli värmebölja i Frankrike

Vädernyheterna innehöll mycket om klimatförändringar. (Det var i slutet av mars månad och vi såg det på fransk TV, bör tilläggas). På lång sikt och kort sikt. En karta med temperaturskillnader nu jämfört med något medelvärde visades. Mest skillnad i centrala Frankrike +5 grader och minst vid Pyrenéernas östra kant: 0 grader. Lyckligtvis befann vi oss i nollgradersområdet. Mycket pedagogisk väderrapport.

”Pushbilden”,  visar utsikten i Cerbére från restaurangens toalettfönster, som stod på vid gavel. Inte frös man om häcken i alla fall och en högre temperatur blir snart normal den också. 


Vyn över byn utan solen i skyn

Men den hann vi inte uppleva, den franska värmeböljan alltså. Det blev Pyrenéerna istället och varmt även där uppe på 1200 m. Vågade oss inte på passen på 2000 m och däröver. Alla var inte öppna än.

Sömnigt på förmiddagen i Vallfogena de Ripollés. 

Många tävlingscyklister i klunga som kämpade uppför. Ca 30 km/tim i snitt såg de ut att hålla och uppförsbackarna var långa, 30 km minst. Mötte någon på väg nerför. Hade de andra kroknat och tagit in på närmaste logi?


Badarna svalkar sig i det blågröna Medelhavet


Men det blev varmare än normalt på iberiska halvön. En värmebölja, om än en relativt mild sådan, eller ja… 36 grader en bit inåt land. Badväder. Skönt med den värmen. 20 grader Celsius sent på kvällarna och någon natt. Barer och andra hål i väggen höll öppet sent när gästerna roade sig och fyllnade till. Annat var det i mars 2022. Den kallaste och regnigaste på åratal.


Vårregn

På väg norrut, en månad senare, genom Frankrike,  kände vi av normalvärmen. Högtryck. Vårvarmt i mellaneuropa och på kontinenten, men ett befriande kvällsregn under markisen medan vi intog kvällsvard blev en bra avrundning den kvällen.

Gröna ängar

Schwarzwald var svalt så våren dröjde sig kvar. Behagligt att möta våren flera gånger.


/MA

PS LR-appen i telefonen är riktigt kul. Det blir ju bilder med den också. DS

Postat 2023-05-10 22:45 | Läst 1697 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lysande utsikter

Blogginspirationen har trutit något under senare tid. Märker att det är flera som har en lägre frekvens på inlägg än tidigare, men det här ju en fotobloggsida och borde i mindre utsträckning ha drabbats av depression. En bild säger mer än tusen ord har någon sagt.
Det hörs röster som säger att bloggar inte längre är i ropet och det kan nog stämma. Fotobloggar är dock en blandning av text och bild och borde därför ha en bättre uthållighet än en ren foto- eller textblogg. Är svängutrymmet litet (begränsningar i ämnesområden) snävas antalet möjlig inlägg in, förstås. Politisk eller religiös upprördhet kanaliseras via andra media och där blir det efter ett tag lite otrevligt. 
Har i dagarna använd LR-appen i mobiltelefonen och blivit, om inte förtjust, så road, och lite imponerad. (Både av fotografen ;-) och av mobilen!) Det blir bilder i mobilens kamera helt klart. Mycket AI-teknik, men det introduceras i systemkamerorna också. 


Utsikterna för fotobloggar är troligen lysande. Skriva med ljus ligger i fotograferandet.

/MA

Postat 2023-04-24 17:06 | Läst 1385 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fixat femte fixen!

Så var det dags att ta nummer fem. Än är det inte över, sägs det. Och för en fakir är det ett rent nöje. Den åttonde november är det dessutom dags för influensafixen. Kan knappt bärga mig tills dess. Rena julafton för en antiantivaxare. 

/MA

Postat 2022-10-07 21:50 | Läst 1472 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mitten av England i juli 2022

Passkontrollmaskinerna på Stansted vid inresan fallerade i så hög grad så de fick kompletteras med visuell kontroll som sköttes med humana ögon. Det fungerade.

Funderade ett tag om stavfelet på passets baksida spelade roll. Ni vet att på passbaksidan finns en klisterlapp med passinnehavarens namn, tillverkningsnummer och något nummer till samt texten Utförandedatum: åååå-mm-dd. På mitt pass står det "Utfärandedatum:". Kanske ska det vara "Utfärdandedatum"? Nåväl, svenskan i England är nog inte så utbredd att passkontrollmaskinerna kan se skillnad.

Varmt, periodvis, helvetesvarmt ställvis, fyrtio grader, men på det hela uthärdligt då saharahettan inte höll i sig mer än några dagar. Många akutfall med uttorkning som orsak, men även det hanterbart. Något man får träna med att hålla uppsikt på i fortsättningen? 

Tropiska nätter och mathaken finns där sent in på natten.

En avgående premiärminister som tackar för sig med orden: Hasta la vista, baby! I övrigt lite pandemisordin och uppmaningar att ha munskydd på bussarna. En del följer uppmaningen andra inte.

Annars rullar det på som vanligt bortsett från igenslagna butiker här och där. The River Festival i Bedford gick av stapeln som planerat. Mycket folk och de som bar munskydd var få. Vi tröttnade så smått i värmen, så det blev buss hem. En sådan här dag går inte bussarna som vanligt i centrala stan, men det är fortfarande lika billigt: £1. Alltså i storleksordningen 13-14 spänn för en biljett inom stan. Något för svensk kollektivtrafik att ta efter. Man skall ju åka mera kollektivt... Då blir det inte så varmt.

De gamla järnvägsbroarna över Great River Ouse är ”uppiffade” med graffiti. Vid en av dem har det varit ett gasläckage i ett par år. Lukten av stadsgas var påtaglig. Explosionsrisk? Någon har nog räknat ut att spädningen av gasen inte innebär någon risk, men miljöpåverkan. Har någon tänkt? Metan, som stadsgas till stor del består av ( runt 40- 45% siffrorna varierar. Över 50% i en del uppgifter) bidrar mycket till växthuseffekten. Koldioxidekvivalenten är 28! Det vill säga en kubikmeter metan motsvarar i stort 28 m3 CO2. Tror inte man tänkt här eller låter man andra tänka och sköta den problematiken? Inser att varje tändning av en gasspis innebär spill som blandas i atmosfären. Gas som alternativ för privatpersoner borde man nog ”tända av”. Tänk alla gasgrillar och alla ruttnande avfallstippar. 

Flygskam? Nej det verkar komma på skam. Flygplatserna är överfulla. Det måste nog till andra medel för att hålla nere CO2 utsläppen.

/MA

Postat 2022-08-16 12:12 | Läst 2223 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Avhängt!

Associerar med det militära kommandot "avsittning" när manskapet skall lämna fordonen. En kommandorest från kavalleriet sannolikt. En utställning är en sorts resa dock inte till häst utan i det här fallet med bild. Vi hade inget direkt tema utom det fysiska formatet och färg kontra svartvitt i huvudsak.

Plockade alltså ner mina alster idag efter nästan en månads utställningstid! Något kortare "effektiv" tid om man räknar tillgänglighet. Det var ju helgdagar under perioden. Kollegan tog ner efter en vecka. Lång transport hem med stora format gjorde det nödvändigt att korta ner utställningstiden för hans del.

Spännande är det att visa sina bilder. Betraktarnas reaktioner inte minst. Inte alltid som det går att utröna och det bästa är väl att var och en får göra sin "resa". Utställningar är väl just det: en upplevelse. Positiv, negativ eller indifferent, men förhoppningsvis inte likgiltigt. 

Bildurvalet är en process, som om den får för mycket tid, blir vankelmodigt. Man måste bestämma sig och så hålla den linjen. Har man ett medvetet budskap eller är det betraktaren som skall tolka bilden? Personligen tycker jag att det är betraktaren som avgör även om urvalet är gjort av fotografen och i sådana här mindre sammanhang är det svårt att få till en curator. Även om det nog behövs. Distans till egna bilder är svårt för att inte säga snudd på omöjligt.

Hur som helst: Nu är det bara att börja på nästa!  

/MA

 

Postat 2022-06-17 20:10 | Läst 1569 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa