** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Vimmel och vardag Mingle and monday

Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Ljuset i mörkret

Ingen ovanlig ordkombination, ofta en floskel. Det kan vara bildlikt menat eller bokstavligt. Eftersom det här skall vara en fotoblogg så är det förstås bokstavligt. Det kan verka underligt, men det blir bokstavligt visat i bild. Sedan kan man ju lägga in tolkningar i bilden! Det får vara en uppgift för betraktaren; att göra den bildliga analysen. 

Skönt med höstmörkret som skapar ro. Inte så mycket flimrande ljus som avleder uppmärksamheten. Tror att koncentrationsförmågan ökar.

Mörkerterapi! 

Blir det nästa trend i självbehandlingen mot mani? I motsats till ljusterapi som självbehandling mot apati, eller snarare depression. Tja inte vet jag, men nu är tiden att måla med ljus som någon uttrycker det. Ljusdesignevenemang finns lite varstans. Ofta väldigt uppskattade. På sommarhalvåret är det mera att måla med mörker så att man får perspektiv och djup i bilderna. 

Minns höstarna i staden jag växte upp i. Kajflockarna som skränade i trädkronorna runt kyrkan när mörkret blivit kompakt. Fortfarande milt med ett lika milt regn som träffade ansiktet när man cyklade hem efter någon aktivitet efter skolan. Våta lövhögar och blöt gatsten som blänkte i skenet av cykelbelysningen. Dynamon som ven. En gles gatubelysning med intensivt lysande skyltfönster som lyste upp stadsmiljön. Det fanns inga faror i mörkret. Mörkret var bara skenbart. För det var aldrig riktigt mörkt.

/MA

Postat 2021-11-17 10:12 | Läst 1498 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det har blivit något kyligare,

men något ljusare trots bristen på snö. Testade lite nattfotografering i trädgården för någon vecka sedan. Hade en tanke om att ljuset från en tältlykta kunde bli stämningsfullt, varmt och välkomnande. Nu använde jag mig av en batteridriven LED-lampa. Mycket enklare än en fotogendriven tältlykta. Dessutom kan man ställa in färgtemperaturen  från 300o K till 5600 K.  LED-lampor värmer å andra sidan inte ett skvatt. Så temperaturen i tältet blir densamma innanför som utanför.

Erinrar mig en tältnatt i juli på Island 1971. Några mil sydväst om Mývatn försökte jag och en vandringskamrat att vada över Skjálfandafljót, 25 km uppströms Goðafoss. Några tjejer på en fårgård mitt ute i ingenstans mellan Mývatn och älven tipsade om ett vadställe för hästar. Är man kaxig så satsar man på det. Vi nådde till vadstället, (N 65O 27’39,77’’ V 17O24’53,98’’. Google Earth är fantastiskt. Man kan bestämma var man var för 50 år sedan), sent på kvällen, runt 10 efter ca 25 km vandring i stiglös terräng. Att hoppa på tuvor över mossarna med ryggsäck var tröttsamt.  Vi lyckades komma över halva älven vid första försöket. Det blågröna jökelvattnet var kallt. Vi rastade på några grusbankar och värmde oss med lite varm soppa från stormköket och provade sedan med sista älvfåran. Strömmen var för strid så vi avbröt och slog läger på grusbanken i älven och antog att mängden smältvatten skulle vara mindre på morgonen. På natten började det snöa. Med träningsoverall, långkalsonger och handskar härdade jag ut den natten. Låg mesta tiden på rygg med händerna instoppade under ryggen i höjd med njurarna för att undvika för kraftig nedkylning. Sovtäcket inköpt för 30:- var inte anpassat för annat än högsommar. Har scannat in några diabilder från den resan men i skrivandets stund vet jag inte var jag har dem. Får leta fram dem.

/MA

  

Postat 2021-01-16 20:35 | Läst 1590 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jaha! Och nu skall det bli ljusare igen!

Vad ska det vara bra för? Nu när man har vant sig vid mörkret och dunklet. Jobbat in rutiner för att släcka och tända! Riggat belysning med tidur för att hålla nere elförbrukningen! Tagit fram reflexerna och häktat fast dem på kläderna. Laddat ficklampan med färska batterier. Stöpt ljus och tagit fram staken, ljusstaken.

Kunde det inte lika gärna vara ljust hela tiden istället för det här velandet fram och tillbaka varje halvår? Man vet ju aldrig vad som gäller! Kan inte politikerna göra nå’t vettigt nå’n gång?

Och ISO:t måste man börja dra ner och bruset minskar i bilderna! Vad ska man då ha brusreducering till i bildredigeringen? Fota i en garderob kanske? 

Skinkan är i alla fall sig lik, både bokstavligt och "bildlikt".

God Jul🎅🏻

/MA

Postat 2020-12-23 17:25 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det här med antaganden

Siffran 174 på antalet avlidna i Covid-19 som angavs häromdagen öppnade för flera frågor. Information är viktig, men viktigast verkar det vara hur den tas emot. De som siat i våras och under året med olika beräkningar har kommit att hamna i skamvrån.   

Å andra sidan kan de inte annat än erkänna att antagandena var felaktiga och det ligger ju i antagandets natur; att det finns en osäkerhet i ett antagande. Att anta något är ett sätt att fastlägga en utgångspunkt. Man måste grunda fortsatt resonemang och kalkyl på något.

Sonderade terrängen på sociala medier en stund igår kväll och blev förundrad över alla antaganden:


Roar mig med dubbelexponeringar. En återupptäckt som är rätt kul men resultatet blir lite slumpartat för det mesta.

Det finns de som anser att Covid-19 inte existerar utan är en "stoor" konspiration och att vaccinering är bara ett sätt för myndigheterna att inoperera ett microchip så att myndighetsbevakningen kan bli hundraprocentig. Som av en händelse kan en Covid-19 förnekare sälja näringsämnen som hjälper mot virus!

"Ta inga vacciner! Målet är att göra oss sjuka så att läkemedelsindustrin kan tjäna pengar på oss".

"Metabola sjukdomar orsakas av köttfri och felaktig kost, som pasta och vegetarisk diet".  

"Man skall inte äta sådant som växt under jord! Då kan man bli sjuk! Där, under jord, råder mörkrets makter". Satan finns ju därnere någonstans är väl antagandet.


Sta´n omformas i centrum. Det byggs nytt. 

Bilder på fysiska effekter av provvaccineringen florerar. Ett par variga och illaluktande (framgick inte i bild men väl i kommentaren :-) ) fötter visas med informationen att det luktar upp till himlen. Förmodligen humor, men som någon påpekar: Man vet aldrig!

"Aids är man-made liksom Ebola" Påstår någon och drar paralleller till Covid-19.

"De vill bara komma åt vårt DNA". ”De” är de 5 %  som äger 95 % av världens tillgångar. "De" vill skapa en slavunderklass påstår någon.

Man kan ju anta att de som gjort sina uttalanden bara gjort några antaganden. Så här i isoleringstider, när inte ens djungeltrummorna tycks fungera som de ska, kan man ju inte veta. Inte veta bättre?   

Det här med information har betydelse. Tänk bara på EXIF-data som följer med bilderna (om man låter den vara kvar vid export). Inte för att den har någon betydelse för bildupplevelsen, men för den som går på djupet kan det ha betydelse. 

Spännande med en sådan spännvidd på verklighetsuppfattningen! :-)

/MA

 

Postat 2020-12-04 23:08 | Läst 2125 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Litteraturpriset (lucka 10)

Fick inte blogglitterärapriset i år heller trots att jag försöker hålla en nobel nivå. Jag får titta på tv för att vara med på festen. Antingen är det bilderna som drar ner när texten drar upp, eller texten som drar ner när bilderna drar upp. Ryktet säger att någon blivit påkommen med byxorna nere. Svenska Avdelningen är delvis stängd för reparation har jag förstått och med runt hundra läsare av min blogg är det inte säkert att någon Svensk Avdelningsledamot tillhör denna illustra krets. (Tack till alla er som läser, tittar och kanske kommenterar. Ni andra har missat något).

Klimatförändringar har nog eroderat delar av Svenska Avdelningen. Inget konstigt med det. Det som göms i snö kommer fram i tö.

/MA

Postat 2018-12-10 12:58 | Läst 1583 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa