Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TÄNK ATT DET GÅR UTAN FUJI.......

***

Av okänd anledning har jag invaggats i tron att för att ta svartvita bilder måste man antingen köra analogt och typ Tri-X eller ha en Fuji. Så paff jag blev då det visade sig att nå´tt så udda som bilder från en Sony  med ett 25 år gammalt Minolta-objektiv (85/1,4) också  kan ge svartvita bilder, om än jag tog bort den förhatliga färgen i datorn, färgen som förvandlar alla latent duktiga fotografer  till amatörnollor med Gallerixbilder. Inte hade jag så mkt ljus från läslampan heller, men ISO 2000, största bländare och en handhållen sextiondel funkade riktig bra, även om det är ett mkt subjektivt utlåtande. Men det är klart, på egna barnbarn blir det ju alltid bra, hur suddigt och oskarpt och hur mkt färg den än är :-)

*

PS Förstora gärna, det håller bra!

*

Sonyhälsningar!

***

Inlagt 2017-10-21 00:03 | Läst 1874 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snyggt//GöranR
Svar från Khalad 2017-10-21 11:47
Tack Göran!/ Björn T
Där fick du till det - i text och bild :-)
Svar från Khalad 2017-10-21 11:48
Uppskattas, tack Gunnar!/ Björn T
Suckar, men av förnöjsamhet. Brukar göra det när jag ser så här bra bilder :-) Texten är inte så dum den heller.
/Janne
Svar från Khalad 2017-10-21 11:48
Glädjer mig, tack Jan!/ Björn T
Ja, det verkar som om Fuji klivit upp, och ersatt Leica, på fetischdyrkarnas parnass. Mycket fin bild på ditt barnbarn Björn.
Svar från Khalad 2017-10-21 11:49
Jo, nog verkar det så/ Björn T
Nu blir jag något förvånad. Om det är som Björn säger, så är det mycket snack om bilbehandling – men lite verkstad.
Att få en användbar svartvit bild från vilken färgfil som helst är den lättaste sak i världen, man bara slår färgmättnaden i botten. Det är alltså den enklaste vägen - men då har man även tagit bort all färginformation i bildfilen.
Den riktiga metoden, som även den är ganska lätt, är att använda den konverteringsfunktion som finns i bättre bildbehandlingsprogram. Då har man kvar färginformationen i filen, och man använder den precis som man använde färgfilter i den gamla svartvita fotografin. Man får ett antal förslag till grundkombinationer av färgkodningen i den svartvita gråskalan - och sedan kan man manipulera varje enskild färg själv.
I den gamla svartvita fotografin satte man exempelvis på ett gulfilter om man ville ha en mörkare blå himmel (gult som komplementfärg till blått), här slår man av på blått – och får därmed en mörkare återgivning av blått i gråskalan.
Det är alltså precis som i den gamla svartvita fotografin, men mycket mer avancerat – och betydligt mer lättarbetet.
Tri-X får väl ursäkta, men här ligger den i lä - och Fuji är bara en kamera bland andra.
Svar från Khalad 2017-10-21 11:54
Vet inte varför du tar upp något som jag överhuvud taget inte berört. I den här bilden har jag tagit bort färgen med Efex Silver, ett specialprogram för konvertering fån färg till svartvitt och som jag uppfattar har gott anseende hos dom flesta. Fö har jag fotograferat svartvitt analogt med och utan olika filter under ca 60 år men det är ointressant i den här bloggen/ Björn T
syntax 2017-10-21 12:40
Jo, så här:
Du skriver "Av okänd anledning har jag invaggats i tron att för att ta svartvita bilder måste man antingen köra analogt och typ Tri-X eller ha en Fuji."
Om man invaggas, så finns det någon eller några som invaggar. Du öppnar alltså dörren för ett allmänintresse.
Svar från Khalad 2017-10-21 14:11
Som jag tror de flesta här på FS förstått var den första meningen lätt ironisk eftersom det på senaste tiden är så många här på FS som talar för analog fotografi resp Fujis kameror. Självklart har jag också vetat att det går alldeles utmärkt at konvertera färgbilder från alla digitala kameror till svv i med olika metoder, allt från dra ner färgmättnaden i botten från lämpliga applikationer i olika program vilket jag också talat om i många av mina bloggar. Hela meningen och hela inlägget fö var skämtsamt och lätt ironiskt/ Björn T
syntax 2017-10-21 17:14
Som sagt ja. Det var väl lite åt det hållet som adresslappen var skriven.
Hehe, lite ironi där ja! Det är förstås inte utrustningen utan fotografen som gör bilden (såvida inte utrustningen är för dålig för ändamålet förstås). Riktigt fint och snyggt ljussatt. En härlig bild!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2017-10-21 11:55
Jovisst, lite ironi men tanken är inte att vara elak utan bara att munhuggas lite. Tack för fin bildkritik Bjarne!/ Björn T
Ja, man blir förvånad att det funkar.. Brukar själv ta en del bilder 'på stan' på folk som rör sig där, är också förvånad att det fungerar att göra det med en stor FF kamera med batterigrepp (för balansen) och inte bara med en Leica.. dessutom gärna i färg.. :-) Känns bra att jag upptäckt detta.. Väldigt fin bild här Björn!
Hälsn!
Svar från Khalad 2017-10-21 11:57
Visst gör man.....Tack för fin kommentar Jan!/ Björn T
Instämmer med Bjarnes kommentar. Det är fotografen som gör bilden. Svarar dig precis som jag kommenterade Bengt Björkholm för en tid sedan. Med den kavalitè du visar i dina bilder så spelar det ingen roll vilken kamera du använder. Fantastiskt fin bild på flickan.
Sten
Svar från Khalad 2017-10-21 12:00
Tack Sten, det är ju bilderna som är huvudsaken för dom flesta.Men jag missunnar verkligen inte andra att också tycka själva kamerorna och linserna är roliga produkter i sig - precis som väldigt många ägnar sig åt veteranbilar tex. Jag vill bara munhuggas lite, avser inte att vara elak/ Björn t
En fin bild och kul text.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2017-10-21 21:50
Tack för det Stig!/ BjörnT
En riktigt härlig finstämd bild som gör sig bra i svartvitt.
Tur att det finns digital "film", med en TriX pressad till 2000 hade det inte spelat någon roll hur fin optik du haft. Fast nu går det ju att göra Efex också...
Sony rules, Ylva
Svar från Khalad 2017-10-21 22:18
Tack Ylva, du har fattat, Sony rules....Skämt åsido, det gör den knappast men fungerar också bra / Björn T
Väldigt fint porträtt Björn.
Härligt ljus
Svar från Khalad 2017-10-21 22:18
Tack Bengt!/ Björn T
Hej, Björn.
Nej, jag hoppar inte på det där - för jag vet att "Fuji rules". :-) :-)
Trevligt svart vitt porträtt.
Med fotohälsningen från Erik.
Nikon, Sony och Fuji äger.
Ha ha. De' va' kul skrivet :-) Som sagt: Inte kameran som avgör utan den som håller i den.
Jättefin bild.
Visst e' de' så;Barnbarn blir alltid bra på bild. Och då e' jag väldigt objektiv. ;-)