Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SÅ SKÖNT DET VORE....

***

.... om jag kunde fundera lite mer över min Sony och och vilka objektiv som är skarpast. Kanske skulle jag bli en erkänd fotograf om bara jag kunde släppa mina pictorialistiska bilder från min värld - därute på landet, långt från stan. Jag borde ju begripa att eftersom nästan alla människor numera bor i stan är ju landskap och blommor, solnedgångar och kossor helt helt enkelt ute, färg också förresten, det mesta i stan är ju grått, så svartvitt är ju tidens lösen. Asfaltgrått och betonggrått. Dessutom fotade ju HCB i svartvitt, vem är jag som tror att färg är nå´t att ha. Det är bara det att i Korsheden är det färg överallt, jag kan inte se det svartvita nånstans, hur mkt jag tittar. Alltså gör jag  som jag gjort i lite mer än 65 år, jag fotar det som finns runt om mig. Ibland är det kossor, ibland, tranor, och ibland barnbarn. Dom är förresten i färg dom också, med blå ögon och röda kinder, det gillar jag. Men om jag kunde ägna mig lite mer åt kameran och objektiven slapp jag ju tänka på livet hela tiden, och döden också för den delen. Särskilt döden vore ju skönt att slippa tänka på, det gör jag ganska ofta faktiskt. Å andra sidan behöver jag ju inte tänka på döden, när jag är död finns jag ju inte. Det gjorde jag ju inte alla eoner före 1940 heller, alltså innan jag föddes, jag kan inte komma ihåg att jag missade nå´t eller saknade att jag inte fanns då heller. Här är jag på väg till, eller om det är från, tandläkaren, så här passar det det med svartvitt. 

*

*

***

Inlagt 2019-06-23 23:56 | Läst 478 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Och det blev en bra bild! I hissen, antar jag.
- hawk
Svar från Khalad   2019-06-24 00:10
Precis, i hissen, tack Håkan!
Hej,
Bra text. Speciellt som den passar in väl på en pensionärs liv med kameran. Dessutom är jag också på väg till tandläkaren strax per fot.
Färg går först.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad   2019-06-24 11:27
Tack för det Bob! Egentligen har jag ju inte så mkt emot vare sig stan eller svartvitt men jag känner ibland för att anlägga lite moteld :-) Hoppas tandläkarbesöket gick smärtfritt, hälsningar/ BjörnT
Fortsätt du med färg som du vill om det känns bäst. Om du så går ut i becksvarta natten så finns färgerna där också. Och döden tänker nog alla och envar på ibland, fast det är bättre att tänka på livet, de e roligare..Suverän vardagsbild, trots sv/vitt ;)

Mv/Gunte..
Svar från Khalad   2019-06-24 11:31
Hej Gunte, det är väl 90/10 eller möjligen 80/20 färg/svartvitt för mig. Och det är ju inte det att jag inte tror att jag kan göra som jag vill men som jag nyss svarade Bob känner jag ibland för att anlägga lite moteld :-9 Tack för fin kommentar!/ Björn T
Nog tänker man på döden ibland. Den kommer. Mina tandläkarbesök har jag fått skjuta fram två gånger nu. Jokkmokk är viktigare än tandläkaren. Min svärson behövde besöka tandläkaren akut en gång. Jo då, han fick tid. I Luleå 20 mil bort enkel resa. Man får inte vara rädd för avstånd i Norrland.
Sten
Svar från Khalad   2019-06-24 11:34
Hej Sten, trevligt att se dig här igen! Ser nu fram mot fler av dina fina bilder! Och visst finns tankarna där då och då, om inte blir vi ju påminda om den av släkt och vänners begravningar. Hälsningar/ Björn T
He he, fortsätt du att fota färg, det är ju faktisk så det ser ut.. allt annat är ju egentligen en form av manipulering.. Till skillnad mot den analoga tiden, då kanske man hade en film i kameran som bara levererade svartvitt.. Jag som går rätt mycket i stan ser också här bara färgbilder.. däremot en mulen vinterdag, då kan t.o.m. ögat uppfatta det mesta i svartvitt.. och det är rätt fint då! Men inte nu, nu flödar färgerna här.. speciellt där alla människor rör sig! Har själv fotat en del i svartvitt på den analoga tiden, framkallade också själv, och gjorde förstoringar och har faktiskt kvar utrustningen, men den kommer jag aldrig använda igen.. Det tar för mycket tid att få fram den färdiga bilden.. Bättre att fotografera mera på den tiden istället!
Hälsn!
ehrsa   2019-06-24 12:24
Tandläkarbesök kan vara svåra, den värsta fysiska smärtan hittills i mitt liv upplevde jag under tre veckor efter utdragningen av en gammal visdomstand för exakt två år sen, mer en halva käkbenets 'tjocklek' åkte också med ut.. Det var en tandläkare och en kirurg som utförde det hela, det tog 1 timme och en kvart.. Kirurgen sa att han har dragit ut 1000 visdomständer, min var den svåraste av dom alla.. Jag åt dubbel dos morfintabletter och tredubbel dos Voltaren var tredje timme dygnet runt i tre veckor.. det var enda sättet att hålla ner smärtan.. hade ofta en liten fryst kylklamp ovanpå huvudkudden vid insomning, kunde inte gapa över en smörgås ens i flera veckor efteråt, dom fick ätas i små tuggor med kniv och gaffel istället, det tog en timme att äta frukost.. Ett halvår efter så kom det sakta upp två centimeterstora vassa benflisor från käken på utsidan av sista tanden.. Nu två åt efteråt så har jag en tunga där halva vänstra sidan känns delvis förlamad och utan 'smaker', samtidigt är den väldigt värmekänslig just där.. så det blev en nervskada efteråt som det verkar, käkbenet är däremot tillbakabildat fullt ut, det har jag själv sett på röntgen.. Totalt sett en upplevelse jag inte önskar någon!
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-06-24 14:20
Hej Jan, det där sista lät inte roligt! Nog för att jag haft ont efter att dra ut en visdomstand men inte så. Och visst, det mesta jag tar är i färg men ibland gillar jag svartvitt också. Och visst vet jag att det finns färg också i stan, jag kände bara för att anlägga lite moteld mot den "seriösa" fotografin, så lite överdrift bara för att få lite underhållningsvärde....., tack och hälsningar :-)
ehrsa   2019-06-24 15:08
Det sista förstod jag.. :-)
Hälsn!
Bra bild och tänkvärd text. Det är nu inget fel att gilla det vackra livet. Det är väl det livet alla egentligen vill ha men som kanske inte är alla förunnat. Och ibland ser man det svarta. Och mellan de olika bilderna finns kanske den där kontrasten som är livet.
Ha det gott!
Gunnar S
Svar från Khalad   2019-06-24 14:23
Tack Gunnar, bara lite lätta överdrifter för att få en smula schwung i texten.......Jag gillar svartvitt också, liksom stan ibland :-)
mombasa   2019-06-24 17:55
Jamen lite stilistisk schwung i en text är aldrig fel. Men din text och bild tangerar vid något rätt väsentligt och viktigt. Jag hade för ett år sedan lite drygt en FB-ordväxling med en inte alldeles okänd författare i min mer avlägsna vänkrets. Den handlade just om det här med det vackra, det vi alla på något eftersträvar och den gråsvarta situationen i världen. Kontentan av det hela var väl att författaren ansågs sig vara den som hade första tjing på det där svarta. Ja, så kan det gå :-)
/ Gunnar S
Fin bild och kloka ord.

MvH
Johnny
Svar från Khalad   2019-06-24 19:49
Tack för det Johnny :-) / Björn T
Våning 3. Bra utsikt från tandläkeriet som ju ligger där det förr fanns vattenturbin och elgenerator.

Erkänd? I den mån du inte är det, denna bloggen har ju verkligen besökare, så är nog ditt motto mer hjärta än förstånd alldeles rätt. Att få göra det man vill är ett privilegium.

Innehållskategorier