Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Kalkavlagringar

Var var vi nu igen....jo det här med kalkavlagringar. Platåbergen i Skaraborg är något speciellt. Att de har bidragit till den bördiga jorden runt omkring bergen är det inget tvivel om och inlandsisen har släpat med sig rester av kalkberget långt söder ut i Ätradalen. Rullstensåsar med orkidéer och andra botaniska rariteter i kölvattnet av isen. 

Många byggnader av det här slaget finns runt om bergen. Kalkstenar bundna med kalkbruk. Byggda på 1100-talet någon gång och framåt. Några är byggda i sandsten. Från lagret närmast urberget. Nu består de här bergen inte bara av kalksten. Från botten räknat är det över urberget: Sandsten, alunskiffer, (innehåller uran), kalksten, lerskiffer och på toppen diabas, (som man gör stenull av). 

Vattendragen rinner ner i trappsteg.

Nu skulle ju här vara en bild på de jack i berget som utvinningen av sten orsakar, men av någon anledning så fastnar inte sådana motiv på min sensor. Kanske är det amatörens förbannelse att bara avbilda det som ser vackert ut. 

Vid horisonten syns diabasplatån. Körsbärsblomningen runt bergen är något speciellt.

/MA  

Inlagt 2018-05-16 21:45 | Läst 2620 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Stämmer, kalken ger en annan flora och väl också fauna. Då försurningen grasserade som värst var det kalkrika landskapet grönare, det sura rödare. Tyckte i alla fall jag. Blommande körsbärsträden är fantastiska i landskapet! Ibland tog vi en omväg för att få se.
Svar från Mats Axelsson 2018-05-17 00:04
Ja, ibland får jag för mig att de sedimentära bergen också har en bättre förmåga att behålla värme än kristallina berg, men det är kanske en villfarelse. Det återstår att bevisa :-)
/MA
Måns H 2018-05-17 08:12
Kalksten har i alla fall bättre isoleringsförmåga än granit vilket möjligen kan påverka.
Svar från Mats Axelsson 2018-05-17 09:35
Lägre lambda-värde för kalksten! Ja det borde jag ha tänkt på. En möjlig förklaring du kom med där :-)
/MA