Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Vrålfika mitt i Haga

Inte med kungligheter på Haga slott, men bland semlor och hipsters i stadsdelen Haga i Göteborg. På 70-talet, när man drog förbi Haga badhus med spårvagnen hängde det röda banderoller på fasaden mot allén med uppmaningar från bokstavsvänstern att … Ja…kommer inte ihåg längre vad de uppmanade, men någon sorts motstånd var det: Ockupation, revolution, obstruktion, destruktion eller bara ren opposition. De gamla träkåkarna utgjorde en slum och rivningshotet var överhängande. Som student då inser jag nu att man var synnerligen lokal. Tror inte att jag besökte Haga någon gång under den period jag bodde i Göteborg.

Nu blev det dock av att besöka stadsdelen. Kaffetarmen gjorde sig påmind när vi kom åkandes på Oscarsleden. Trafiksituationen  i Göteborg har varit hyfsad, men efter införandet av zoner för många år sedan har den aldrig blivit bra (eller rättare sagt intuitiv) och ännu sämre är den under rådande ombyggnader och nybyggnader av infrastrukturen. Men varför klaga? Det går ju att ta sig fram till kafféerna.

Paret vid bordet intill var synnerligen upptagna av sig själva och rätt var det var så var det bråttom. 

/MA

Inlagt 2023-02-03 13:35 | Läst 918 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevliga bilder och text som väcker minnen!

Göteborg på mitten av 1900-talet var tämligen besatt av att riva. Sossarna som regerade hatade den slum de tvingats växa upp i. Att slummen inte var husens fel kom dom inte på.

Allmännyttiga Bostadsbolaget hade en chef, vill (kanske felaktigt) minnas att han hette Andreasson som i hård motvind lyckades vända trenden genom att visa att det faktiskt går att ta vara på husen. Kanske trycket från bokstavsvänstern hjälpte till att rädda Haga, men dom var absolut inte ensamma! Bostadsbolaget gjorde ett för tiden utmärkt jobb.
Svar från Mats Axelsson 2023-02-04 02:44
Tack för kommentaren! Det blev någon sorts kompromiss. En del huskroppar var nog bortom räddning. Varvskrisen under 70-talet bidrog mycket till bokstavsvänsterns blomning. Minns någon gång att Brunnsparken var full med arbetsklädda, men arbetslösa varvsarbetare. Det området som nu kallas Nordstan blev däremot jämnat med marken, men det var nog före Haga-debaclet.