...egen härd är guld värd......
På vägen till avfallsstationen kom jag häromdagen förbi ett område där man skalat av matjordslagret, det vill säga de översta 200-300 mm. Därunder blottade sig mineraljorden i form av lite matjordsblandad fin sand. Flera mörka fläckar med ca 200-300 mm i diameter bland några enstaka större 600-1100 mm i diameter var markerade.
De större mörka fläckarna är rester av eldar som brunnit för ca 3200-2700 år sedan, (bestämt med kol -14 metoden på några härdar i området under en tidigare förundersökning) under bronsåldern någon gång. De mindre mörka fläckarna är stolphål från väggarna till enkla byggnader. Nu skall marken beredas för nya byggnader. Ett bra läge med utsikt över slättlandskapet och en gammal fornsjö vars rester knappast längre kan urskiljas annat än som marker som måste dräneras. Vad eldade man med i de gamla härdarna? Ek och lönn visar analyssvaren. Ved med högt energiinnehåll har man använt. Det fanns kanske ingen björk eller gran i södra Götaland under den tiden....
Jag tog sedan vägen över avfallsstationen som planerat.
Det här är rester från egna härdar för sådär 0-5 år sedan. Dessa har använts under plaståldern, atomåldern, teknikåldern eller vad tiden nu kommer att kallas. Jag tror nog att ur ett vidare perspektiv befinner vi oss fortfarande i järnåldern om man nu skall relatera en tidsålder till en metall och dess användning.
/MA




Våra förfäder för 3 000 år sedan var nog inte mindre smarta än vi är idag.
De lvede bara under en annan teknologisk tidsålder.
Tack för kommentaren! Spisarna har ställts dit under det senaste halvåret så det kanske borde stått 0-5 månader istället! ;-)
/MA
Tack för kommentaren! Tror att det är utveckling, naturlig mänsklig utveckling som går fortare och fortare utan något egentligt slut!
/MA
Vi har en glashäll nu. Enkel att göra ren om man bortser från kanten mellan plåtkanten och glashällen. Väntar på laserspis! Sådana borde tas fram för att hålla uppe utvecklingstempot ;-)
/MA
Spisar är ju ett intressant ämne. Den Electrolux-spis med glashäll vi hade I Sverige hade en expressplatta med laser. Men den spis vi har här, med spiraler, är snabbare än någon spis vi haft I Sverige. Snabbast lär indukktionsspisar vara, men de fungerar bara med kastruller av stål. Och de drar så hög effect har jag hört, att om man sätter på flera plattor samtidigt så drar en mikroprocessor ner förbrukningen per platta. Jag gör inte anspråk på att veta, men de omdömen jag hört om indukstionsspisar har varit lite blandade.
Gjutjärnsplattor är bra. Särskilt om man bränner in dom med linolja från början så att dom inte rostar.
Våran egen härd här på landet är en Husqvarnaspis från kanske 1960. Funkar bra men snäppanordningen på ett vred har gått sönder. Reservdel finns ej att få. Spisen är 53 cm bred och det måttet finns inte längre. Allting var bättre förr. Eller var det det?
Kanske inte bättre men med utgångspunkt från dåtidens förutsättningarna var det nog lika bra. :-)
/MA
Våra härdar/spisar kommet tyvärr att lämna större spår efter sig.
Ja våra spår av härdar blir nog diffusa jämfört med bronsålderns, kanske blir det bara spår efter korvgrillning som går att hänföra till dagens härdar!
/MA