Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

I väntan på sommargyllingen eller var det Godot?

Larmet gick! "Sommargylling hörd sporadiskt på Lönestig"! Hade tänkt att vara uppe i ottan men somnade om. Härmsångare, trädgårdssångare, rörsångare(!!), svartvit flugsnappare, svarthätta, törnskata, steglits, gransångare, lövsångare, näktergal, gulsparv, ringduva, nötväcka, bofink, blåmes, gråsiska (förmodligen den bruna varianten), gärdsmyg, koltrast, rödhake, stare, hussvala, ladusvala, ropande tranor, göktyta, rödstjärt,

men sommargyllingen hördes när jag avlägsnade mig 250 meter för att kolla in en törnskata av feminint utförande. Fem, sex stycken väntade med spänning kvar i gläntan men bara två uppfattade en kort sångstrof i skogens kör. 

Någon hade sinnesnärvaro att ta med kaffe, men koppen glömdes kvar.

Vitsippor? Nej, buskstjärnblommor.

Så det blev att sysselsätta sig med annat i väntan på Godot. 

Får försöka i ottan imorgon igen.

/MA

Inlagt 2019-05-19 23:03 | Läst 1480 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Underbart spännande! Känner igen förfarandet. Sommargylling eller lite av en drömfågel faktiskt. Lycka till!

MvH
Johnny
Svar från Mats Axelsson 2019-05-20 12:48
Var ute på morgonen, men regnet hade dämpat fågelsången generellt. En göktyta och några näktergalar fick jag höra. Roligt det också!
/MA
Sommargyllingen är min gäckande fågel. Även om jag inte är ornitolog har jag ständig blick för fåglar, sägs det.¨
Jag har vandrat många gånger genom Europas lövskogar. Alltid med ett litet hopp om att få se en gylling. Men icke då. Mest snopet var när en fågelskådande arbetskamrat lät meddela att en gylling siktats ett par hundra meter från vår arbetsplats. Då var jag i Europa med nosen pekande mot trädkronorna...
Svar från Mats Axelsson 2019-05-20 12:50
Ja det är något av en slump att se och höra den. Södra Lunden på Öland i slutet av maj från 2-4 på morgonen är nog det säkraste. Om man nu överhuvudtaget skall betrakta en minskad slump som säker.
/MA
Vad härligt med alla fågelarter! Det ser väldigt fint ut på dina bilder! En Sommargylling är verkligen fantastisk, har både hört och sett den flera gånger på den 'analoga' tiden nere vid norra Lunden på södra Öland, tror den är årlig där i södra och norra Lunden nära Ottenby. Men nu är det nog 25 år sen, kanske mer.. kommer ihåg att jag 'fick igång' sången på en Gylling genom att härma den lite med egen vissling.. :-) kamraten jag var med blev ganska imponerad.. nu skulle jag inte längre kunna det..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2019-05-20 12:53
Jag har också hört den i södra Lunden eller om det nu var norra. för kanske 10-år sedan. En andäktig grupp sömndruckna medelålders i friluftskläder stod i dunklet och bara lyssnade. Man skall ha tur!
/MA