Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Bloggsammanfattning 2020 med sikte på 2021

Man ska ju inte vända sig om och se bakåt sägs det i en del sammanhang. Lots hustru vände sig om och blev en saltstod. Vem vill bli det? Visst, saker och ting kanske kunde gjorts bättre, men det går inte att "backa bandet".  35 inlägg inklusive detta blev det i år, i snitt ca. 1,5 veckor mellan varje.  Måste inse att bloggandet, även om det är relativt glest, också driver fotograferandet i viss mån:

̶  Få se nu! Vad har jag för bilder som jag skulle kunna lägga upp och som jag skulle kunna ha lite text kring utan att det blir för krystat? Jo, det är ju faktiskt kul och lite magiskt att fånga verkligheten och det räcker egentligen.

Jag har haft en ambition att lägga upp något med sådär 1 à 2 veckors mellanrum och det har jag gått iland med. För vem, är ju frågan och får erkänna att det nog är mest för mig själv och förhoppningsvis några läsare. Inte med något särskilt tema utan lite som det faller mig in.

Läste en blogg på Fotosidan för någon vecka sedan, om att bilder nog kommer att försvinna på hårddiskarnas yta på sikt. Det som blir kvar är fotoböckerna och det tror jag också. SSD-minnen lanseras mer och mer och blir mindre och mindre till storleken. De kan mer liknas vid USB-minnen som har en tendens att ganska snabbt försvinna i hanteringen. Har tre som ligger på byrån och vars innehåll redan är glömt. Vad skall man med alla bilderna till? Hörde och såg någon potentat på Youtube som hade undersökt vart bilderna tar vägen. De bilder som noteras hamnar i tryck av något slag. Resten blir aldrig kända. Den moderna varianten av fotoalbum (fotoböcker) är ett bra sätt att försöka spara något till eftervärlden.

Jag har många bilder som mina föräldrar tagit och sparat. En del bilder är ännu äldre, från den tiden då man for in till sta'n och gick till fotografen för att posera i bästa kostymen. De bilderna är på papper och inte scannade. Bilderna har gått i arv sedan slutet av 1800-talet och många av namnen på de porträtterade har fallit i glömska. Morfars kurskamrater från lärarseminariet i Karlstad från tidigt 1900-tal ser ut att vara strama och korrekta farbröder, även om jag fick höra berättas att de rök ihop och slogs i korridorerna. Norrmän och svenskar hade åsiktsskillnader i hur unionen skulle bestå.  

Svante och Anna-Lena någon gång på 1880-talet.

Började med att göra böcker av blogginläggen för två-tre år sedan och har inte kommit i mål än, men nu så...!

/MA    

Inlagt 2021-01-03 18:11 | Läst 1077 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, en saltstod vill man ju inte bli.. Ja, själv kanske jag håller ett snitt på knappt en blogg i veckan, känns rätt lagom! Blir rätt trött när folk bloggar varje dag eller mer, orkar inte riktigt läsa alla dom.. dessutom ofta bara med en bild.. Det blir inte så mycket kommentarer från mig då! Intressanta bilder här, vad händer med jättehögen av möbler och annat träavfall tro?
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2021-01-03 21:14
Tack för kommentaren! FS borde införa en spärr med högst ett inlägg per dag, men kanske är inte det "affärsmässigt". Orkar heller inte läsa alla även om jag nog bläddrar igenom varje dag. Ofta är det bild och rubrik som lockar till läsning!
Av trähögen blir det flis! Energiutvinning. Undrar om man kan återvinna energin när man tar bort en bild...?
/MA