Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Försenat aprilskämt?

Läste just idag att man (Naturvårdsverket) skall se till så att strandstädning sker könskvoterat. Varför förlöjliga en sådan här viktig sak och skifta fokus från det viktiga: Städningen till huruvida städaren är kvinna eller man eller något annat. Jag städar (plockar upp synligt skräp) varje gång jag promenerar utefter stranden eller i dess närhet. Jag har inget problem med att jag är man, men problem med var jag skall lägga det uppsamlade skräpet. Det kan ibland bli vindskyddade depåer, bakom någon sanddyn eller dylikt om det uppsamlade är stora och tunga saker. Ofta stoppas det fickan (om det är små plastdetaljer) och slängs hemma i vår sopuppsamlingskasse för plast. (För det är oftast plastsaker). Dessutom har jag vid något tillfälle påpekat för det kommunala bolaget (kommunerna har ensamrätt på att samla upp sopor och hantera dem) att det saknas så enkla saker som soptunnor strategiskt placerade vid P-platser och vid offentliga toaletter t.ex. intill badstränder utanför ordinarie turistsäsong. De soptunnorna plockas in efter sommarsäsongen. Ja, vad skall man säga och hur idiotiskt får det bli? Istället för att ge bidrag till att få till könsneutrala anställningar av städare (skräpuppsamlare) kunde man väl satsa bredare på kampanjer som "Håll Sverige rent!" Bifogar några skräpbilder, för det här är ju en fotoblogg!

Det finns mycket skräp som dyker upp från yrkesverksamheten, men kan man inte hantera det här på ett bättre sätt. En del skriver in sitt telefonnummer på den här typen av produkter så kan man ju ringa upp dem och så kan "skräpet" återanvändas. Det mesta som dyker upp från havsnäringen är dock små stumpar av blått syntetiskt tåg (rep), som flyter iland och ligger i sanden och på strandängarna. Nästan omöjligt att få upp allt och ta med sig hem.

De här sopbehållarna är dock från en annan nation och det finns minst en sådan här samling i varje kvarter, men på landsbygden blåser skräpet omkring. Oftast är det rester från odlingsmödor med att täcka och bevattna. 

Att ta upp skräp från marken kräver ingen lång utbildning, mera en hyfsad syn, hyfsade extremiteter, böjlig rygg och plasthandskar.  

/MA     

Inlagt 2022-04-04 15:19 | Läst 1422 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Instämmer helt! Hälsningar/ Björn
Svar från Mats Axelsson 2022-04-04 16:37
Tack! Skönt med likasinnade!
/MA
Håller helt med även jag. Saken är ju befängd - men precis vad man kunde vänta sig.

Den traditionella Sverigebilden som ett framgångsland har börjat tona bot i alla skjutningar, parallellsamhällen, sjunkande välfärd med mera...
Nu har det kommit ytterligare en Sverigebild på senare tid:
Sverige är ett litet struntland med löjliga värderingar, som inte har stora överlevnadschanser.
Trist att läsa sådan om sitt hemland när man går igenom internationell press - men det du beskriver är just löjliga värderingar.
Svar från Mats Axelsson 2022-04-04 17:16
Ja det är sorgligt när man inte kan fokusera på det som är viktigt!
/MA
Det handlar alltså om anställningar. En jämställdhetspolitik som delas av både det offentliga som i det privata näringslivet.

”Mål och kommande krav om jämnare könsfördelning vid anställning för strandstädning
Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Naturvårdsverket har beslutat att strandstädning är ett av myndighetens prioriterade områden för jämställdhetsintegrering. Målet är att uppnå en jämnare könsfördelning mellan män och kvinnor som anställs för strandstädning. Senast år 2025 ser Naturvårdsverket att fördelningen mellan kvinnor och män som får anställning hålls inom 40/60 %.

Som en del i arbetet för jämställdhet kommer krav på en jämn könsfördelning bland de som genomför strandstädningen att införas vid beslut om strandstädningsbidrag. Det innebär att den sysselsättning som projektet genererar ska vara fördelad enligt minst 40/60 % mellan män och kvinnor. För att kommuner ska kunna uppnå kommande krav om en jämnare könsfördelning vid anställning för strandstädning så uppmuntras kommuner att påbörja detta arbete redan nu.”
Sitt gärna i båten ;-)
/Gunnar S
Svar från Mats Axelsson 2022-04-05 14:00
Tycker nog att det här är en fokusförflyttning som inte leder till en effekt på strandstädningen. Det här är något som inte Naturvårdsverket bör syssla med. Det borde höra hemma på något annat departement.
/MA