Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Trankoll

Nu menar jag inte kvalitetskontroll av tran från fiskleverolja eller dylikt utan observation av tranor, fåglar. Ett återkommande ”vårevent”. Denna gång en påskupplevelse.

Kan dra mig till minnes flera anekdoter om ”samarbetet” mellan traktens bönder och tillresta transkådare. Parkeringsplatser var det inte så gott om och grusvägarna proppades snabbt igen av trafiken på de intensivaste tranhelgerna. Det hände att åkrar intill vägarna uppläts av någon bonde som också tog en avgift för parkeringen. Oftast var det enkelt att med bilen ta sig ut i ”plöjsla”, men betydligt värre att ta sig därifrån. Mot en bärgningsavgift kunde man få hjälp av åkerägarens traktor med förare att bli lossdragen.  Numera är det välordnat med Naturum och torra grusade P-platser.

I Bjurums gamla skola, fattighus mm är det kafeteria och i souterrängvåningen, som en gång varit förråd och kök finns ett skolmuseum. Standarden på skolbänkar och övrig utrustning är påver. Det är trots allt inte så länge sedan den var i bruk. En folkskolelärare från Skara tjänstgjorde där och barnen, de som överlevt till skolåldern, fick i alla fall möjlighet att lära sig läsa och räkna lite. Annars var det väl arbete i lantbruket som gällde. Är det 100 år sedan? Mycket mer är det inte! Kommer vi att bombas tillbaka till den tiden? Med en annan statsreligion än den vi hade då? 

Vad som förvånade mig var att man i syslöjden tydligen också hade någon form av bespisning. Nej, det är nog rester från köksregionerna som bara hamnat där. 

Påsken firades på olika sätt i år. Det kan man lugnt konstatera. Det religiösa verkar ha tagit överhanden i en annars sekulär stat, men påsken är ju en religiös högtid…

/MA

Inlagt 2022-05-02 13:25 | Läst 1668 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trevligt med sparsam Trandans där, gillar det! Trängseln vid Hornborga.. är jag lite mer tveksam till! Gillar symaskinen, har en sån svart med mönster i guldfärg, och remdriven med elmotor som har endast raksöm fram och bakåt, ska just sätta mig vid den och byta ett blixtlås för gylfen på ett par favoritbyxor, köpte den för 125:- på nån slags loppis för 30 år sen, funkar förträffligt! Har sytt mycket med den.. Någon borde sy lite på flaggan blir känslan här..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2022-05-02 18:59
Hej! Den sortens symaskiner är enkla nog att fungera i ur och skur. Kräver ingen lång inlärning. Flaggan blåser sönder varje år. Får prova laga! Risken är att det blir en otraditionell vimpel av det som är kvar.
/MA