Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Att skaffa sommarsparv

är inte lika ansvarsfullt som att skaffa sommarkatt.

Det är också enklare, så tillvida att man kan ”fånga” dem i flygande fläng. Dessutom med ganska enkla medel. Man behöver alltså inte transportera sig till någon kattuppfödare eller hem för övergivna katter. Sparv svarar bra på bröd. Några smulor och vips dyker de upp. Det gör inte katter.

Likheterna är flera: De lever sitt eget liv men gärna i människans närhet och de är självständiga. (Har hört att italienska utvandrare till Nordamerika, tog med sig några gråsparvar för att dämpa hemlängtan lite. Nu finns en population där). Vildheten finns där under ytan och de är något av opportunister. De gillar att ha något att äta när de är hungriga. De är skattebefriade.

Fördelarna då: Ingen eller ringa allergirisk, ingen risk för att bli klöst eller att få ett bett när de måste markera sin självständighet. Knappt några revirstrider, och om så blir fallet, inte heller så blodiga revirstrider. Ingen kloklippning, det sköter de själva. Hanar ser alla hyfsat lika ut liksom honorna. Så problemet med främmande sparvbesök kan ignoreras då det ändå inte kan utredas. De kan lämnas vind för våg när sommaren är över. Inga samvetsförebråelser när sparven lämnas i augusti.

Nackdelarna då: Viss salmonellarisk finns men man kan använda handskar vid matningsstället. De lystrar inte till sitt namn. De sitter i rad på staketet med hela familjen och väntar så fort man dyker upp inom synhåll eller i vårt fall när terrassdörren öppnas på morgonen.  Under väntan lämnar de spår efter sig. Det ljuder ett uppfordrande tjatter tills dess att maten serverats. Nej det sista är ingen nackdel mera en interaktion mellan födogenierna och utfodraren. 


/MA


Inlagt 2018-07-18 16:21 | Läst 2612 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Underbar blogg, uppskattas.
Svar från Mats Axelsson 2018-07-18 18:28
Tack! :-)
/MA
Ja nog vore det både trist och lite väl tyst om dessa sparvar inte fanns.. dessutom verkar dom ju trivas ihop med oss! Det gör inte alla djur..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2018-07-18 18:50
Ja det är fantastiskt vad man kan upptäcka i form av liv på en liten fläck bara man tar sig för och observerar. Tack!
/MA
Kul och humoristiskt inlägg, välskrivet och fyndigt illustrerat.
Mer sådana.
Svar från Mats Axelsson 2018-07-19 08:41
Tack Margareta!
/MA
Riktigt kul jämförelse med katten! Fina bilder också och läckert med "take-off" i sista!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Mats Axelsson 2018-07-19 08:41
Tack!
/MA
Finfina husdjur! Men får påpeka att vår katt Nicke han kommer omedelbart som ett skott när man öppnar locket till burken med torkade brödtärningar som är "godis" till honom och hunden Amba. Båda tycker att det är super! Men de är nog litet konstiga, skalar man kokt potatis för att steka bara älskar de litet skal... ;-)
Svar från Mats Axelsson 2018-07-19 11:23
Kul! Alla djur är individer och det är svårt att se i det "vilda" men det finns där och alltid lika roligt att upptäcka.
/MA