Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Dags att rulla ihop sommaren?

Rulla ihop den och ställa in den i förrådet? Lite tidigt än kanske. Det har ju varit en bra sommar och är än. Den meteorologiska hösten har ännu inte infunnit sig. Så man kan inte hädiskt be vädergudarna att stoppa upp den någonstans. Sommaren alltså!

Sommaren kan heller inte betraktas som en produkt eller tjänst. Dithän har inte konsumismen nått och konsumismen är ju helt ute numera. Eller?

Bra bete är det fortfarande här på hallandskusten. Sommarboende har lite EHEC-skräck och stänger in kreaturen så att de inte kommer ut på strandängarna som skall naturvårdsbetas nedanför stugorna. Till bondens irritation för att inte säga ilska. Somliga av de sommarboende påstår att de har koallergi! Jag brukar plocka mockorna och gödsla kökslandet. Har inte fått några symtom av det, men kanske är det ett riskbeteende? Barnbarnen och frugan och jag tillhör riskgrupperna.  

Spår av ystra kvigor i den våta sanden. Håller noga uppsikt på var de är. Man vill inte bli nedsprungen även om det är till glada krumsprång och hesa råmanden. 

Det finns spår av säl också. Inte så ystra dock. Havet verkar ha placerat kotorna i rad. Hittar ingen svanskota. Det borde de ha gemensamt med kvigorna. Eller är det valrester? Är ingen osteolog så kanske ska jag lämna frågan därhän. Eller är det kanske rester av en tumlare? Valross är det i alla fall inte.

En tuva med strandaster ger lite mer glada vibbar! 

Egendomligt nog finns en varningsskylt vänd ut mot havet och på en nedgjuten stolpe längst ut på randmoränen. En varningsskylt för land eller är det för annat som sjöfarare varnas? Farliga landkrabbor? Avstjälpning förbjuden? Varning för EHEC?

Kvarg i plastförpackning från Lettland. Bara 9% fetthalt. (Pastöriserad med tanke på EHEC). Ganska tungt. Paketet flyter knappt. Hur har havsströmmarna lyckats transportera den ända hit? Kan det vara så att någon lettisk viktväktare tröttnat ute på Skagerack och slängt smörjan i sjön?

Några tomma hagelpatroner ligger också i sanden. Hur hagelpatronerna kommit hit anar jag. Närvaron av kanadagås är inte så påtaglig som den var i juli! Frånvaron är större än närvaron. Ett par sportskor finns det också, men inga fotspår av den som glömt skorna. 

Kallfrontsväder ger en intressant himmel. Kanske det bästa med kallfronter.

Ett välformat mindre flyttblock är utan sin väktare. Kanhända har jag skrämt bort den men troligare är att den är på födojakt.  

/MA

Inlagt 2019-09-09 10:23 | Läst 2748 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att se "dinosaurieägg" utan vit plast eller annan färgglad dito! Man ser det dessbättre mer och mer – att jordbrukarna avstår från avancerade jäsningsprodukter som de stackars korna skall äta. I alla fall en enorm vinst för landskapsbilden om vi slapp plasten.
Svar från Mats Axelsson 2019-09-09 23:37
Ja plasten är ett gissel när det hamnar fritt ute i naturen. Får lätt ihop en kasse med diverse plastgrejor när jag promenera utefter stranden. Hur är det på Ålandsstränderna?
/MA
syntax 2019-09-10 09:38
Förvånansvärt lite. Så pass lite att jag undrar om ålänningarna är bra på att kontinuerligt plocka bort från sina vackra öar i skärgårdshavet.
Svar från Mats Axelsson 2019-09-10 12:40
Låter bra! Plastdelar, minst en pryl per meter hittar man även nere på sydkusten, Smygehuk med flera ställen.
/MA
Fina bilder och en trevlig text! Som vanligt..
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2019-09-09 23:34
Roligt att det uppskattas!
/MA
De två översta är superfina landskapsbilder!
- hawk
Svar från Mats Axelsson 2019-09-09 23:34
Tack!
/MA