Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Design

är ju något man förknippar med tredimensionella kroppar, bruksföremål inte minst, kaffekannor, lampor, stolar med mera. De flesta föremål man har omkring sig är designade på något sätt. En rent teknisk utformning är också design men mera av en konstruktion och ger sällan några positiva estetiska intryck. Det blir mer neutralt kring det tekniska. När någon tänkt till hur ett föremål skall ge en skönhetsupplevelse så syns det.  

Museo del Disseny på Placa Glòries Catalanes i Barcelona har inte bara design som tema och utställningar på temat utan också en byggnad som som sticker ut med en särskild design. Även omgivande byggnader i det omedelbara grannskapet har en design som sticker ut eller kanske till och med sticker upp.  

En onsdagförmiddag så var det inte så befolkat på ytorna förutom en hord med gatuförsäljare som med sina filtknyten flyttade sig från ena hörnet till det andra på torgytorna för att slippa polisens närgångna frågor. Vi tog en frukost istället på museets kafé.

I bildens bortre del så pågick arbeten med en utställning om matdesign. Den skulle öppna någon dag senare. Tomt inomhus tomt men inte utomhus.

Ett temporärt antikvariat hade etablerat en disk i förhoppning om någon köpsugen kund under parasollerna. Underligt nog var det begagnade barnböcker som salufördes.

Högst upp fanns en utställning om olika stilar på affischer och bokomslag och hur dessa förändrats under det senaste århundradet. Lokalen låg i dunkel så att ingen blekning av utställningsföremålen skulle ske och fotografering var förbjudet, för det krävdes blixt. Interiören och färgsättningen gav dock intryck också.  Någon våning ner så fanns det en utställning av moderna föremål. De flesta ovanliga på marknaden, åtminstone än så länge. 

I bottenvåningen fanns en utställning om nya material och nya sammansättningar av material. Amorfa metaller, aerogeler, graphen, nanoteknik för att ändra ett materials egenskaper. Användningar som ingen ännu kommit på. Möjligheter till konsultation för att hitta lämpliga material till en produkt fanns också.

Nu är det ju på många fler håll man arbetar med materialutveckling och forskning men det verkade vara mycket lättillgängligt här.

/MA

Inlagt 2017-03-28 14:31 | Läst 1294 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Design är väldigt viktigt. För att trivas, för att få bättre funktion, och om du har två produkter att välja på; en neutralt funktionell och en riktig snygging - vilken tar du till kassan?
Svar från Mats Axelsson 2017-03-29 16:10
Snyggingen!
/MA
Riktigt fin bildserie, de är duktiga på arkitektur i Spanien.
Svar från Mats Axelsson 2017-03-29 16:10
Ja Turning Torso är ett exempel och det finns nog fler. Det gäller att våga...! Tack!
/MA
Intressant att se och med lite vemod så tittade jag, fick avboka en resa till just Barcelona nu. Skulle ha åkt dit på söndag. Men får bese med dina spännande bilder istället och bra beskrivet i text. Tackar för det.
Svar från Mats Axelsson 2017-03-29 16:13
Tack för din kommentar! Hoppas att du får något tillfälle att åka. Det går flera resor och det är mera utslaget senare i vår :-) !
/MA
Så spännande få komma till Barcelona dit jag alltid längtar.
När jag var där tog jag bilder av "tummen" som jag kallade denna
byggnad som syntes på långt håll från flertal platser.
Vilka härliga färger den har. Vad är det för material.
Undrar om byggnaden intill är helt nybyggd.
Barcelona och arkitektur hör ihop men även annan kultur.
Reste du själv eller .
Glad jag hittade denna blogg.
Gun-Inger
Svar från Mats Axelsson 2017-05-06 08:29
Min yngste son läser spanska där denna termin. Så jag och frugan var och hälsade på. Det är en glasfasad bakom ett solskydd av plåt.
/MA