Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Det har blivit något kyligare,

men något ljusare trots bristen på snö. Testade lite nattfotografering i trädgården för någon vecka sedan. Hade en tanke om att ljuset från en tältlykta kunde bli stämningsfullt, varmt och välkomnande. Nu använde jag mig av en batteridriven LED-lampa. Mycket enklare än en fotogendriven tältlykta. Dessutom kan man ställa in färgtemperaturen  från 300o K till 5600 K.  LED-lampor värmer å andra sidan inte ett skvatt. Så temperaturen i tältet blir densamma innanför som utanför.

Erinrar mig en tältnatt i juli på Island 1971. Några mil sydväst om Mývatn försökte jag och en vandringskamrat att vada över Skjálfandafljót, 25 km uppströms Goðafoss. Några tjejer på en fårgård mitt ute i ingenstans mellan Mývatn och älven tipsade om ett vadställe för hästar. Är man kaxig så satsar man på det. Vi nådde till vadstället, (N 65O 27’39,77’’ V 17O24’53,98’’. Google Earth är fantastiskt. Man kan bestämma var man var för 50 år sedan), sent på kvällen, runt 10 efter ca 25 km vandring i stiglös terräng. Att hoppa på tuvor över mossarna med ryggsäck var tröttsamt.  Vi lyckades komma över halva älven vid första försöket. Det blågröna jökelvattnet var kallt. Vi rastade på några grusbankar och värmde oss med lite varm soppa från stormköket och provade sedan med sista älvfåran. Strömmen var för strid så vi avbröt och slog läger på grusbanken i älven och antog att mängden smältvatten skulle vara mindre på morgonen. På natten började det snöa. Med träningsoverall, långkalsonger och handskar härdade jag ut den natten. Låg mesta tiden på rygg med händerna instoppade under ryggen i höjd med njurarna för att undvika för kraftig nedkylning. Sovtäcket inköpt för 30:- var inte anpassat för annat än högsommar. Har scannat in några diabilder från den resan men i skrivandets stund vet jag inte var jag har dem. Får leta fram dem.

/MA

  

Inlagt 2021-01-16 20:35 | Läst 729 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härligt se jag har också många minnen från tältande men i Kebnemassivet.
///Gun-Inger
Svar från Mats Axelsson 2021-01-16 23:52
Friluftsliv är faktiskt bekvämt, när man vant sig. Att hålla ifrån sig kylan och vätan är det viktigaste.
/MA
Oj, vilken story! Ja, naturen måste man ha respekt för.. Själv kastade jag 2 kupoltält i höstas, har insett att jag aldrig kommer tälta mer, det är för obekvämt.. och tälten hade gjort sitt av åldersskäl.. minns att senast jag använde ett av dom (13 år sen) så knäcktes ett av de tre ihopsatta stagande pinnarna (aluminium). När tältet var nytt var dom hur böjliga som helst.. även aluminium åldras/oxiderar.. Båda tälten, ett större också var nu drygt 30 år gamla och inget jag litar på, just för att allt åldras.. så även jag!
Hälsn!
Svar från Mats Axelsson 2021-01-17 16:13
Jag har faktiskt kvar ett G66 från Fjällräven inköpt 1973. Det börjar känns sprött och sätts upp någongång i bra väder. Det var nog 15 år sedan jag sov i det. Allt har sin tid!
/MA