Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Thoughts through the lens, TTL.

Engelsk midsommar, men inte i Midsomer och utan mord och kommissarie Barnaby

Den 24:e juni firas "Feast of St John the Baptist", alltså Johannes Döparens födelsedag anges det i diverse uppslagsverk, men det såg jag inte röken av. Jag kan nog påstå att det firades inte alls.  Varken midsommar eller Johannes Döpare och det är ju mörkare för att inte säga svart på natten.

Majstänger reste man in bit in på 1800-talet i England men successivt har traditionen dött ut med början i söder. På Trafalgar Square finns en visserligen en obelisk, men den skall absolut inte förväxlas med en majstång. Det folkliga firandet sammanfaller som av en händelse med en kristen högtid. Inte helt ovanligt. ”Myndigheternas” taktik att få hedendomen att blekna och kristenheten att blomstra. Vid Stonehenge firas det förstås på ett särskilt sätt. Mer ockult kanske än vad som är vanligt. Så det enda midsommarfirandet vi såg var hos barnen i Canary Wharf och de är ju svenskar. Jordgubbar, hallon och björnbär med därtill marängblandad vispgrädde, gravad lax, rökt lax, inkokt lax, färskpotatis med dill, räkor, nubbe, (Hallands Fläder förstås). Herring är inte det vi förknippar med inlagd sill. Spännande det här med midsommarfirande! Att det är så svenskt och som det verkar, även finskt. Finlandssvenskt? Hur det är i de baltiska staterna känner jag inte till. Kanske någon läsare kan kommentera det?

Friluftsliv idkas ju med fördel i Skandinavien under sommartid. Även i London idkas friluftsliv. Tältlägret vid Stratfords centrum kan inte jämföras med Skrea Camping varken till storlek eller till invånare och luxuösa husvagnar lyser med sin frånvaro. Moderna tält behöver ingen matjord att slå ner tältpinnarna i och tur är väl det; camparna har ingen matjord i fickorna.

När jag åkte med buss 25 in mot stan passerade jag White Chapel och i ett av fönstren stod det "Fotografiska". Begav mig dit när chansen kom någon dag senare. Hade svårt att hitta entrén, men en portvakt, (numera förmodligen titulerad receptionist för byggnadskomplexets hyresgäster), bakom en grandios disk, upplyste mig att kanske är det öppnat nästa år! Informationen på nätet är inte alltid tillförlitlig trots en bra och snabb uppkoppling till och med i tunnelbanan.

Jag fick två böcker om fastighetsbolagets gjorda och kommande investeringar som tröst. Den kända byggnadsprofilen "gurkan" ligger här i området. I övrigt är det mest sten, glas och betong samt hel del stål i byggnadsstommarna. 

Även i London, på Royal Academy of Arts, har man en vårsalong, men trots att våren kommer tidigare i London än i Stockholm så har man den på sommaren. Det är följaktligen en sommarsalong från den 10 juni till den 12 augusti. Ca 1500 föremål är utvalda för visning.

  

Trots att midsommar är en helg med, i normala fall, positiva förtecken har den blivit någon form av slagträ i invandringsdebatten liksom folkdräkt och knätofsar en gång i EU-debatten. Ja man håller nog på ännu. Ständigt detta behov av att förvränga, förminska eller förstora. Tröttsamt med alla dessa syften. Nu har ju midsommar blåst över sedan några veckor så det här inlägget kan betraktas som något sent. Men ett påbörjat inlägg måste avslutas och man måste ha blemester, alltså bloggsemester när man inte haft hemester. Eller?

"Laptoppen" börjar bli seg och det verkar smitta av sig på operatören vid tangentbordet. 4GB, i3, Windows 10 och den gamla typen av hårddiskar verkar inte längre vara optimalt för LR. Är 16GB, i7, Windows 10 och SSD det enda som hjälper?

/MA

Inlagt 2019-07-10 16:24 | Läst 345 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver