Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Fotoexcursion (del 1)

Vad är mera inspirerande än att nyttja fotoprylarna i en miljö som är annorlunda än vardagsmiljön? För att bättre utnyttja fototillfällena krävs lite förberedelser. Floran behöver läsas på. Fågelboken är välanvänd och välkänd men kikaren behöver putsas! Sälar på Ölands södra udde kräver teleobjektiv.

300 mm med en APS-sensor ger lite möjligheter att urskilja vad som är stenar i vattenbrynet och vad som är sälar. De endemiska växtarterna, alltså växter som bara finns där på Alvaret är flera. När man väl blir medveten ökar respekten och det blir att gå på tå. Ölandssolvända är en sådan endemisk art. Vid första påseendet liknar den mest blodrot men vid närmare betraktelse upptäcker den vakne observatören att de risartade stjälkarna är tecken på något annat.

Nere till vänster i bild syns masklav. Den finns på flera platser på klotet så den är inte endemisk. Det märkliga är att den inte producerar några sexuella eller asexuella enheter. Den har inga spridningsenheter alls. Den är helt steril. Ändå finns den på både södra och norra halvklotet, i alpina miljöer, med en bred lucka emellan. Sker förökningen vegetativt genom att fåglar spritt delar av laven till andra platser eller har den funnits på ett sammanhängande område på superkontingenten Pangea, alltså i "jordens barndom"? Än finns det gåtor som inte är lösta! Ja, sedan finns det ju orkidéer förstås......Orkidéer är inte alltid lätta att artbestämma, särskilt släktet nycklar.

Johannesnycklar är vanliga där det finns lite jordmån.

Krutbrännare är i alla fall lätta att känna igen.

Morsning/MA

Inlagt 2014-06-11 00:39 | Läst 3834 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Krutbrännare det var en ny art för mig. Kul namn på en blomma.