Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

G-punkten?

Nej något sådant handlar det inte om, anatomi alltså, men nästan, och inte är det G som i gatufoto heller. Istället är det Nikon G-objektiv med adapter på Fuji X-E3. (GF-foto?).
De Nikonobjektiv typ G som jag har är alla, utom ett, FX-objektiv. Alltså relativt stora doningar jämfört med Fuji X-E3:s lilla kropp. Även DX-objektivet är faktiskt relativt stort. Det är lätt att överbelasta husets infästning känns det som. Så här gäller det att ta det vackert. Nästan idé att ha båda händerna på objektivet för att zooma in och ställa skärpan och definitivt inte använda ett stativ utan separat stativfäste på objektivet.


Nej! Det är inte faster Hildas nya frisyr. Det är julhyacinten.

Provade med ett makro 105/2,8 bara för den skull att det är fast brännvidd och därmed enklare.

Klämde iväg någon bild på julhyacinten på köksbordet och insåg problemet med rörelseoskärpa. Svårt att hålla grejorna på plats.

Vitbalansen är ju något att tänka på med omgivande starka färger!

Hade faktiskt på ett zoom 70-300 först, men det blev för otympligt. Omöjligt att hålla still. Zooma, fokusera (adaptern medger bara manuell fokus), bedöma en lämplig bländaröppning (manuell steglös bländarinställning) och kolla skärpedjupet med ”focus peaking” (finns det någon bra svensk term? Skärpemarkering?) kräver övning. Mycket övning och en tredje hand på avtryckaren. (Det är här som anatomin kommer in, nästan). Det kan verka fånigt med en assistent med den tredje handen och väcka onödig uppmärksamhet, särskilt vid gatufoto eller snarare dokumentärfotografi i gatumiljö.

Eftersom motion är av godo tog jag mig en fotopromenad när vi var i sta’n. Två flugor i en smäll alltså. (Flugfisket börjar första april). Gick utefter Ätrans brink ner till varvet och vände. Letade motiv som ju finns i massor.

Det gäller bara att se dem.

Föreställningarna på Vallarna har inte börjat än så det finns inte en själ i publiken. Nyårsrevyn eller Falkenbergsrevyn däremot är färdigrepeterad och första föreställningen drar igång idag, söndag.

Inser att man inte skall ha stora objektiv. Fasta med brännvidder mellan 20 och 55 mm utan VR fungerar nog bäst med adaptern för att det skall bli vettigt att hantera, men roligt är det att prova och utmana vanetänkandet.

/MA

Inlagt 2020-01-05 20:08 | Läst 1394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?