Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Goa gubbar och format

Nu menar jag inte göteborgare av hankön i övre medelåldern, utan på säsongens gubbar. 

Till sommaren hör självplock. Inte pojksporten att palla äpplen och päron, men att utnyttja möjligheterna att skörda andras odlarmödor genom att mot betalning plocka till sig bär, grönsaker och rotfrukter. Mellanleden elimineras och resultatet hamnar från ”kvist/jord” nästan direkt i magen. Hyfsat energieffektivt och näringsrikt. 

Alltid finns det omständigheter som påverkar tillgången. Regnig sommar, kall vår, het sommar, långsam mognad eller allt på en gång. 

Men marknaden anpassar sig och fenomenet blir ett inslag i sommarnöjenas utbud.

En korts stunds arbete och dagens skörd är bärgad.

Tidens ofrivilliga lägre tempo i Coronaskuggan och gör att man börjar komma ikapp planerna. Plocka gubbar  känns inte som tidsspillan. Men än är det mycket kvar.

Har haft X-E3:an inställd på 16:9 formatet ett tag. Det blir "stabila bilder". Även hastigt påkomna snapshots ger med automatik en stabilare känsla än 3:2. Sensorn brukar ju vara 3:2. Med 16:9 utnyttjas inte alla pixlar! En snabbinställning för att skifta mellan formaten i tagningsögonblicket skulle eliminera beskärningsmomentet. Men 16:9 på höjden blir ogörligt på en vanlig bildskärm. I många mindre fototävlingar förordas liggande format. Mycket enklare att hantera, men mister man inte lite av möjlig bildupplevelse?

/MA 

Inlagt 2020-07-02 23:56 | Läst 1326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hehe, för ett tag sedan hade jag av misstag ställt in 16:9 format i min X100T vilket jag inte tänkte på förrän jag tog in bilderna i datorn och skulle sortera och redigera. Bilderna fyllde inte skärmen på samma sätt som de brukar göra i mitt redigeringsprogram.

Att jag inte reagerade på det när jag tittade i sökaren på kameran kan jag bara förklara med att jag i mitt jobb sitter framför en dataskärm hela dagarna och den skärmen har förstås 16:9 format.

De enda gångerna jag medvetet använt 16:9 format är när jag tänkt göra en bild som ska användas som bakgrund i Windows.

//Anders
Svar från Mats Axelsson 2020-07-03 18:44
Jag har hört en del säga att med 16:9 slipper man svarta kanter när inte hela skärmen fylls ut, men jag måste tillstå att det har aldrig varit ett problem för min del. Utskrifter är kanske det enda rätta att betrakta en bild på. Enkelt med skärmar i alla fall.
/MA