Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Hårt ljus mitt på dagen och kameran mitt på magen.

Har en undring om inte många av de "stora" gatufotograferna under 1900-talet haft ett bra stöd i det hårda solljuset som är på sydligare breddgrader. Frankrike, Spanien, Italien, USA med flera ligger utan tvekan långt söderut. Jämförelsevis. Svartvitt gör sig bra även om ljuset är hårt vilket inte alltid färgbilder gör. De svartvita kontrasterna blir starka och framträdande, (men kanske inte hos Vivan Maier). Motiven mejslas fram med ett grovt dynamiskt spann på film och papper.


Nu är det nog förmätet att påstå att hade de varit i Skandinavien så hade det inte blivit lika bra bilder. De bilder som tagits i Norden och som lyfts fram under samma tid är av annat slag, oftast. I alla fall om man ser det till tidsperioden 1900-1960 eller kanske något längre fram. Städerna har inte varit så stora och stadslivet har varit av en annan kulturell essens.

Ofta skildras mera livsvillkor på landsbygden med hela miljöer än ögonblicksbilder från ett "liv på stan" i den nordiska fotografin. Hade de tagits idag hade de betraktats som bilder i ett socialreportage om misär och fattigdom, nja kanske inte riktigt så. Mera då en materiell torftighet med brist på bekvämligheter. Kanske är det dags att iklädd skottsäker väst skildra ”orten” i bilder, företrädesvis svartvita. En utmaning att få den ”mentalt svartvita miljön” att tränga igenom i bilden och nå fram till betraktaren. Ur miljösynpunkt hade dessutom varit bättre. Inte så långa resor som till Mellanöstern, Östeuropa och krigshärjade områden. Man behöver bara ta tunnelbanan, lokalbussarna eller spårvagnen en bit.

För den fågelintresserade kan jag tala om att det är turkduva i bilden.

Bondkatt 009 (!).

/MA

Inlagt 2020-03-01 19:42 | Läst 1397 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Mats.
Roligt ordspel som rubrik är något jag älskar - tummen upp.
Mycket tankeväckande text och fina s/v-bilder.
Jag fotograferar själv mest mitt på dagen - från ungefär ca. 13 till 15-16. Från ca. 15 april till cirka september/oktober. När solljuset är starkt i staden, faller det några skuggor mellan byggnaderna som man kan använda kreativt om man har ögonen på det. Jag övar och är inte tillräckligt bra ännu :-) :-)
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.

PS:https://www.google.dk/search?q=street+photography+in+color&tbm=isch&ved=2ahUKEwjMjdy5hPrnAhUBUFAKHbgZC5wQ2-cCegQIABAA&oq=street+photography+in+color&gs_l=img.3..0i19.244678.247862..248437...0.0..0.67.537.9......0....1..gws-wiz-img.......0j0i30j0i8i30i19.PJ7Q6vOKCps&ei=RBBcXszbFYGgwQK4s6zgCQ&bih=947&biw=1388&hl=da#imgrc=yhfDWMOZkfhaLM
Tackar för länken!
Många fina bilder där! Sparar den!
Jag övar också och försöker med motljus för att öka på kontrasterna!
/MA