Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Inget är så bra att det inte går att förbättra!

Tröttsam klyscha att höra, särskilt om det gäller en själv, men å andra sidan: Skam den som ger sig! Råkade av misstag eller snarare av glömska att ta ur ett 50 mm objektiv ur ryggsäcken innan jag gav mig ut i skidbackarna. Hade också glömt att jag hade en vänsterskida och en högerskida. Den ena med en svart markering och den andra med en orange markering. Åkte en hel dag, maximalt 100 m meter mellan tillfällena, då jag stod på öronen och ibland hamnade på rygg. Kände i rygglägena något hårt i ryggsäcken och prisade mitt förutseende att jag plockat ut kameran ur ryggsäcken. Väl hemma på hotellet insåg jag att jag borde skärpa mig. Alltså försämra min glömska och förbättra mitt komihåg. Skifta skidorna och titta igenom ryggsäcken innan den packas med nya saker. Frågan var och är nu om objektivet har kvar sin skärpa. Fokusinställningen skärvar inte så det kanske finns en chans.    

Införskaffade en fokuskalibrator för ändamålet och kanske också för att se hur det ser ut för övriga objektiv. Det går att göra en finkalibrering av autofokusfunktionen på kameran!

Började med 24-120 på 70 mm brännvidd, Liveview och med ca 2,10 meters avstånd. Jo en viss justering fanns det nog att göra. Det var bakfokus med några centimeter. 

Kollade sedan macroobjektivet; knivskarpt! Har alltid uppfattat 50 mm som skarpt men nu gällde det alltså.

Svårt att avgöra. Har inget "före" att jämföra med.

Nu finns ju ett vattenpass på mätdonet och ett i kameran men vad är det för toleranser? Började räkna lite. En halvgrad i vinkelfel på den optiska axeln på 1500 mm avstånd, (3o x brännvidden i mm som rekommenderas) blir ca 13 mm fel i höjd på kalibratorskivan. Vilket skulle kunna tolkas som bakfokus om vinkeln är positiv i förhållande till horisontalplanet. 

Det här är nog för instrumentmakare!

/MA

Inlagt 2018-02-06 23:29 | Läst 2363 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Alltid intressant med tester, men har några frågar till din. När man ställer AF så kan man använda liveview för att få en referensbild, men den ska inte kunna ge fram eller bakfokus då den mäter direkt mot sensorn. Ska du göra AF test så är det största bländare så att du får kortaste skärpedjup sant en AF punkt som gäller, möjligt att du gjort så men jag hade lite svårt att hänga med
Svar från Mats Axelsson 2018-02-07 14:01
jodå, singel fokuspunkt, den centrala, största, bländare. Liveview fokuserar automatiskt och man behöver inte se genom sökaren vilket var enklare för mig med min uppställning med två stativ. Sedan en bild förstås för "analys".
Men sedan kan man fundera på hur parallell kalibratorskivan är med sensorskivan i kameran. Det finns ett vattenpass till skivan och så har kameran ett digitalt pass. Det vill ju till att de har låga toleranser. Fick också en känsla av att finjusteringen inte var linjär även om skalan är det.
Tror det är bättre med en lång bänk att ställa sakerna på än den lösningen jag provade nu.
Skall köra med de inställningarna jag fick nu så får vi se om det märks någon skillnad.
/MA
pdahlen 2018-02-07 15:17
Nu vet jag inte vilken kamera du har, är det spegellöst så är det OK att använda live view, men är det med spegel så måste du göra kalibreringen via sökaren för dessa använder två olika mätsystem för AF för spegelkameror. Lycka till med dina inställningar
Svar från Mats Axelsson 2018-02-07 21:35
Skall kolla det också!
/MA
Låter komplicerat det där med fokuskalibriering och att falla och få objektivet i ryggen är kanske mer skadligt för ryggen än för objektivet.
Hoppas att allt gick bra.
Svar från Mats Axelsson 2018-02-11 15:52
Tack! Jo det gick bra. Provar nu med inställningarna jag gjorde så får jag se om det blev bra eller snarare bättre.
/MA