Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Blixt men inget dunder

Nyttjar inte så ofta blixten därför är jag inte bra på att utnyttja alla möjligheter som faktiskt står till buds. Passade på att försöka mig på lite stilleben under den senaste fotoklubbsträffen. Studioblixtar i all ära men de externa blixtarna, (Speedlight) är nog snäppet bättre tekniskt och rent av billigare om man bortser från ljusstyrkan och variationsmöjligheterna i kombination med annat.  Hjälpbelysningen, som finns på en del studioblixtar, för att få autofokusen att sitta där den ska, är mycket värd. Lätt att sätta den fel så att skärpedjupet inte blir som det var tänkt. 

/MA

Inlagt 2017-10-06 17:21 | Läst 1878 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snyggt! Just foto med artificiellt ljus, typ blixtar, är fortfarande ett märkt kapitel hos mig. Skulle gärna vilja bli mer upplyst i detta.
//GöranR
Svar från Mats Axelsson 2017-10-06 22:20
Tack! Det finns mycket experimentutrymme med blixt. Men när man, (jag), använder den i sociala sammanhang fester och dylikt så springer åtminstone jag på många minor. Vitbalansen är åt h-e, utfrätta ytor etc. trista skuggor bakom motiven mm. Så då avmattas blixtrandet. MEN övning ger färdighet. Variationerna är nästan oändliga även med en Speedlite. Filter, raster, softboxar mm och mycket går att fixa till själv.
/MA