Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Pôtätera s'a upp!

Asterix, King Edward, Bintje, Early puritan, Birgitta .... Namn värdiga rosor, dahlior och rhododenderon  eller andra högt värderade blomster. Ingen tvekan om att potatisknölen har värderats högt och fortfarande värderas högt. Europas och Amerikas motsvarighet till Asiens ris.

Brukar sätta färskpotatis i hinkar som kan vittjas vid midsommar och sommarpotatis i pallkragar. Annars är jorden här ypperlig för potatisodling: sandig och hyfsat mycket näring, men det finns en skalbagge här, vars larver (knäpparlarv), gärna kalasar på potatisknölar. Så det får bli odling i pallkragar och hinkar.

Kommer ordet pôtätera från franskans peut-être? Kanske inte ;-) ! Mera troligt att det kommer från pomme de terre alltså jordäpplen. Den introducerades under Gustav III så det finns implikationer. Patate var nog för platt. Hur som, kärt barn har många namn liksom många sorter.

Förr fick skolbarnen så kallat potatislov en vecka på höstkanten för att hjälpa till med upptagningen. Numera heter det höstlov och barnarbete är förbjudet.

Den här upptagning gjordes tidigare, vecka 36, men allt togs inte upp och det förekom inget barnarbete. Farbröderna var i 70-årsåldern förutom traktorföraren som nog inte var mer än hälften så gammal. En del får ligga kvar någon vecka. Nästan 800 kilo på två rader à 150 m!

Gôtt mos!

/MA 

Inlagt 2021-09-24 17:20 | Läst 249 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevligt med bilder och text om vårt viktigaste livsmedel. Hälsningar NL
Svar från Mats Axelsson 2021-09-24 22:47
Tack! Gubbarna som jobbade var trevliga de med! Glada över en bra skörd.
/MA