Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Julens klo är väl skinkan? (lucka 15)

Håll grytan kokande är en devis som Frälsningsarmén har till sina insamlingsbössor i jul (varje) , men det är fler som kokar.

Nu är väl smaken precis som skinkan: delad. Här på västkusten är förstås hummer något som kan betraktas som en "klo". Krabbklor och framför allt hummer med klor betingar priser som slår rekord varje höst. 83 000 kr kilot var premiärpriset i höstas. Inhandlat av en fiskhandlare från trakten. Kollade inte vad priset ligger på just nu men runt 800 spänn per kilo skulle jag tro.

Fullmatade krabbtaskor är inte alltid lätt att sortera ut, men klorna innehåller säkert det man är ute efter. Runt 100 spänn per kilo.

Fiskaren bakom koket

> 30 liter vatten, dillfrön nästan en liter, salt nästan två liter och så 20 minuters kokning.

Fram till sista december kan yrkesfiskare ta upp hummer. För fritidsfiskare var det sista november.  Allt var redan sålt. Krabbklorna också. Alternativ till skinkan? Får nog använda nötknäpparen till att knäcka mina nötter.

Vackra djur är det. Missionären och kannibalen?

Skaldjuren tar man med mindre båtar. Det här är en trålare.

Fredagar ligger båtarna i hamn för det är ingen auktion på lördagar. Det är bara "prickebåden" som är ute. Alltså Sjöfartsverkets båt som underhåller prickar och bojar.

Sedan väntar stenbitsrom efter nyår, sedan rödspätta och krabbor igen i mars och så havskräftor förstås. 

/MA 

Inlagt 2018-12-15 18:21 | Läst 856 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver